Takalon Sauli opettajan hommissa

Matkanivan koulun oppilaat tutustuivat luonnon keskellä riista- asioihin

 

Ari Vilminko

OULAINEN

Viime viikolla oli Jokiraitin koulun Matkanivan yksikön 3-6 luokan oppilailla pari tuntia hieman erilaista koulua. Oppilaat jalkautuivat opettajien johdolla metsään pariksi tunniksi.

Eikä luonnon keskellä opettajina toimineet koulun opettajat vaan opetuksesta huolehti Sauli Takalo likimain parin tunnin ajan. Sauli-opettajan aiheena oli riistanhoitoon liittyvät asiat.

Matkanivan yksikön johtaja opettaja Paulus Veteläinen sanoi, että Sauli otti yhteyttä ja esitti, jos pari tuntia vietettäisiin oppilaiden kanssa luonnon keskellä riistanhoitoon perehtyen.

"Kyläkoulun kynnys on matala ja riistanhoidon ammattilaisen Saulin pyyntö sopi meille hyvin. Pari tuntia vierähti leppoisasti kun Sauli kertoi riistanhoidosta ja ruokinnasta sekä näytti riistakameraan tarttuneita eläinten kuvia. Esillä oli useita kuvia kauriista. Nuotiolla paistettiin makkaraa ja kaikesta näki, että koululaiset tykkäsivät metsäkeikasta ja olivat kiinnostuneita Saulin kertomista asioista", Veteläinen kertoi.

"Olemme aiemminkin tehneet yhteistyötä eri tahojen kanssa Matkanivassa kuten muun muassa metsästysseuran kanssa kun rakennettiin linnunpönttöjä. Tällaista Saulin oppituntia ei kuitenkaan ole aiemmin ollut", Paulus Veteläinen totesi.

Kaurisperhe tuttu vieras

Matkanivassa, omistamalleen metsäpalstalle Sauli Takalo on asentanut riistakameran puun kylkeen, joka kuvaa riistan ruokintapaikalla kulkevia eläimiä.

"Ohraa ja kauraa on elukoille tarjolla ja sitä olen myös levittänyt tielle useaan eri kohteeseen. Kaurisperhe on tuttu vieras ja niistä on kamerassa useita kuvia. Jäniksiä on myös näkyvillä runsaasti, mutta ilmeisesti jäniskanta on vähenemään pois kun riistakameraan on tarttunut myös huuhkajan kuva ja se verottaa kantaa", Takalo selvitti nuotion äärellä.

Hän sanoo, että viisi kaurista ilmestyi ruokintapaikalle nyt kevään korvalla. Takalo epäilee, että saattoivat olla kovasti nälissään kun tieltä, sepelin seasta kuopivat itselleen ruokaa.

"Nyt ei tarvitse enää kuopia, sillä ruokintalaitteesta riittää ohraa ja kauraa evääksi. Heinää on myös tarjolla", Sauli Takalo kertoo.

Hän tietää, että Oulaisten alueella liikkuu ilveksiä, mutta riistakameraan metsäpalstalla ei ole vielä tarttunut ilvestä.

"Toivottavasti ei näykään, sillä jos se ilmestyy, niin se on kauriiden menoa. Ilves syö lihaa vuorokaudessa parisen kiloa ja kauris on sille helppo saalis, varsinkin vasa. Sievin alueella ei ole kauriita näkynyt lainkaan, kun siellä on noin 30-40 ilveksen yksilö", Takalo tietää.

Takalo sanoo, että oppilaiden tuomisella luonnon keskelle, hän toivoo, että mukulat oppisivat ymmärtämään eläimiä kuin myös ruokinnan tärkeyttä.

"Jos vielä joku kiinnostuisi metsästyksestä, niin retki olisi onnistunut".

Opettaja- Takalon mukaan luontoaiheinen oppitunti oli helppo järjestää. Hän sanoo, että kun se järjestää omalle maalleen, niin minkään valtakunnan johtokuntia ei tarvitse kutsua koolle, eikä kysyä lupaa.

"Aiemmin Matkanivan koululaiset ovat olleet mukana metsän istutuksessa. Täällä näitä asioita on helppo järjestää ja jopa pikaisellakin aikataululla. Oppilaat saavat käytännön tuntumaa asioihin kuten nyt riistaruokinnan osalta. Se on pienen koulun etu", Sauli Takalo sanoo.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot