Heidi Kivioja on tällä hetkellä Oulaisten ainoa kilpauimari.

Nuori nainen Oulaisten ainoa kilpauimari

Ari Vilminko

OULAINEN

Oulaisten uimahallissa on varsinkin varhain keskiviikkoaamuisin hieraistu silmiä, kun altaaseen polskahtaa nuori nainen, joka osaa uimisen taidon. Sulavaa sekä teknisesti oikea uintitapa on kiintynyt aamu- uijien silmiin, oli uintitapa mikä tahansa.

Tämä nuori nainen on Heidi Kivioja, kohta 13- vuotias uimari, joka edustaa Vieskan Uimaseuraa kun Oulaisissa ei ole uintiin erikoistunutta seuraa. Ehkä siitä saattaa johtua, että Heidi on tällä hetkellä Oulaisissa ainoa uimari, joka tavoitteellisesti harjoittelee kohden Suomen uinnin terävintä kärkeä.

Jotta tavoitteet täyttyisivät, niin se vaatii kovaa harjoittelua. Viikossa hänellä on 6-7 uintiharjoitusta, kahtena päivänä jopa kaksi harjoitusta. Yksi niistä treenipäivistä on keskiviikko, jolloin Heidi käy aamulla tekemässä päivän ensimmäisen harjoituksen ennen kouluun menoa Jauhinkankaalla. Illalla on sitten toinen harjoitus Ylivieskassa.

Heidi sanoo, että hän innostui uinnista kaverin kautta.

"Kaverin kanssa menin Ylivieskaan, uimaseuran vesirallitapahtumaan. Se oli sellaista leikkimielistä polskuttelua, toki välillä uitiinkin pikkuisia matkoja ja uintimerkkejä suoritettiin. Siitä kiinnostus uintia kohtaan alkoi ja vuoden 2012 alusta olen ollut mukana Vieskan Uimareiden kilpauimareiden treeneissä", Heidi kertoo.

Harjoitustahti kilpauimareiden ryhmässä on kova valmentaja Erkki Lehdon johdolla. Harjoituksia on 6-7 viikossa noin pari tuntia kerrallaan.

"Yhdellä treenikerralla uidaan noin 4-6 kilometriä. Keskiviikkoaamuna uin yksin noin 3 000 metriä", Heidi kertoo.

Hän sanoo, että treeneissä Ylivieskan uimahallissa harjoitellaan kaikkia uintimuotoja, mutta Oulaisten uimarin mieluisin uintimuoto on rintauinti. Esikuvakseen hän nimeää, ei Hanna- Maria Seppälän, vaan Suomen kärkinimiin kuuluvan rintauintiekspertin Eetu Karvosen.

Ikäkausikisat kesäkuussa

Lyhyellä, reilun vuoden mittaisella uintiurallaan on Heidillä takana jo useita uintikisoja. Kilpailumatkat ovat ulottuneet muun muassa Ouluun, Vaasaan sekä Tampereelle. Nyt huhtikuussa Heidi Kivoja kilpaili Oulussa nuorisouinneissa ja saavutti omassa ikäluokassaan voiton rintauinnissa. Lähiajan tavoitteeksi Heidi mainitsee kesäkuussa uitavat ikäkausimestaruuskisat Hyvinkäällä. Kisoihin pääsee mukaan sarjoittain jokaisesta ikäluokasta 24 parasta uimaria ajan perusteella.

"Kova kisa on tulossa. On jo yksi tavoite täyttynyt kun yleensä pääsee noihin kisoihin mukaan. Ennen ikäluokan mestaruuskisaa on kuitenkin toukokuussa kisat Oulussa", Heidi kertoo.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot