Oulaisten kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Minna Vileniuksen johdolla Juho Oksan koulun 2B.- luokan oppilaat tutustuivat teatteri- ilmaisuun. Lihavia Jaakkoja olikin kiitettävästi Väinölässä.

Ari Vilminko

OULAINEN

Taidetalo Väinölän toukokuun taidenäyttely on nimeltään Pajatus. Näyttely ei ole mikään tavallinen taidenäyttely vaan siitä vastaavat Oulaisten alakoululaiset, jotka ovat pitäneet taidepajaa noin parin viikon ajan näyttelyä varten. Näyttelyn avajaiset ovat sunnuntaina ja taidepajan töitä voi ihailla Väinölässä viikon ajan.

Taidetalo Väinölän näyttelynhoitaja Hannele Himanka sanoo, että esillä ovat kaikki koululaisten työt, mitä taidepajasta on irronnut.

”Piirroksia ei ole jyrytetty vaan kaikki työt ovat esillä ja niitä on todella paljon. Voi olla, että teemme Väinölän näyttelytilan töistä tapetiksi. Jos seinät eivät riitä, otetaan vaikka katot ja lattiat avuksi”, Himanka suunnittelee.

Himangan johdolla koululaiset ovat taidepajassa käyttäneet liitutekniikkaa, valko- punaa ja mustaliiduilla.

”Lapsille annettiin tehtäväksi piirtää toisistaan kasvokuva. Pohjana oli valmiiksi ihonvärinen paperi, jolle luonnosteltiin piirros aluksi lyijykynällä. Sen jälkeen käyttöön otettiin liidut. Valkoliidulla voitiin kuvata ihon valokohtia. Tekniikka on peräisin 1500- luvun Italiasta, jolloin taitelijat luonnostelivat piirustuksia kermanväriselle paperille. Tämä tekniikka on edelleen suosittua monen nykytaiteilijan työssä”, Oulun Taiteilijaseuran jäsen Hannele Himanka tietää.

Hän sanoo, että pajassa syntyi paljon mielenkiintoisia kuvia.

”Tiettyjä piirteitä liioittelemalla ja korostamalla sai synnytettyä taiteellisuutta että näköisyyttä”.

Pajatuksessa myös teatteri- ilmaisua

Yksi osa Pajatusta on myös teatteri-ilmaisu, jota koululaisille vetää Oulaisten kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Minna Vilenius. Maanantaina Vilenius kertoi ja ohjasi teatteritaidetta Juho Oksan koulun 2B- luokalle. Luokan opettaja Ritva Turunen sai nyt tunnin verran olla puhumatta ja vain seurata oppilaiden touhuja teatteriasioissa.

”Pajatuksen tärkein tavoite on lapsen oman ajatuksen löytyminen Pajattamalla eli työpajoin ja puhumalla. Tärkeänä harjoitteissa pidetään sitä, että jokainen lapsi on luova ja ilmaisuvoimainen. Pajatus- ideassa tavoite on matka jokaisen lapsen luovuuden lähteille valmiin päämäärän sijaan”, Pajatuksen äiti, Minna Vilenius selvittää.

Teatterin tekemisestä Vilenius muistutti Oksan koulun 2B-luokan oppilaita, että on tärkeää, ettei kukaan ole soolo vaan sitä tehdään yhdessä ja porukalla.

Pajatuksessa ovat myös mukana kulttuurikuraattori Wuokko Kärki omalla pajatoiminnalla, jossa lähestytään taiteen tekemistä värien ja erilaisten tekniikoiden kautta.

Haapaveden Opistolta, tieto- ja kirjastopalveluita opiskeleva Ulla- Mari Palosaari osallistu myös Pajatukseen viiden viikon kulttuuriharjoittelijana.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot