Veera tähtäysasemassa.

Ari Vilminko

OULAINEN

1980-luvulla kehitettiin Japanissa sotapeli, airsoft. Softaus on taistelupeli, jossa vastustajaa ammutaan kuuden millin bio- ja muovikuulilla. Aseina on, oikean aseen näköiset airsoft- aseet, joita ovat muun muassa pistoolit, konekiväärit, rynnäkkökiväärit, haulikot. Tähtäiminä aseissa ovat punapistetähtäimet, kiikaritähtäimet ja lasertähtäimet. Softaajille on tarjolla myös airsoft- pelikäyttöön valmistettuja kranaatteja ja miinoja sekä kranaatinheittimiä.

Kun Antti, Kaitsu sekä Veera valmistelivat Raahen Ilveskorvessa omaa peliä pukeutumisella sekä aseiden lataamisella, niin tunnelma oli, että nyt lähdetään sotaan.

”Sotaa tämä onkin. Juostaan pitkin metsää ja jäljestää miehiä. Mikäs se mukavampaa”, Sahaseudun Softaajien ainoa naispelaaja Veera sanoo hymyssä suin.

”Pienitehoisten aseiden ammuksien iskuenergia ei riitä vahingoittamaan pelaajia, mutta jos osuma on suojaamattomaan kohtaan, niin pientä nipistystä tuntuu. Pelaajat käyttävät kasvojen ja varsinkin silmien ja hampaiden suojaamiseksi pakollisia suojavälineitä ettei vahinkoja pääse syntymään. Kasvo- osumia pyritään kuitenkin välttämään”, Antti Niemi kertoo.

Suoritetaan sovittuja tehtäviä

Airsoftpelissä joukkueet suorittavat ennalta sovittuja tehtäviä, esimerkiksi valitun kohteen suojaamista sekä lipunryöstössä.

”Pelinä voi olla myös panttivangin vapauttaminen, pommin purkaminen tai rakennuksen valtaaminen”, Kai Kinnunen selventää.

Pelin kesto riippuu pelaajien määrästä. Niemen mukaan jotain tiettyä peliä voidaan pelata useita tunteja, mutta yleensä pelit ovat noin tunnin mittaisia.

”Pelin idea on hyvin yksinkertainen ja se on se, että yritetään saada tiputettua vastustaja pois pelistä. Peleissä on selkeät säännöt. Yksi tärkeimmistä säännöistä on, kun kaveriin saadaan osuma, niin hän käyttää sen jälkeen kirkasväristä raatolinaa esimerkiksi kaulassa. Se kertoo, että hän ei ole enää pelissä mukana”, Niemi Sahaseudun Softaajista kertoo.

Pelialueella pensaita ja puustoa

Airsoftin pelialueeksi ei käy aivan mikä tahansa piha. Eikä peliä pelata yleensä myöskään kaupunkialueilla. Niemi ja Kinnunen sanovat, että parhaaksi pelialueeksi soveltuu alue, jossa on pensaita ja puustoa.

”Avomaastoa pitää myös olla”.

Kun Sahaseudun Softaajien trio esitteli pelissä käytettäviä aseita, niin kolmikko on yhtä mieltä, että softaaminen on varsin arvokasta.

”On kai tämä lopulta välineurheilua. Aloittelijankin aseen hankintaa menee, oli se sitten sähkö- tai kaasuase, useita satoja euroja vaikka sen hankkisin halvimmasta päästä. Kun siihen vielä lisätään useat suojavarusteet, niin euroja menee”, Antti Niemi tunnustaa.

Airsoft on aikuisille henkilöille tarkoitettu peli. Jo yksistään siinäkin mielessä, kun aseiden käyttäjien ikäraja on 18 vuotta.

”Meillä pääsee kerhon jäseneksi kun on täyttänyt 15 vuotta, mutta pääasiassa jäsenet ja pelaajat ovat aikuisia ihmisiä. Mikäli nuorempi henkilö tulee peliin mukaan, niin hänellä pitää siihen vanhempien lupa. Ehkä tämä peli ei sovellu nuoremmille henkilöille kun aseista pitää olla kokemusta ja päätäkin pitää osata käyttää”, Niemi ja Kinnunen mietiskelevät.

Sahaseudun Softaajien keskuspaikaksi on nimetty Ylivieska, josta käsin yhdistyksen jäsenet tekevät yhteistyötä naapurikuntiin softaajien jäsenalueille. Kerho tekee myös yhteistyötä naapurikuntien softaajien kanssa, lähinnä Keski- Pohjanmaan alueelle.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot