Oulaskankaan laitoskirjasto on palvellut potilaita sekä henkilökuntaa vuodesta 1964 lähtien. Vasemmalla kuvassa laitoskirjastoa vuosina 1971 – 1980 hoitanut Anneli Tenkula. Valokuva: Arto Forsblom.

 

 

Katariina Sulasalmi

OULAINEN

Laitoskirjaston lakkautus Oulaskankaan sairaalassa toteutuu jo toukokuussa. Sivistyslautakunta teki päätöksen asiasta yksimielisesti helmikuun kokouksessa.

Oulaskankaan laitoskirjasto on kaupunginkirjaston ylläpitämä toimipiste Oulaskankaan sairaalassa. Kirjasto on avoinna keskiviikkoisin viisi tuntia.

Tulosalueen johtaja Asko Rantala on irtisanonut Oulaisten kaupunginkirjaston käytössä olevan kirjastohuoneen vuokrasopimuksen puolenvuoden irtisanomisajalla. Laitoskirjaston käytössä oleva huone remontoida sairaalan omaan käyttöön.

Oulaskankaan sairaalassa on lisäksi neljä kaupunginkirjaston avokokoelmaa osastoilla 1-3 ja lasten poliklinikalla. Avokokoelmat säilytetään Oulaskankaalla, Rantakartanossa ja Terveyskeskuksessa. Ainoastaan Oulaisten kaupunginkirjaston toimipiste Oulaskankaan sairaalan viidennessä kerroksessa oleva kirjastohuone lakkautetaan. Terveyskeskuksen puolella on avokokoelma osastolla TK 2 ja neuvolassa. Lisäksi Rantakartanossa on kaupunginkirjaston aineistokokoelma. Näitä hoitaa kirjastovirkailija Kaija Ilomäki.

Uutta tilaa ei ole tarjolla

Uutta sopivaa tilaa kirjastohuoneelle ei ole tarjolla laitosten oman tilanpuutteiden vuoksi. "Oulaskankaan sairaalassa oleva laitoskirjasto on alueellinen palvelu, -potilaita tulee laajalta alueelta pohjois- ja keskipohjanmaalta. Tulemme mielellämme takaisin jos sopivat tilat löytyvät", sanoo kirjastotoimenjohtaja Inga Petäjäsoja.

Laitoskirjaston perinne Oulaisissa alkoi jo 1910-luvulla silloisessa Oulaisten parantolassa. Aluksi kirjoja saatiin lahjoituksina ja kanttiinin voittovaroilla hankittiin myös uusia kirjoja. Oulaskankaan laitoskirjasto aloitti toimintansa vuonna 1964. Osastoilla kierrettiin kirjavaunun kanssa, silloin tämä oli hyvin suosittu palvelumuoto. Vuonna 1978 kirjattiin 16 500 lainausta ja se jäikin vilkkaammaksi lainausvuodeksi koko laitoskirjaston historiassa. Sivukirjastonhoitajana toimi silloin Sigurd Forsblom. Laitoskirjasto muutettiin vuonna 1980 terveyskeskuksen puolelle, josta muutaman vuoden kuluttua takaisin sairaalan viidenteen kerrokseen. Forsblomin jälkeen laitoskirjastonhoitajina ovat toimineen Airi Putila, Anneli Tenkula sekä Hilkka Suvanto.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot