Kun muuttolinnut keväällä palaavat, suurin osa koskikaroista muuttaa Suomesta pois pohjoisille pesimäpaikoilleen Venäjälle.

 

Lisääntynyt valon määrä on saanut koskikarojenkin hormonit hyrräämään. Hiljalleen koskikarat palailevat pohjoisille pesintäpaikoilleen. Koskikara on siitä erikoinen lintu, että se muuttaa Suomeen talveksi. Kun toiset lajit palaavat etelästä, koskikaroista suurin osa taasen jättää Suomen.


Talvehtivien lintujen määrä on vähintään kymmenkertainen pesiviin verrattuna. Koskikaroja on pesinyt todennäköisesti myös Etelä-Suomessa aikoinaan runsaasti, mutta koskien valjastaminen ja perkaus ovat hävittäneet niin Keski-Suomen kuin Etelä-Suomen kannat lähes olemattomiin. Asian parantamiseksi koskikaroille on asennettu runsaasti pönttöjä muun muassa Keski-Suomessa, mutta laji on silti varsin harvalukuinen pesijä vielä koko Suomessa.


Pönttöjä on laitettu niin siltojen alle kuin vanhojen voimalaitostenkin rakenteisiin. Nimensä mukaisesti koskikara pesii aina kosken läheisyydessä. Tosin pesäpaikkansa suhteen varsin vaativalle koskikaralle ei Suomesta luonnostaankaan löydy sopia biotooppeja pesintään siinä määrin kuin naapurimaista.


Suomessa pesivien koskikarojen otaksutaan enimmäkseen muuttavan talveksi Venäjälle. Tänne talveksi tulevat linnut taasen pesivät todennäköisesti Norjassa ja Ruotsissa.


Kun muuttolinnut keväällä palaavat, suurin osa koskikaroista muuttaa Suomesta pois pohjoisille pesimäpaikoilleen Venäjälle.

 

Teksti ja kuva:
Jarmo Vacklin

 PekkaSaari 4.4. 40x180

 

 

 Erma 2x65

 

   


Tokola   

   Pajala

yhteystiedot

Liitteet