Tuhoja tehneitä jäälohkareita oli röykkiöittäin pihoilla. Kuva: Risto Parttimaa.

Ari Vilminko

PYHÄJOKI

Pyhäjoella elettiin viikonvaihteessa traagisia hetkiä, kun Pyhäjoki tulvi ja kylvi tuhoa kylän keskustassa. Ihmisiä pelastettiin tulvan keskeltä, talot kärsivät vesivahinkoja ja massiiviset jäälohkareet tekivät tuhoja, sillä ne hajottivat rakennuksia.

Tunnelma Pyhäjoen taajamassa oli hämmentynyt. Kunnanjohtaja Matti Sorosen mukaan tulva kasteli Pyhäjoella noin 15 asuintaloa, omakotitaloja, rivitaloja, kesäasuntoja. Tuhoa kokivat myös talous- ja piharakennukset sekä puustot.

Pelastusjohtajan Jarmo Haapasen mukaan tulvavesi nousi lauantaina iltapäivällä erittäin nopeasti noin 2-3 metriä Pyhäjoen keskustassa. Syynä oli noin kolme kilometriä pitkän jääpadon liikkuminen. Vedenpinta laski nopeasti, mutta talojen pihoihin jäi suurikokoisia jäälohkareita.

"Jääpato eteni Pyhäjoen keskustan ohi maanantain vastaisena yönä maltillisesti. Pato nosti joen vedenpintaa joitakin kymmeniä senttejä, mutta vesi ei noussut enää uhkaamaan rakennuksia. Tilanne on nyt rauhallinen. Pelastuslaitoksella oli koko yön ajan kohotettu valmius", päivystävä palomestari Jarmo Myllymäki Jokilaaksojen pelastuslaitokselta kertoi.

Pyhäjoen kylän keskustassa asuva Risto Kittilä totesi, että tulvatilanne oli älyttömän raju ja nopea tapahtuma.

"Rytinät olivat todella kovat. Toistakymmentä asuntoa kastui. Vahingot ovat mittavat, mutta onneksi henkilövahingoilta vältyttiin vaikka kaukana ei ollut sekään tilanne. Kunta tulee järjestämään kotinsa menettäneille tilapäistä majoitusta", kunnanvaltuuston puheenjohtaja Risto Kittilä kertoi.

'Purkaminen ainoa vaihtoehto'

Kittiläntiellä Pyhäjoella asuvien Kerttu ja Matti Topparin omakotitalo koki kovia luonnonkatastrofin edessä.

"Tilanne oli aivan uskomaton. Lauantaina noin klo 14.30 alkoi jäälohkareiden vyöry. Vesi nousi hetkessä ikkunoiden alareunan tasolle ja jäälohkareet alkoivat kurkkia ikkunoista. Perhettä oli talon sisällä ja heille tuli todellinen hätä. Tilanne oli todella vaarallinen", Matti Toppari kertaa lauantain iltapäivän kauhunhetkiä.

"Vesi teki tuhoja ja jäälohkareet moukaroivat taloa. Talon sisällä oli hetkessä 30 senttiä vettä, ja sisällä olleet kaikki tavarat ja kamppeet kastuivat. Jokainen varmasti ymmärtää, ettei tuollainen vesipatja tehnyt hyvää talon rakenteille. Tilanne taitaa meidän osalta olla sellainen, että omakotitalo joudutaan purkamaan kokonaan. Jos tätä alkaa kuivattaan, niin tuskinpa taloa saadaan kokonaan kuivaksi ja asuttavaksi. Purkaminen taitaa olla ainoa vaihtoehto", rakennusalalta leipänsä ansaitseva Matti Toppari puntaroi.

Toppareiden talo on asumiskelvoton, mutta onneksi heille löytyi tilapäismajoitusta rivitalokaksiosta kunnan toimesta.

Valtiolta korvausta 80 prosenttia

Matti Toppari pohtii, kuten varmasti monet muutkin kotinsa menettäneet pyhäjokiset, että miten korvausasioiden kanssa käy.

"Meille on kerrottu, että valtio korvaa 80 prosenttia vahingoista, mutta se on kuulemma aivan toinen asia, milloin korvaukset saadaan. Maksatus saattaa viipyä jopa ensi vuoden puolelle".

Ely-keskuksen päällikkö Timo Yrjänä kertoi maanantaina Ylelle, että korvausten käsittely saattaa viedä vuodenkin. Korvaukset maksetaan toistaiseksi valtion varoin, mutta ensi vuonna korvaukset siirtyvät yksityisten vakuutuksenottajien omille harteille.

Kerttu ja Matti Topparin murhetta lisäsivät vielä omien menestysten lisäksi kun Matin vanhempien talo koki myös luonnonkatastrofin voiman.

"Vesi tuli myös sisälle vanhempien taloon. Tämä tulva oli kova kolaus koko suvulle", Toppari murehtii.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot