Viime viikolla oli Oulaisten kirjastolla esillä, heinäkuussa eläkkeelle siirtyvän Tuula Ukonmurron ottamia valokuvia vuosikymmenten takaa.

Ari Vilminko

OULAINEN

Oulaisten kirjaston sirpakka ja eloisa kirjastovirkailija Tuula Ukonmurtoa ei enää tällä viikolla eikä tulevaisuudessakaan nähdä tiskin takana kirjastolle. Tupu nimittäin siirtyi kokonaan kesälaitumille. Hän pitää nyt vuosilomat pois ja siirtyy heinäkuun alusta eläkepäivien viettoon.

Ukonmurron läksiäisiä vietettiin kirjastolla koko viime viikon ajan. Tupu oli viikon jokaiselle päivällä valinnut eri teeman ja myös pukeutunut sen mukaan. Torstaina hän oli pukeutunut metsäläiseksi.

Tuula tunnustaa, että kai hän on kirjastotäti, vaikka muitakin ammatteja on ehtinyt olla.

”Kirjasto on ollut mun juttu ja otsassa taitaa olla kirjastotädin leima. Se on minulle hyvä ja mielekäs leima”, reilun kymmenen vuotta Oulaisten kirjastolla vakinaisesti työskennellyt Tuula tunnustaa. Ennen vakinaistamista hänellä oli kirjastoasioissa useita erimittaisia työpätkiä. Ja onpa hän opiskellut kirjastoalaa myös Haapaveden opistolla.

Koko viikon ajan on kirjastolla ollut myös nähtävillä Tuulan valokuvia 1970- ja 80 luvuilta kuin myös diakuvasarja pelisalissa, jossa voi ihailla upeita kuvia, joita noin 200.

Valokuvat hän oli kopioinut kirjaston kopiokoneella A4- ja A3 kokoon. Kuvat ovat tuulamaisesti pyykkipojilla kiinnitetty pyykkinaruun.

”Jotain pientä jäynää piti keksiä ja tuli mieleen, että laitanpa esiin kuvakoosteen vanhoista valokuvista. Kuvissa on lapsia ja eläimiä. Kuvien kokoaminen oli iso savotta ja diakuvasarja on sellainen sillisalaatti neljästä vuoden ajasta”, Tupu selvittää.

Kuvista näkyy, että Yashica- järjestelmäkameran kanssa Tuula oli sinut. Hän sanoo, että 1980- luvun jälkeen kamerankäyttö hiipui.

”Voin tunnustaa, että nyt kameran käyttö on rempallaan, enkä digikameran tekniikkaan oli juuri perehtynyt”.

Ehkä nyt tulee Tupulla aika, jolloin digikameraan on aikaa tutustua.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot