Pyhäjokilaakson Ratsastajien ratsastuskentälle sopii muitakin miehiä ratsastamaan kuin Matti Hirvilammi ja Matti Mehtälä.

Ari Vilminko

OULAINEN

Oulaistelaiset Matti Hirvilammi sekä Matti Mehtälä ovat niitä harvoja miehiä, jotka Oulaisissa harrastavat ratsastamista. Matit hieman asiaa ihmettelevät, sillä heidän mielestään ratsastaminen sopii todella hyvin miehillekin.

"Ei ratsastaminen ole lainkaan vaaleanpunaista. Ei tämä yksinomaan ole tyttöjen ja naisten liikuntamuoto vaan myös miesten yhtä lailla. Harrastuksena ratsastus on urheilua, eikä se ole pelkästään hevosen selässä istumista. Ratsastuksesta on monella n ennakkoluulo, että se on helppoa", kolmisen vuotta ratsastusta harrastanut Matti Mehtälä sanoo.

Hirvilammi ja Mehtälä pohtivat, että Oulaisiin olisi ehkä hyvä saada ratsastuksen äijäkurssi aikaan. Mehtälä tietää, että kursseja on perustettu ympäri Suomea, myös lähikunnissa.

"Ennakkoluuloja lajia kohtaan pitäisi äijäkurssin kautta rikkoa. Yleisesti luullaan, että ratsastaminen on vain heppailua ja harjaamista, mutta on se paljon muutakin", Matti Mehtälä tietää.

Hän muistuttaa, että ratsastus on alun perin ollut miesten laji ja muualla maailmalla esteratsastuksessa valtaosa harrastajista on miehiä.

"Suomessa tosin miehet tietävät vähän ratsastuksesta".

Matit vakuuttavat, että ratsastaminen on fyysisesti raskas laji ja sitä kautta erinomainen kuntoilumuoto. Mehtälä vakuuttaa, että pulssi nousee ja hien saa mukavasti irti.

"Ratsastuksen jälkeen pohkeissa tuntee, että on ollut hevosen kanssa tekemisissä".

SM- tasolla painia aikoinaan harrastanut Matti Mehtälä sanoo, että ensimmäinen ratsastuskerta jännitti.

"Ratsastuksesta kiinnostuin tyttökaverini, Anniina Taluksen, kautta ja sivusta seuraaminen alkoi tylsistyttää, joten päätin kokeilla lajia itsekin. Vuosi sitten hankin oman hevosen, jolla pääsen treenaamaan päivittäin. Ratsastus on Anniinalle ja minulle yhteinen harrastus", uljaan Cassidon kanssa torstaina PyRa:n ratsastuskentällä ratsastanut Mehtälä kertoo.

Hevoset ja ratsastus on mennyt Merijärven miehen veriin, jopa niin, että reilun vuoden ajan hän on kengittänyt hevosia.

"Kokeneemmat ovat neuvoneet asiassa. Varsinaista koulutusta minulla ei ole kengittämiseen, mutta tavoitteena on suorittaa alan tutkinto jossain vaiheessa", Mehtälä suunnittelee.

Ratsastusta kahtena päivänä viikossa

Matti Hirvilammi sanoo, että kiinnostus hevosia kohtaan heräsi tytär- Lotan ratsastusharrastuksen kautta.

"Lotta sytytti kipinän ja nyt isällä ja tytöllä on yhteinen harrastus. Käymme ratsastamassa kahtena iltana viikossa. Meillä menee aikaa illalla noin 2,5- 3 tuntia ratsastuksen, hevosen hoidon sekä tallitöiden kanssa".

Matilla ja Lotalla ei ole omaa hevosta vaan he ovat vuokranneet hyväluontoisen 15- vuotiaan Karolin Pojan Jylkän Jennalta.

"Meille tämä oli paras vaihtoehto. Sopimuksen kuuluu, että ratsastamme, hoidamme hevosta, laitamme sille ruuan sekä teemme tallityöt. Sen lisäksi meillä on Lotan kanssa noin kymmenen päivän välein koko Lastumäen tallin aamuhoito", Matti Hirvilammi selvittää.

Ensimmäistä kertaa ei Hirvilammen Matti ole kuitenkaan hevosen selässä PyRa:n maneesilla tai ratsastuskentällä. Hän sanoo, että kun perhe asui Etiopiassa, niin siellä Matin isän kulkuvälineenä oli usein hevonen. Hänen mukaansa se oli siellä paras kulkuväline vaikeakulkuisessa maastossa.

"Hevosella pääsi sinne, mihin moottoriajoneuvoilla ei olisi päässyt".

Opiskeluaikoina ratsastus oli myös Matilla harrastuksena, kunnes viime kesänä alkoi jälleen kipinä syttyä hevosia kohtaan ja syksystä lähtien Matti ja Lotta ovat olleet aktiivisesti yhteistyössä Karolin Pojan kanssa.

"Harrastuksena ratsastus on aivan mahtava ja puitteet Törmäperän Perinnekeskuksen alueella ovat aivan erinomaiset maneesista lähtien. Jos jotain voisi toivoa, niin se olisi, että saataisiin lisää yhteistyötä alueen muiden toimijoiden kanssa", Matti Hirvilammi esitti.

Pyhäjokilaakson Ratsastajat on perustettu vuonna 1980. Matit sanovat, että seuran jäsenenä on edullista käyttää maneesia sekä ulkokenttää.

"Ratsastuksen ei tarvitse olla kallis eliittiharrastus, vaan sitä voi harrastaa kuka vaan", Hirvilammi lisää.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot