Hotelli-ravintola Kasarin vastaavan hoitajan työsuhteen purkaminen on viety käräjäoikeuden käsittelyyn perusteettomana.

 

Moni hieraisi silmiään, kun vasta viime vuoden huhtikuussa hotelli-ravintola Kasariin valittu uusi ravintolapäällikkö Heli Alalahti lähti työpaikaltaan ennen joulua. Pikkupaikkakunnalla huhut ryhtyivät kiertämään nopeasti. Ne kuiskuttelivat, että Alalahti olisi pimittänyt ja varastanut rahaa työnantajaltaan.


Alalahti avautui potkuistaan Facebook-kirjoituksessa viime viikolla. ”Tulin julkisuuteen juuri näiden juorujen takia”, hän sanoo. ”Potkut tuli täysin yllätyksenä. Perusteluiksi sanottiin, että en pysty tehtävääni, koska minulla on kaksi lasta.”


Alalahti sai potkut vain viikkoja sen jälkeen, kun oli muuttanut Kalajoelta hotellille asumaan 3- ja 7-vuotiaiden lastensa kanssa. Se, että vastaava hoitaja asui hotellilla oli Alalahden mukaan nimenomaan työnantajan vaatimus.


Alalahti on katkera entiselle työnantajalleen, Einari Polukselle ja tämän pojalle, Eerolle. Hän kertoo, että on vienyt potkut asianajajalle, jolta asia on edennyt käräjäoikeuteen laittomana irtisanomisena. ”Viimeistä joulukuun palkkaa ja lomakorvauksia en ole saanut.”


Oululainen varatuomari Tuukka Tieksola vahvistaa, että irtisanominen on jo viety perusteettomana työsuhteen päättämisenä Ylivieska-Raahen käräjäoikeuden käsittelyyn ja työnantajalle on lähetetty käräjäoikeudesta haastehakemus.


”Määräaikaiset työsuhteet päättyvät silloin kun on sovittu määräaikaisuuden päättyvän”, Tieksola korostaa.


Toinen peruste tulee työnantajan ilmoittamista perusteista. Lasten käyttämiseen työsuhteen purun perusteina ei laki anna nykyisin mitään mahdollisuutta. ”Olisiko työsuhde päättynyt aiemmin, jos kyseessä olisi ollut kolme lasta tai myöhemmin, jos lapsia olisi ollut yksi”, Tieksola kummeksuu.


Työsopimus oli määräaikainen. Se olisi jatkunut kuluvan vuoden maaliskuun loppuun. Tieksola kertoo ottaneensa yhteyttä Einari Polukseen ennen kuin asia vietiin oikeuteen. Varatuomari vaati työnantajaa vastamaan kirjallisesti Alalahden vaatimuksiin asiassa, mutta työnantaja ei jättänyt asiaan vastausta.


Millä ehdoilla provisio?


Alalahti sanoo, että lyhyeksi jääneessä työsuhteessa oli muutakin epäselvää. ”Sain peruspalkkaa vähemmän kuin työntekijät, vaikka minut nimitettiin hotellin vastaavaksi hoitajaksi.” Hotellilla ei ollut Alalahden lisäksi muita vakituisia työntekijöitä, vaan muut olivat ns. tarvittaessa töihin kutsuttavia.


Alalahden käteen jäävä palkka oli vähän yli tuhat euroa kuukaudessa. Neljä kertaa vuodessa hänen piti saada nettotulokseen perustuva 20 prosentin provisio. ”En vain ymmärtänyt alun alkaenkaan sitä, että nettotulos tarkoitti sitä, että kaikki kiinteistökulut vähennettiin minun provisiostani. Näin kävi kun hankittiin esimerkiksi lakanat, televisiot ja uunit.” Alalahti sai yli kahden tuhannen euron arvoisen provisionsa kerran, mutta toinen pidätettiin em. hankintoihin. Alalahti kertoo, että vaikka hänet nimettiin vastaavaksi, ei hänelle kertaakaan esitetty tuloslaskelmaa, jonka perusteella tarvittavia säästöjä olisi voitu tehdä.


”Paikka oli aivan hullu, työtä olisi pitänyt tehdä 24/7. Minun olisi pitänyt olla yhtä aikaa vastaava, siivooja, baarimikko, kokki, tarjoilija ja lunta kolaava talonmies. Kyllähän sitä jonkin aikaa jaksaa, mutta ei pidempään.”


Lisäksi Alalahti kertoo, että hänen muutettuaan hotellille lastensa kanssa, työnantaja käänsi takapihalla sijainneen valvontakameran osoittamaan sitä ovea, josta Alalahti kulki lapsineen asuttamaansa hotellihuoneistoon. Kumpikin työnantaja kertoi Alalahdelle tarkkailleensa tätä hotellin kameroilla.


Einari Polus ei halua kommentoida julkisesti entisen työntekijänsä Facebook-kirjoitusta, oikeuskäsittelyä tai asiaa muutenkaan.

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot