Huhtikuista Käpylän koulun juhlaa suunnittelemassa Raimo Jokela (vas.), takana Eila Tompuri, Aarne Mämmelä ja Sirpa Pietarila sekä edessä Eija Perälä ja Sirkka Käpylä.

Ari Vilminko

OULAINEN

Huhtikuun 28. päivä on juhlapäivä Oulaisissa Perinnekeskuksen alueella. Silloin Käpylän koulun entiset oppilaat kokoontuvat muistojuhlaan omalle vanhalle koululle, joka siirrettiin Käpylästä Wanhan Woiman toimesta Perinnekeskuksen alueelle.

Valmistelut tapaamiseen ovat käynnissä kaiken aikaa. Perjantaina suunnitteluryhmä Sirpa Pietarila, Eila Tompuri, Sirkka Käpylä, Eija Perälä, Aarne Mämmelä sekä Raimo Jokela hioivat juhlapäivän ohjelmaa.

Juhlapäivän aikana on vanhojen koululaisten yhteinen ruokailu koulun tiloissa. Raimo Jokela avaa tilaisuuden, jonka jälkeen on muutaman koulun entisen oppilaan muisteluhetki, paikalla olevien entisten opettajien ja koulun henkilökunnan sekä entisten oppilaiden esittäytyminen. Aarne Mämmelä on esittelee koulun historiikin.

"Idea tapaamisesta syntyi, kun Törmänhovilla laulettiin Kauneimpia joululauluja. Silloin tuli puheeksi, että kun meillä on nyt Käpylän vanha koulu kunniapaikalla Perinnekeskuksen maisemissa, niin voitaisiin järjestää yhteinen tapaaminen. Siitä asia lähti etenemään ja nyt olemme siinä tilanteessa, että muistelujuhla on jo aivan kynnyksellä", Jokela selvittää.

Käpylän vanha koulu on erinomaisessa kunnossa. Eila Tompuri sanoo, että onneksi koulua ei aikoinaan korjattu pilalle.

"Siitä johtuen se on säilynyt hyvässä kunnossa", Tompuri sanoo.

Käpylän koulu oli aikoinaan Vihannin ja Oulaisten yhteinen koulu, kun Kauraperällä, Vihannin kunnan puolella asuvat lapset kävivät Käpylän koulua.

Koulun historiikin esittelevä Aarne Mämmelä arvioi, että Käpylän koulun on käynyt läpi noin 400- 500 lasta.

"Tuskin sitä on kukaan kuitenkaan laskenut, mutta karkean arvion mukaan se on noin arvio".

Suunnittelutoimikunnan tavoitteen on saada juhlaan mukaan koulun opettajiakin. Yksi heistä on oulaistelainen Lyyli Nevanperä.

"Lyyli taisi olla Käpylässä opettajana joskus 1980- luvulla. Hän oli edistyksellinen, sillä hän toi todistuksiin sanallisen arvostelun numeroiden sijasta", Eila Tompuri muistaa.

"Ennen Lyyliä koulun pitkäaikaisia opettajia olivat vuosina 1962- 1974 Saara ja Tauno Huotari. Nykyään Raahen Pattijoella asuva Anja Paananen oli opettajana vuosina 1963- 1971", Sirpa Pietarila kertoo.

Leikki ja voimistelu oppiaineena

Käpylän koulun ensimmäisen oppilaat, jotka tulivat yläkoulun ensimmäiselle luokalle, olivat syntyneet vuonna 1931. Koulutyön he aloittivat Kauralassa vuonna 1938 ja siirtyivät Käpylään syksyllä 1939. Yksi heistä oli Martti Vilminko. Kauralassa oli aloittanut vanhempi ikäluokka jo vuonna 1937

Vilminko muistelee, että ensimmäiselle luokalla oli silloin lähes parikymmentä oppilasta, joista hänen muistin mukaan Oulaisissa ja Vihannissa vielä asuu muun muassa Martti Taskila, Toini Luomajoki, Aili Aaltonen.

Opettajana ensimmäisellä luokalla oli Kauralassa Kirsti Keränen ja Käpylässä Aili Kallio (os. Brunni).

Ensimmäisellä luokalla koulupäivien pituus oli viisi tuntia ja lauantait olivat myös koulupäiviä. Oppiaineita olivat uskonto, ympäristöoppi, äidinkieli, laskento, käsityöt, laulu sekä yhdistettynä leikki ja voimistelu.

"Oppituntien määrät kasvoivat kun edettiin seuraaville luokille ja myös oppiaineita tuli lisää", Vilminko muistelee.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot