Pian on monien aika heittäytyä hyvin ansaituille kesälomille. Se taas tietää kesätöiden mahdollisuuksia toisille.
Itselläni on paljon muistoja nuoruuteni kesätöistä. Kaikki eri yritykset ovat antaneet tärkeitä oppeja työnteosta ja työelämästä, jotka auttavat vielä nytkin, kun istun pöydän toisella puolella työnantajana.
Meille yrittäjille saattaa olla vaikeaa saada enää kiinni siitä kutkuttelevasta tunteesta, kun on menossa ensimmäistä kertaa uuteen työpaikkaan. Monelle nuorelle se on kuitenkin ainutlaatuinen kokemus. Kannattaa budjetoida muutama tunti kesätyönuoren kunnolliseen vastaanottoon; sopimuksen kirjoittamiseen, työpaikan, kollegoiden ja tehtävien esittelyyn.

Pelkistettynähän työnteko on sitä, että työnantaja ostaa työntekijän aikaa käyttöönsä sopimuksessa yhdessä sovitulla korvauksella. Kummallakin osapuolella on sekä oikeuksia että velvollisuuksia.
En tiedä, kuinka paljon työelämätaidoista puhutaan kouluissa. Olen kuitenkin huomannut, että juttutuokio näistä asioista on auttanut kesätyönuorta esimerkiksi ymmärtämään, että töissä oleminen ja töiden tekeminen ovat kaksi eri asiaa, ja että miksi puhelimen paikka työaikana on äänettömänä taskussa, mutta tauoilla saa sometella hyvällä omallatunnolla. Parasta antia yrittäjänä on saada seurata kesätyöläisten taitojen karttumista työkesän aikana.

Muistan, kun kerran olin kiireessä laskenut tivolilippujen vaihtorahat väärin ja antanut liikaa rahaa takaisin.
Päivän lopuksi menin itkua tuhertaen pomon luokse tunnustamaan virheeni. Muistan vieläkin johtajan lauseen sanasta sanaan: ”Virheitä sattuu. Kukaan tässä firmassa ei tee enempää virheitä kuin minä! Ensi kerralla maltilla, vaikka olisi kiire.”
Onnea matkaan kaikille nuorille, jotka ovat jännittyneinä matkalla kesätöihinsä. Virheitä saattaa sattua, mutta jos niistä ottaa opikseen, kaikki järjestyy kyllä.

Heli Korhonen

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot