Suomi on sukupuolten tasa-arvon edelläkävijä. Meillä naiset saivat äänioikeuden ensimmäisten joukossa. Naiset ja miehet ovat politiikan saralla tasa-arvoisia. Pienen pieni erokin sukupuolten väliltä löytyy: Naispoliitikot joutuvat ankaraan vastuuseen pienimmästäkin virheestä. Niin isoa virhettä taas ei olekaan, josta mies joutuisi vastuuseen.

Pääministeri Anneli Jäätteenmäki joutui ankaraan ryöpytykseen ja joutui eroamaan, kun hän oli onnistunut saamaan epävirallista reittiä sellaisia tietoja, jotka hän olisi helposti saanut virallista tietä. Jäätteenmäkeä edeltäneen pääministeri Paavo Lipposen todettiin v. 2000 rikkoneen perustuslakia. Lipponen ylitti toimivaltansa Itävallan oikeistohallituksen boikotointipäätöksessä, mutta häntä ei edes moitittu.

Nykyinen pääministerimme, Jyrki Katainen, junaili rahoittajatahoille suosittelemalleen Pekka Himaselle ilman kilpailutusta 700 000 euron tutkimusrahoituksen. Hankkeen rahoittajia ovat Suomen Akatemia, Tekes ja Sitra. Tekesin entisen pääjohtajan, Veli-Pekka Saarnivaaran, mukaan sekä Tekes että Sitra olisivat halunneet kilpailuttaa hankkeen. Koska kilpailuttaminen olisi vienyt aikaa ja pääministerin johtama Valtioneuvoston kanslia joka tapauksessa halusi tilata tutkimuksen Himaselta, kilpailuttamisesta luovuttiin.

Joku voisi virheellisesti hakea selitystä Kataisen ja Jäätteenmäen erilaiseen kohteluun siitä, että Jäätteenmäki edustaa Etelän Medialle vastenmielisintä puoluetta, Keskustaa. Kokoomuslainen kulttuuriministeri Suvi Lindén joutui v. 2002 eromaan ministerintehtävistä, kun hän oli myöntänyt hiukan valtionavustusta oululaiselle Golf-seuralle, jonka jäsen hän on. Demariministeri Arja Alho oli jo ennen Lindénin tapausta joutunut eroamaan, kun hän oli tehnyt ns. Sundqvist-asiassa virheratkaisuja, joita pääministeri Lipponen oli nimenomaan pyytänyt Alhoa tekemään. Nämä esimerkit osoittavat, että kokoomus- ja demariministeritkin joutuvat pienistäkin virheistään vastuuseen, jos ovat naisia.

Voisi luulla, että mies- ja naisministerien erilainen kohtelu loukkaa sukupuolten tasa-arvoa. Asia on täsmälleen päinvastoin. Suomalaiset naispoliitikot ovat paljon älykkäämpiä, rehellisempiä ja voimakastahtoisempia kuin mieskollegansa. On vain kohtuullista, että naisilta myös vaaditaan paljon enemmän kuin miehiltä.

Politiikka ei tietenkään ole ainoa elämänalue, jolla suomalaiset naiset ovat verrattomasti miehiä parempia. Esimerkiksi jalkapallossa ja maastohiihdossa upeat naisemme ovat jo pitkään menestyneet miehiä paremmin. Äskettäin saimme Val de Fiemmen hiihdon maailmanmestaruuskisoja seuratessamme todeta, että nykyään naisemme ovat miehiä parempia myös mäkihypyssä.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot