Oulaistenkadun varrella oleva suojeltu rakennus, kaupungin omistuksessa olevalle vanhalle tekniselle toimistolle haetaan lautakunnan kautta purkulupaa terveydellisiin syihin vedoten.

Ari Vilminko

OULAINEN

Oulaisissa, Oulaistenkadun varrella oleva entinen kaupungin omistuksessa oleva vanha tekninen toimisto ehkä puretaan. Kaupungin tekninen johtaja Markku Ketonen sanoo, että rakennuksen purkamista käsitellään teknisessä lautakunnassa.

"Lautakunta tulee esittämään Oulaisten kaupunginhallitukselle rakennuksen purkulupaa", Ketonen kiteytti.

Rakennus on tällä hetkellä lähes tyhjillään. Henkilökuntaa ei talossa enää ole, sen huonokuntoisuudesta johtuen, mutta teknisen toimiston arkisto on vielä sisätiloissa. Ketosen mukaan arkistolle haetaan kaiken aikaa uutta tilaa.

"Jotain on jo tiedossa ison arkiston uudeksi paikaksi. Ennen kuin se voidaan siirtää, niin arkisto pitää kuitenkin puhdistaa eikä se oli mikään pieni juttu. Arkisto on nimittäin iso", Markku Ketonen sanoo.

Hän sanoo, että ei ole mitään järkeä lähteä rakennusta kunnostamaan, sillä koko talo on yksinkertaisesti pilalla.

"Korjausaste on iso, noin 120 prosenttia, jos sitä verrataan uuden rakentamiseen. Selvitykset kertovat, että korjaaminen ei ole kannattavaa. Asiantuntijat ovat sanoneet, että mikäli rakennus korjattaisiin niin ainoastaan ikkunat, ilmastointilaite sekä hirret olisivat sellaisia, joita voitaisiin säilyttää. Kaikki muu olisi purkutavaraa".

"Korjaamiseen uppoaisi ainakin 1,5- 1,7 miljoonaa euroa", kaupungin tekninen johtaja Markku Ketonen tietää.

'Ilmastointi ei ole syynä homeisuuteen'

Ketosen mukaan rakennuksen homeisuuteen ei ole syynä ilmastointi, joka uusittiin rakennuksen jokunen vuosi. Hän sanoo, että mikäli ilmastointia ei olisi uusittu, niin henkilökunnan oirehtiminen olisi alkanut aiemmin.

"Tämä oli vain pitkän ajan tulos. Joskus talossa, 1960-70 luvulla on myös ollut tulipalo, joten ongelmat ovat ehkä saattaneet alkaa jo sieltä".

Kerrospinta- alaa talossa on 730 neliöä. Noin vuonna 1930 rakennettu talo on asemakaavalla suojeltu. Ketosen mukaan, vaikka rakennus on suojeltu, niin purkamislupaa voidaan hakea terveydellisiin syihin vedoten.

"Rakennus on kokenut vesivahinkoja katon sekä kellarin osalta. Ilkivaltaa on ollut myös näkyvillä ja siitä johtuen jouduimme aikoinaan palotikkaat poistamaan kokonaan. Valvontakamerakaan ei ole estänyt ilkivallan tekoa", Ketonen harmittelee.

Peruslämmöstä kustannuksia kaiken aikaa

Vanhan teknisen toimiston tiloissa on kaiken aikaa peruslämpö päällä eli homeisesta talosta tulee kustannuksia. Markku Ketonen sanookin, että olisi hyvä asia, jos jo tämän vuoden aikana saataisiin rakennuksen purkamislupa täytäntöön

"Se olisi säästöä veronmaksajillekin".

Kun rakennusta aikoinaan suunniteltiin, niin taru tietää kertoa, että hirsikehikko tuotiin aina Kuusamosta saakka. Ja se tuotiin hevospelillä.

Ennen kuin tekninen toimisto asettui rakennukseen taloksi, niin siellä toimivat ainakin KOP, rautakauppa sekä urheilukauppa.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot