Oulaisten Veteraanipäivän juhla päättyi yhteislauluna esitettyyn Veteraanin iltahuutoon Oulaisten Puhallinorkesterin säestyksellä.

Ari Vilminko

OULAINEN

Oulaisten kaupungin, seurakunnan sekä Taukokankaan järjestämä Veteraanijuhla oli musiikkipitoinen juhla. Musiikista vastasi Oulaisten Puhallinorkesteri.

Juhlassa mukana ollut vihantilainen Vaito Luomajoki totesi juhlan jälkeen, että oli hienoa kun saatiin kuulla hyvää puhallinmusiikkia.

"Olen ollut kaksi viikkoa kuntoutuksessa Taukokankaalla ja tämä juhla kruunasi koko jakson, kun loppuviikosta lähden takaisin kotiin. Veteraanijuhla oli hyvä ja arvokas juhla", Luomajoki totesi Veteraanijuhlan jälkeen.

Puhallinorkesteria johti juhlassa poikkeuksellisesti Veli Seppälä, mitä itse trumpetin soitolta ehti. Orkesteri soitti muun muassa Marssin, Hurtti Ukon, Viimeisen tukkilaisen, jonka soolo- osuuden soitti Jouko Ranta- Eskola baritonilla. Kuultiin myös kevyempää ja tutumpaa musiikkia kuten Hiljainen kylätie, Muistan kesän, Vesivehmaan jenkan. Orkesterin ohjelmistossa oli myös Sotilaspoika, Isänmaalle, Rukous, Hymni sekä juhlan päättävänä musiikkiesityksenä Veteraanin iltahuuto.

Tervehdyssanat juhlassa lausui kuntoutuskoti Taukokankaan toimitusjohtaja Seija Lepola. Juhlapuhujana oli Oulaisten kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Minna Vilenius.

"Te arvoisat sotaveteraanit olette juhlimamme päivän kunniavieraita. Te olette sota-ajan asian tuntijoita. Se miten minun sukupolveni mieltää sota-ajan tapahtumat on kerrottu meille tarinoina, elokuvina, musiikkina ja historian kirjoituksina. Siis taiteen ja kulttuurin keinoin, mutta ennen kaikkea tarinoina", Vilenius totesi.

'Ei unohdettu lapsiakaan sota-aikana'

Vilenius kertoi, että tämän vuoden juhlan teema on, Veljeä ei jätetä, nuoria ei unohdeta.

"Ei unohdettu nuoria, ei unohdettu lapsia sota-aikanakaan. Te olette antaneet meille juuret, te olette antaneet meille vapaan maan ja te olette antaneet meille arvoksi: Veljeä ei jätetä, nuoria ei unohdeta".

Juhlapuheessaan sivistys- ja kulttuurijohtaja Minna Vilenius muistutti, että sotaveteraaneilla on totuuteen perustava kokemus sota- ajoista. Hän sanoi, että ihmisellä täytyy olla todellisuuteen perustuvat juuret, että hän voi kasvattaa elämässä kantavat siivet.

"Se, mitä te arvoisat sotaveteraanit olette kokeneet, on meille kaikille äärimmäisen arvokas. Me ammennamme siitä huomiseen. Meidän tulee muistaa, että te ette jättäneet veljeä sinne jonnekin, vaikka tilanne olisi ollut henkeä uhkaava."

"Sota- ajan kokeneet ovat täällä. Olemme yhdessä kanssanne tässä tilassa ja tässä ajassa. Jokaisessa meissä oleva pieni tunteva minä liikuttuu joka kerran, kun kohtaamme. Tai kun pieni tunteva minä näkee, että asiat oikeasti menevät liian vaikeiksi kertoa tai muistot satuttavat sielua. Sitä ei tarvitse sanoa suoraan. Meillä on vielä kyky ymmärtää, kun muistot verhotaan liuentavaan leikillisyyteen tai vaietaan vakaviksi", Oulaisten kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Minna Vilenius sanoi juhlapuheen lopuksi.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot