Energiajuomat eivät ole urheilujuomia vaikka televisiomainokset ehkä sellaisen kuvan juomasta antavatkin.

Ari Vilminko

OULAINEN

Oulaisten kaupunginvaltuusto teki helmikuussa Anneli Rajaniemen (vas.) esittämänä aloitteen, että valtuusto antaisi suosituksen kaikille Oulaisissa toimiville kauppaliikkeille olla myymättä energiajuomia alle 16-vuotiaille lapsille ja nuorille.

Aloitteen perusteluissa Rajaniemi toi esiin muun muassa, kuinka vahingollista energiajuomien käyttö on kasvaville lapsille. Se myös aiheuttaa ylivilkkautta sekä saattaa olla osasyynä monenlaiseen häiriökäyttäytymiseen.

Lasten ja nuorten energiajuomien käyttöön on puututtu myös kaupungin monialaisessa yhteistyöryhmässä, jossa on mukana työntekijöitä seurakunnalta, perusturvasta, nuorisotoimelta, Jelppiverkosta, poliisista, kouluilta ja oppilaitoksilta sekä TE-toimesta.

Energiajuomien käyttö huolestuttaa myös Oulaisten seurakunnan varhaisnuorisotyönohjaajaa Satu Tikkasta. Hän kertoo, että energiajuomien käyttö on kielletty ainakin urheiluseurojen harjoituksissa, rippikouluissa, seurakunnan ja kaupungin yhteisesti järjestämillä leireillä ja retkillä sekä Nuopparilla. Myös koulualueilla on energiajuomien hallussapito ja nauttiminen kielletty.

Energiajuomat eivät ole urheilujuomia

Tikkanen sanoo, että monialainen yhteistyöryhmä on huolestunut siitä, kuinka paljon nuoret juovat päivän aikana energiajuomia.

"Tämä ei toki koske kaikkia nuoria, mutta yllättävän paljon heitä on, jotka energiajuomia käyttävät. On havaittu, että moni nuori juo päivän aikana useamman pullon energiajuomaa, eikä se missään nimessä ole terveellistä. Ilmeisesti yleinen luulo on, että nimensä mukaisesti energiajuomasta saa enemmän energiaa, kuin muista virvoitusjuomista. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Piristävä vaikutus perustuu siihen, että energiajuoma sisältää muun muassa kofeiinia, tauriinia, guaranaa tai joitakin keinotekoisia vitamiineja", Satu Tikkanen kertoo.

"Monien muiden terveyshaittojen lisäksi energiajuomat ovat haitallisia muun muassa suulle ja hampaille, sillä niiden ph- arvo on alhainen. Varsinkin jos juomaa juo useita pulloja päivässä, happohyökkäys toistuu monta kertaa, eikä hampaiden kiille sitä kestä. Sillä onko juoma sokeritonta vai ei, ei ole mitään merkitystä suun terveyden kannalta. Täytyy myös muistaa, että energiajuoma ei ole urheilujuomaa, vaikka sellaista on ehkä tuotu esille ja annettu mainostamalla ymmärtää."

"Muutenkin pistää silmään, kuinka kyseisten tuotteiden mainokset on tehty vetoamaan nuoriin ja antavat ehkä kuvan, että energiajuomien nauttiminen on jotenkin trendikkäämpää tai coolimpaa kuin muiden virvoitusjuomien."

K- supermarkettiin kieltokyltit

Tikkanen vetoaa, että vanhemmat keskustelisivat nuorten kanssa ja kertoisivat, mitä energiajuoma oikein on.

"En usko, että monikaan vanhempi antaa lapselleen lupaa ostaa apteekista kofeiinitabletteja. Energiajuomassa se on piilotettu pulloon. Energiajuoma ei ole lainkaan sama asia kuin limsa tai mehu, eikä niitä tuotteita kannata ostaa kotiin", Satu Tikkanen sanoo.

"Työryhmässä olemme pohtineet, miten voisimme vaikuttaa, ettei energiajuomia myytäisi kaupoissa alle 16- vuotiaille nuorille. Laki sallii juomien myynnin, mutta toiveissa olisi, että oulaistelaiset kauppiaat asettaisivat rajoituksia myynnille. Muuta emme voi tehdä kuin vain suosittaa".

Oulaisten K- supermarketin kauppias Teemu Martikainen sanoo, että työryhmä on oikealla asialla.

"Vaikka Oulaisten muut kaupat eivät lähde kampanjaan mukaan, niin kesään mennessä meille tulee kauppaan kieltokyltit, että energiajuomia ei myydä alle 16- vuotiaille", Martikainen sanoo.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot