Jaakko Utunen ja Tero Ollila keppitaistelussa.

Ari Vilminko

OULAINEN

Lehtopään koululla kokoontuu keskiviikkoiltaisin puolenkymmentä henkilöä itsepuolustus- ja taistelulaji kurssille. Ryhmän vetäjänä toimii Tero Ollila. Hän on saanut oppinsa Jaakko Utuselta, jolla on pitkä kokemus erilaisista taistelulajeista.

"Jaakon opissa olen ollut noin seitsemän vuoden ajan. Toki välillä oli pientä taukoa, mutta kipinä itsepuolustuslajeihin on ollut kaiken aikaa. Nyt olen syksystä lähtien vetänyt ryhmää, jossa on mukana puolenkymmentä itsepuolustuslajeista kiinnostunutta henkilöä. Kerran viikossa kokoonnumme Lehtopään koululle hiomaan erilaisia taitoja", Ollila kertoo.

Tero Ollila sanoo, että treeni- illassa ei käydä läpi mitään yksittäistä taistelu- tai itsepuolustusharjoitusta.

"Tämä on ehkä sellainen cocktail eri harjoituksista. Mahdollisimman simppelistä pyritään treeni hoitamaan ja ihan tarkoituksella ryhmä on pieni, että saadaan aikaan enemmän henkilökohtaista harjoitusta. Treenejä pystytään myös viemään pitemmälle eri tekniikoiden osalta".

"Vuorelle on monta tietä ja tämä on yksi sellainen", Utunen lisää.

'Pelisilmää tarvitaan'

Ollila ja Utunen sanovat, että itsepuolustuksessa tarvitaan pelisilmää niin harjoituksissa kuin myös tositilanteessa, jos sellainen sattuu eteen.

"Uhoamaan ei kannata alkaa. Pakeneminen on parasta itsepuolustusta, mutta jos hyökkäys on yllättävä, niin silloin tarvitaan myös pelisilmää".

Puolentoista tunnin harjoitussession aikana käydään treenissä tehokkaasti eri tekniikoita läpi. Harjoituksissa ei käytetä aikaa alkuverryttelyyn eikä venyttelyyn.

"Lämpö lihaksiin haetaan treenillä ja samalla tulevat venyttelyt kuin itsestään. Harjoittelussa ovat esillä potkut ja lyönnit sekä kepit. Treeneissä emme kuitenkaan satuta toisiamme emmekä vie lyöntejä loppuun saakka", Ollila ja Utunen vakuuttavat.

"Tämä on meille kuntoilua, mutta myös yksi keino pään tyhjennykseen. Salilla ei ole opettajan asiat mielessä", Oulaisten yläkoululla historian ja uskonnon opettajana toimiva Jaakko Utunen vakuuttaa.

Lehtopään koulun salivuokran Tero Ollila maksaa itse yhdessä kurssilaisten kanssa, mutta ehkäpä ensi syksystä alkaen ei Teron tarvitse itse maksaa vuokraa, sillä perjantaina Oulaisiin perustettiin uusi seura D.F.C. Oulainen. Seura on erikoisseura taistelu- ja itsepuolustuslajeihin.

Seura- asioista sekä yleensä taistelu- ja itsepuolustusasioista voi kysellä Terolta muun muassa sosiaalisen median kautta.

Karatesta krav magaan

Jaakko Utunen on jo konkari itsepuolustuslajeissa. 1980- luvun lopulla hän meni mukaan, kun Oulaisten karatekat pitivät kurssia Vihannissa

"Sieltä sain kipinän taistelu- ja itsepuolustuslajeihin. Oulussa opiskellessa kokeilin useita eri lajeja. Oli karaten lisäksi muun muassa, han moo doota, jujutsua, filipiiniläisiä taistelulajeja", Utunen luettelee.

"Vanha israelilainen taistelulaji krav maga oli varsinkin sellainen, joka avasi silmiä. Se vei mukanaan. Krav maga on lähitaistelua, ja kehitetty ainoastaan itsepuolustusta varten. Hyökkäyksissä ja puolustautumisissa pyritään lopettamaan hyökkäys mahdollisimman nopeasti ja poistumaan paikalta", Jaakko Utunen sanoo lajin periaatteeksi.

Lajitreeneissä hän on käynyt muun muassa Tampereella ja Oulussa. Näiden lisäksi Jaakko Utunen vetää yhdessä Tero Ollilan kanssa MLL:n Oulaisten yhdistyksen nimissä nuorten itsepuolustuskurssia.

"Syksyllä aloitettiin ja torstaisin edelleen jatketaan Oksan koululla. Kurssilla opetellaan yksinkertaisia itsepuolustusasioita, aina lyöntien torjunnoista lähtien", Utunen kertoo.

Hän sanoo, että idea nuorten itsepuolustuskurssista lähti kun koululla kysyttiin oppilailta, mitä he haluaisivat harrastaa.

"Itsepuolustuskurssi nousi esiin ja huutoon vastattiin. Kerran viikossa on koululla kokoonnuttu kurssin puitteissa".

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot