Nykyisen, Kataisen- Urpilaisen hallituksen, aikana yritysten valtion rahoitukselle on luotu uudet, uljaat ehdot. Yrityksiltä vaaditaan aivan uudenlaisia toimintatapoja ja uutta osaamista, jotta ne voisivat päästä valtionrahoituksen piiriin.

Muistaakseni elimme 1990-lukua, kun valtio alkoi vetäytyä kaivosteollisuudesta eikä sille jäänyt yhtään kaivosyhtiötä, jossa valtio omistaisi enemmistön. Omassa nuoruudessani esim. Outokumpu Oy taisi olla 80-prosenttisesti suoraan valtion omistuksessa ja lähes kaiken lopun omisti silloinen Kansaneläkelaitos, josta nykyisin on muotoutunut Kela. En viitsi tarkistaa asiaa, lukijat voivat halutessaan tarkistaa, muistanko oikein ja samalla kenties selviää, milloin minä olen nuoruuttani viettänyt.

Nyt valtio on tulossa ryminällä mukaan kaivosteollisuuteen. Viime viikolla päättyneessä osakeannissa valtio lienee hankkinut parilla kymmenellä miljoonalla eurolla kaivosyhtiö Talvivaaran osakkeita. Valtiosta tullee Talvivaaran suurin omistaja. Talvivaara on toki moniongelmainen yhtiö, mutta eniten julkisuutta se on saanut aiheuttamillaan ympäristöongelmilla, toisin sanoen rikkomalla ympäristölupansa ehtoja.

Viime vuoden lopulla telakkayhtiö STX Finlandin korealainen emoyhtiö oli vaikeuksissa ja on toki edelleenkin. Silloin valtiota pyydettiin apuun turvaamaan suuren risteilijätilauksen saantia Suomeen. Tilauksella olisi vissiin saatu Suomeen töitä parinkymmenen tuhannen henkilötyövuoden verran. Valtio ei lähtenyt telakkateollisuuden rahoittajaksi, sillä eihän yritystoiminta suinkaan ole valtion tehtävä.

Voimme siten päätellä, etteivät yhtiön kehno talous ja kotimaisen työvoiman työllisyys ole sellaisia syitä, joiden perusteella valtio tulisi mukaan yritystoimintaan. Valtio edellyttää näköjään, että rahoitettava yritys on syyllistynyt rikokseen: rikkonut viranomaisten yrityksen toiminnalle asettamia ehtoja. Talvivaara Oy on täyttänyt tämän ehdon monta kertaa ja ihan kuin pisteeksi iin päälle; kaivoksen kipsisakka-allas alkoi jälleen vuotaa jokseenkin heti osakeannin päätyttyä.

Toistaiseksi ei ole varmaa, riittääkö mikä tahansa rikos perusteeksi sille, että valtio ryhtyy rahoittamaan rikokseen syyllistynyttä yritystä. Voimme olla varmoja siitä, että ympäristörikos siihen riittää. Epäselvää on kuitenkin, ryhtyykö valtio rahoittamaan sellaista yritystä, joka on todistettavasti syyllistynyt esim. ihmiskauppaan tai lapsityövoiman hyväksikäyttöön.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kirjoittaja katsoi suurella mielenkiinnolla myös tämänviikkoisen Ylen MOT-ohjelman.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot