Erkki Hellmanin yli 40 vuotta kestänyt myyjän ura päättyi Ojan Rauta ja Maatalouden palveluksessa vuoden 2017 lopulla. Vierellä nuori seuraaja, agrologi Tuomo Heikura.

 

44 työvuotta takana saman yrityksen, Ojan Rauta ja Maatalouden palveluksessa, lukuisia tuttuja vakioasiakkaita, hyvä työnantaja ja mukavat työkaverit. Eipä ihmekään, että Erkki Hellmanin mieli veti hiukan haikeaksi eläkkeelle jäännin kynnyksellä.


66-vuotias Hellman ehti työskennellä maatalouspuolen myyjänä yli 30 vuotta. ”Kolme vuotta sitten Ojan johtoporukka houkutteli, että älä vielä lähde. Hyvin olenkin työssäni viihtynyt ja aina on ollut mukava töihin tulla”, Hellman kertoo.


Ennen eläköitymistään hän ehti kouluttaa itselleen myös seuraajan. Seuraaja ja toinen maatalouskaupan vastaavista on agrologi Tuomo Heikura Revonlahdelta, josta Hellman toteaa ykskantaan: ”Hyvä on jatkaja.”


Oulaisten maatalouden nopeaa murrosta kuvaa se, että kun Hellman 60-luvulla saapui kotoaan töihin, oli nykyisen keskustan alueella yksistään yhden kilometrin matkalla kymmenen maitotilaa. ”Esimerkiksi Penttilällä oli iso karja. Itse olin jo nuorena sukulaisilla maataloustöissä Matosaaressa.”


Maaseutuasiamies Keijo Pylväs vahvistaa Erkin muistelun: nykyisin koko Oulaisten alueella on vain 25 maitotilaa. ”Kun itse aloitin tässä työssä heinäkuussa 1990, Oulaisissa oli vielä 147 maitotilaa. Maitolitrat ovat silti pysyneet liki samoina, eli Oulaisissa tuotetaan vuodessa yli kahdeksan miljoonaa litraa maitoa.” Tukea saavia aktiivitiloja on 134, joista suurin osa kasvinviljelyssä.


Maatalouskauppa keskittyi


Tilakoot ovat yli 40 vuodessa kasvaneet merkittävästi samalla kun tilojen määrä on vähentynyt valtavasti. Maataloustuotteiden myynti ei kuitenkaan ole vähentynyt, vaan jopa päinvastoin lisääntynyt. Myytävät artikkelitkin ovat pääosin pysyneet samoina.


”Varsinkin 80-luvulla oli hirveä myynnin nousu. Kilpailijoiden markkinaosuudet jäivät meille. Lisäksi asiakkaita on tullut lisää sellaisilta lähipaikkakunnilta, joissa ei ole maatalouskauppaa, esimerkiksi Merijärveltä, Vihannista ja Pyhäjoelta ja yksittäisiä myös muualta.”


Kauppakoulussa opiskellut Hellman ajoi armeijan jälkeen pari vuotta taksia. Sen jälkeen työvoimatoimisto lähetti nuoren miehen haastatteluun Mikko Ojalle, joka tarvitsi myyjää. ”Mikko tenttaili joitakin laskuhommia, ja niin pääsin jo seuraavana päivänä töihin.” Sittemmin Hellman osallistui moniin K-ryhmän koulutuksiin ja esimiesvalmennukseen.


Johtajakin vaihtui Mikko Ojasta tämän poikaan, Jarmo Ojaan. Työpaikka on ehtinyt vuosikymmenien varrella laajentua ja muuttaakin kolmeen eri paikkaan. Nykyisessä paikassaan Nurmelankadulla Ojan Rauta ja Maatalous on sijainnut vuodesta 1992 lähtien.


Vaikka eläkeläisen päivät koittavat, Hellman ei aio jäädä lepäämään laakereillaan. Hänellä on omistusosuus viidessä kimppahevosessa, joiden kanssa aika kuluu raveissa. Hellmanin neljä poikaa ja erityisesti kuusi lastenlasta järjestävät papalle kaikenlaista puuhasteltavaa eläkepäiville.

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot