Elenia Lämpö Oy:n aluejohtaja Janne Lamberg (kesk) luovutti yhdessä yhtiön uuden aluepäällikön Juha Purasen kanssa eläkkeelle siirtyvälle Pentti Gallénille tasavallan presidentin myöntämän Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan kunniamerkin.

Ari Vilminko

OULAINEN

Elenia Lämpö Oy:n aluepäällikkö Pentti Gallén jää yhtiön palveluksesta eläkkeelle keväällä, vapun tienoilla. Viime viikolla Penttiä saateltiin lomien kautta kohden eläkepäiviä, kun hänelle luovutettiin Elenian Oulaisten toimistolla tasavallan presidentin myöntämä Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan kunniamerkki. Merkin hänelle luovuttivat aluejohtaja Janne Lamberg sekä Pentin saappaisiin astuva aluepäällikkö Juha Puranen.

"Pentti on palvellut energiateollisuuden alalla liki 40 vuotta. Hän on omalta osaltaan ollut kehittämässä kaukolämpöalaa myös koko valtakunnan tasolla. Kunniamerkki osoittaa, että Pentin työtä on arvostettu kaukolämpöalalla, ei yksin meidän yhtiössä vaan koko energiateollisuuden alalla", aluejohtaja Janne Lamberg totesi.

Pentti Gallén totesi, että hän on aivan liikaa kaukolämpömies ja nyt on aika tehdä jotain muuta eläkepäivien aikana.

"Lomia olen jo pitänyt pois, eikä vieroitusoireita ole tullut. 40 vuotta energia-alalla on pitkä aika ja tuntuu hyvältä, kun nyt saan jäädä pois työelämästä".

Oulaisissa Pentti Gallén on työskennellyt monen eri energiayhtiön alaisuudessa.

"Lämpöalalla on kehitystä tapahtunut kaiken aikaa ja vaikka energiayhtiön nimi on muuttunut, niin se ei ole aiheuttanut toiminnallisia ongelmia. Kun Revon Sähköstä muutimme Vattenfalliin, niin siinä vaiheessa tuli jotain uusia toimintamalleja, mutta se taisi olla enimmäkseen hallintopuolelle", Gallén muistelee.

Kaukolämpömies Pentti Gallén on huomioinut, että viime vuosien aikana maalämpö on saanut kuluttajien suosiota.

"Maalämmön suhteen annetaan ymmärtää, että sillä asiakas saa säästöjä aikaa. Meidän laskujen mukaan tuskin mitään säästöä tulee, kun siirtyy kaukolämmöstä maalämpöön, mutta asiakas itse päättää asian", Gallén tuo esiin.

Aluejohtaja Lamberg toki myöntää, että maalämmöllä on myös hyviä ominaisuuksia.

"Se sopii hyvin sinne, mihin kaukolämpöverkostoa ei saada".

'Hinnankehitys maltillista'

Kaukolämmön hinnankehitys on aluejohtajan mukaan ollut maltillista kun vertailuun otetaan polttoainekustannukset.

"Vuoden 2010 lopusta vuoden 2013 alkuun kaukolämmön hinta on Suomessa noussut keskimäärin alle 30 prosenttia. Vastaavalla aikajaksolla keskeisten polttoaineiden verolliset hinnat ovat nousseet noin 40 prosentista jopa 50 prosenttiin polttoaineesta riippuen", Lamberg tuo esiin.

Hän sanoo, että kaukolämmön hinnat ja niiden muutokset vaihtelevat voimakkaasti paikkakunnittain. Lambergin mukaan hintoihin vaikuttavat muun muassa kaukolämmön tuotantotapa, tuotannossa käytettyjen polttoaineiden hinnat sekä polttoaineiden verokohtelu.

Aluejohtaja Janne Lamberg on huolissaan, kun energiateollisuudessa lisätään kivihiilen käyttöä turpeen heikon saatavuuden vuoksi.

"Se on poliittinen tahtotila, ettei turvetta enää saada. Suomessa riittää turvealueita, eikä ole mitään järkeä kivihiiltä rahdata Suomeen ympäri maailmaa. Turve on erinomainen energian lähde, mutta kivihiiltä vain kuskataan. Oulaisten Konttilan lämpökeskuksella ei kivihiiltä käytetä lainkaan, mutta puun käyttöä on mm. turvetilanteen vuoksi lisätty", Lamberg kertoo.

Tammikuun alusta aluepäällikkönä aloittanut Juha Puranen siirtyi Elenia Lämpö Oy:n palvelukseen Vapo Oy:n Haapaveden yksiköstä.

"Kun tarjoutui paikka Elenialta, niin siihen tartuin", Oulaisissa vuodesta 2006 lähtien asunut Puranen kertoo.

"Pentin jalanjäljillä jatketaan ja taaksepäin joutuu asioita varmasti katsomaan, mutta toki tuon jotain omia toimintatapoja mukanani uuteen työpaikkaan", aluepäällikkö Juha Puranen totesi.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot