Auton alustan kotelot suojataan erillisellä suoja- aineella.

Ari Vilminko

OULAINEN

Risto Kilpeläinen sekä Esa Leskinen Raiten Korjaamolta Oulaisista sanovat, että tänä päivänä uusiin autoihin ei välttämättä ole tehty ruostesuojausta lainkaan.

"Hyvin paljon on automerkkejä, ettei ruostesuojaus käsittelyä ole lainkaan. Autoa ostaessa kannattaa asia selvittää, oli sitten uusi tai vanha auto. Ruostesuojaus ja alustan massaus jatkavat huomattavasti auton ikää. Se on kuin henkivakuutus", Kilpeläinen ja Leskinen sanovat.

Raiten Korjaamolla ruostesuojauksia tekevä Esa Leskinen sanoo, että kun työ tehdään kunnolla, niin se vie aikaa kolme vuorokautta.

"Ensimmäinen tehtävä ruostesuojauksessa on, että auton alusta pestään puhtaaksi kuumalla vedellä, jonka jälkeen annetaan alustan kuivua noin vuorokauden ajan. Sen jälkeen auton alustan ruostekohdat käsitellään pistehiukkapuhaltimella eli hiekkapuhalluksella, laitetaan pohjustusväri alustaan ja levitetään massa päälle. Auton alustan kotelot puhdistetaan myös ilmanpaineella ja kotelot suojataan erillisellä suoja- aineella, jonka jälkeen annetaan kuivua. Kaiken kaikkiaan tämä käsittely vie aikaan kolmisen vuorokautta kuivumisten kanssa", Leskinen opastaa.

Hän sanoo, että 'tee- se-itse'- mies kykenee myös tekemään massauksen ja ruostesuojauksen, mutta ammattiliikkeessä asia hoituu jouhevammin.

"Kuivuminen on asiassa tärkeässä osassa. Onko sitä mahdollisuutta jokaisessa autotallissa", Esa Leskinen kysyy.

Massaukseen autoja katsastuksen kautta

Kilpeläinen ja Leskinen sanovat, että ehkä eniten alustan massaukseen sekä ruostesuojaukseen tulee autoja ehkä eniten katsastuksen kautta.

"Katsastuksessa katsotaan tarkkaan kotelot sekä auton alusta. Tänä päivänä alustasta löytyy yllättävän paljon ongelmakohtia kun autoille ei ole tehty suojausta eikä massausta".

Leskisen mukaan kunnolla tehty ruostesuojaus kestää autossa noin viitisen vuotta ja alustan massaus tuo autolle jatkoaikaa kymmenisen vuotta. Hänen mukaansa suojaus- ja massausaineet ovat tänä päivänä kehittyneet niin paljon, että ne kestävät myös pitempään.

"Ehdoton edellytys on kuitenkin, että auton alusta on puhdas".

'Korirakenteet auton heikoin kohta'

Esa Leskinen on työssään huomioinut, että jopa kolmen vuoden ikäisiä autoja on jouduttu hitsailemaan alustan osalta kun suojausta ei ole tehty lainkaan.

"Korit ovat auton heikkokohta tänä päivänä. Moottorit ja vaihdelaatikot kestävät autoissa, mutta korirakenteet eivät ole samalla tasolla", Kilpeläinen ja Leskinen sanovat.

Raiten Korjaamolla on panostettu ruostesuojaukseen. Korjaamon entinen pesuhalli muutettiin ruostesuojaustilaksi. Halliin asennettiin uusi nosturi sekä lämpöpuhaltimet, että auton alusta saadaan kuivaksi. Leskisen mukaan viikossa kyetään pari autoa hoitamaan ruostesuojauksen sekä alustan massauksen osalta.

"Auto kannattaa huoltaa myös pohjan osalta. Eikä se maksa maltaita vaan on meillä ihan kohtuuhintaista. Kannattaa käydä tarkistuttamassa, se ei maksa mitään", Esa Leskinen Raiten Korjaamolta lupaa.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot