Anja Kähkölä on syntyisin Oulaisista ja kirjassaan hän muistelee muun muassa nuoruuden aikaista elämää Oulaisissa.

Ari Vilminko

OULAINEN

Viime viikolla oli Taukokankaalla kuntoutuksessa entinen oulaistelainen, mutta nykyään Oulussa asuva Anja Kähkölä. Elämänvaiheistaan hän on kirjoittanut kirjan, jossa tulee esiin hyvin paljon Oulaista hänen nuoruusvuosistaan kuin myös tarinaa Lampinsaaren kaivokselta.

"Kirjasta on otettu vain 65 kappaleen painos, joka on mennyt sukulaisille ja ystäville. Kirja ei ole yleisessä myynnissä", Kähkölä sanoi.

Anja Kähkölä syntyi Hellin ja Wille Kähkölän kolmantena tyttärenä vuonna 1930 Oulaisissa.

"Vanhemmat muuttivat Haapavedeltä Oulaisiin ja asuimme ensimmäiseksi vanhan Huotarin kaupan vieressä, josta muutimme Pohjolankadulle. Isäni oli autoilija jo Haapavedellä asuessaan kuin myös Oulaisissa. Meillä oli töissä muun muassa Pirttijärven veljekset, jotka sitten myöhemmin perustivat Oulaisten Liikenteen isäni kuoleman jälkeen. Isä kuoli vuonna 1937", Kähkölä selvittää.

Pohjolankadulta Kähkölät muuttivat Liponkujalle, josta ostivat itselleen talon.

"Äidin kuoleman jälkeen talo oli meillä sisaruksilla kesämökkinä vuosina 1978- 1994. Talvet talo oli tyhjillään. Liponkujan talo myytiin vuonna 1994. Lähes joka kesä olen ajellut Liponkujalla. Onneksi talossa on elämää ja kukkia joka nurkassa. Jopa saunan porstuan ikkunalla", Anja Kähkölä kirjoittaa 82 sivuisessa kirjassaan.

Kesälomalla Vihannin kaivoksella

Elämän työnsä Anja Kähkölä on tehnyt terveydenhoidon alalla. Sairaanhoitajakouluun Ouluun hän meni 19 vuotiaana ja valmistui vuonna 1952. Pääasiassa hän toimi sairaaloiden röntgenosastoilla Oulussa ja Helsingissä hoitajana kuin myös opettajana.

Terveydenhoitoala vei Anjaa jopa niin paljon, että Oulun lääninsairaalan kesälomien aikaan hän teki myös töitä terveyden eteen muualla. Vuonna 1963 hän meni kesälomallaan töihin Vihannin kaivokselle terveyssisareksi.

"Olin tuuraamassa kaivoksen terveyssisarta, hän taisi olla Takalon Vieno. Se oli erikoista aikaa, kun Lampinsaaren kaivoskylä oli pieni oma kyläyhteisö. Ja sen huomasin siellä, että terveyssisarelle oli paljon asiaa ja hänelle oli hyvä valittaa".

Myöhemmin hän opiskeli vielä ylihoitajaksi Jyväskylässä kuin myös yhteiskuntatieteiden maisteriksi.

41 vuotta Anja Kähkölä vaikutti terveydenhoitoalalla ja eläkkeelle hän jäi vuonna 1993.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot