Tarmo- ketjun kauppiasryhmään kuuluva kauppa, Valinta Vinkit Alpuassa lopettaa toiminnan.

Ari Vilminko

RAAHE

Tarmo- ketjun kauppiasryhmään kuuluva kauppa, Valinta Vinkit Alpuassa lopettaa kaupanteon.

Kauppias Timo Vinkki sanoo, että kaupan lopettamispäätös tuli selväksi tämän talven aikana.

"Lopettamispäätös oli pakko tehdä. Kauppa ei enää käynyt, että se olisi ollut kannattavaa. Väki vähenee Alpuan kylältä. Toinen tekijä, joka vei meidät tähän kaupan lopettamispäätökseen oli, kun kyläkoulu Vihannin kunnan toimesta päätettiin sulkea. Siitä lähtien myynti on tasaisesti hiljentynyt", Vinkki sanoo.

Valinta Vinkeillä on kaupan yhteydessä ollut rauta- ja maataloustarvikkeita. Kaupan perustamisen aikoina rauta- ja maatalouspuoli oli iso osa kaupan myyntiä, mutta viime vuosina on myynti ollut Timo Vinkin mukaan lähinnä enää käsikauppaa. Bensatankit kaupan yhteydessä lopetettiin noin puolitoista vuotta sitten.

"Nyt on kaupassa loppuunmyynti menossa ja sen aikaa on kaupan ovet vielä avoinna, kuin tavaraa riittää", Vinkki sanoo.

Hän sanoo, että kaupalle on etsitty uutta kauppiasta, mutta sitä ei ole löytynyt.

"Haikealta tuntuu kun meillä on pitkät perinteet kaupanteon kanssa Alpuassa. Valinta Vinkit perustettiin Alpuaan vuonna 1991", Timo Vinkki kertoo.

Timo siirtyi Valinta Vinkkien kauppiaaksi vuonna 1999.

'Iso isku kylälle'

Alpuan kylätoimintayhdistyksen puheenjohtaja Timo Rankinen sanoo, että kyläkaupan loppuminen oli iso isku ja päänsärky kylälle kuin myös naapurikylille.

"Kaupan loppuminen on ollut pelkona siitä lähtien kun kyläkoulu lopetettiin. Siitä alkoi lumipallo vyöryä. Ihmetellä vain sopii, että meidän päättäjät eivät ottaneet kyläkauppaa silloin huomioon, kun kunnan säästöpaketteja esiteltiin ja koulua lopetettiin. Kaupan loppuminen ei yksin koske Alpuan kylää vaan myös naapurikyliä Lampinsaarta, Lumimetsää, osin Luohuaa sekä Karhukangasta", Rankinen sanoo.

Kyläpäällikkö Timo Rankinen myöntää, että päätös kaupan lopettamisesta tuli yllätyksenä, vaikka sitä aavisteltiin.

"Peukaloita ei jäädä kuitenkaan pyörittelemään, eikä lannistuta. Alpuassa on ollut kaupantekoa jo yli 100 vuotta ja kylän henki on sellainen, että kauppaa tarvitaan edelleenkin. Osuuskunta henkeä voisi miettiä uudestaan", Timo Rankinen mietiskelee.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot