Työttömyys on paha vitsaus koko Suomenniemellä ja itse asiassa koko Euroopassa. Raahen kaupunki toimii kiitettävän uutterasti työttömyyden torjunnassa. Kaupunki on keskittynyt erityisesti rakennusalan työllisyyden vahvistamiseen.

Kaupunkimme on onnistunut edistämään sekä uudisrakentamista että korjausrakentamista. Joitakin vuosia sitten homehdutettiin Pattasten koulu ja luotiin tarve isolle korjausremontille. Piehingin koulu homehdutettiin korjauskelvottomaan kuntoon ja se on purettu. Lähivuosina rakennusalaa virkistää uuden koulun rakentaminen Piehinkiin.

Muuallakin Suomessa kunnat osaavat työllistää homehduttamalla rakennuksiaan. Toistakymmentä prosenttia Suomen kouluista kärsii sisäilmaongelmista. Raahessa homma kuitenkin osataan erityisen hyvin. Em. koulujen lisäksi Antinkankaan koululla on homeongelmia ja Merikadun koululla kiistellään siitä, onko siellä sisäilmaongelmia vai kuvittelevatko jotkut koululaiset muuten vain sellaisia olevan. Raahessa suunnilleen puolet koulurakennuksista on ollut tai on parhaillaan homeen kourissa.

Raahen kampusalueen rakennusten kiinteistönhoidon löi laimin Oulun seudun koulutuskuntayhtymä, Osekk. Kun silloinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Pyry Suonsivu, arvosteli Osekkia kampusalueen rakennusten huonosta hoidosta, muu kaupunginhallitus kiirehti pyytämään anteeksi, koska koulutuskuntayhtymä vain omalta osaltaan käytti Raahessa hyväksi havaittua työllistämiskeinoa.

Rakennusten homehduttaminen on oivallinen työllistämiskeino. Kiinteistönhoidossa ei tarvitse erityisemmin ponnistella, paremminkin riittää, että hommia jätetään tekemättä. Rakennus voidaan homehduttaa esimerkiksi jättämällä ilmanvaihtolaitteiden suodattimet puhdistamatta. Poistoilmasuodattimet likaantuvat nopeammin kuin tuloilmasuodattimet, jolloin rakennus muuttuu ylipaineiseksi, kosteus tiivistyy talvella ulkoseiniin ja rakennuksen homehtuminen on varmaa.

Välinpitämättömällä kiinteistönhoidolla pystytään homehduttamaan rakennuksia, vaikka ne olisi alkuaan rakennettu ihan hyvin. Kiinteistönhuoltohenkilöstön tarvitse osata eikä opiskella käyttämään nykyaikaista kiinteistöautomaatiota.

Tämä Raahen kaupungin käyttämä työllistämiskeino on täysin harmiton. Homekoulujen korjaukset ja uusien koulujen rakentaminen purettujen tilalle rahoitetaan veronmaksajien pussista, joten rakennustyöt eivät koidu kenenkään henkilökohtaiseksi vahingoksi.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kirjoittaja kirjoitti niin hyvän pakinan, ettei keksi siihen mitään lisättävää.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot