Influenssatesti ei ole kivulias, mutta hiukan epämiellyttävä se on. Se otetaan pitkällä vanupuikolla molemmista sieraimista pyöräyttämällä.Sairaanhoitaja Kimmo Ruuska näyttää mallia influenssanäytteen ottamisesta ylilääkäri Anu Tuomikoskelta. Positiiviset influenssanäytteet pakastetaan ja analysoidaan tarkemmin myöhemmin. Analyysia käytetään apuna uusia rokotteita kehitettäessä.

 

Viime vuoden tapaan Oulaskankaan yhteispäivytyksessä odotetaan tänäkin vuonna vilkasta joulua. Nord Labin eli Oulun, Oulaskankaan ja Haapaveden alueella on havaittu näytteistä jo yli 50 influenssavirustartuntaa. Niistä yli 40 kappaletta on B-virustyyppiä ja kymmenkunta A:ta. Joulun aika lietsoo sairastumista erilaisiin pisaratartuntoina leviäviin virustartuntoihin, koska ihmiset liikkuvat paljon ja kerääntyvät massoittain ostoksille ja monenlaisiin joulun tapahtumiin.

 

Lisäksi norovirus on sulkenut vuodeosastoja jo ainakin Ylivieskassa ja Nivalassa. Sairaalan vuodeosastojen normaali jouluhiljentyminen aiheuttaa paineita päivystykseen. Lisäksi Pyhäjärven terveyskeskuksen osasto pysyy tänä jouluna kokonaan kiinni.


Ylilääkäri Anu Tuomikoski kertoo, että poikkeuksellista tämän joulunaluksen influessatartunnoissa on se, että ne kuuluvat B-tyyppiin. ”Tavallisesti A-virus tulee alkutalvesta ja B vasta keväämmällä.” Syytä tähän on Oulaskankaalla vasta arvailtu. ”Viime vuonna B jäi vähän syrjään. Tuleeko se nyt siis voimakkaammin? Toisaalta tilanne voi vielä kääntyä vastaiseksikin”, Tuomikoski arvelee.


Sairastuneen kannalta virustyypeissä ei ole juurikaan eroa, mutta B-virustartunnassa taudinkuva on osoittanut ehkä jonkin verran lievemmäksi. Saapuvan influenssa-aallon lisäksi Oulaskangasta työllistävät joulun aikana erilaiset vatsataudit, kuten helposti leviävä norovirus, mutta myös ylensyömisestä johtuvat sappi- ja ummetusvaivat.

 

RS-vauvat ja vanhukset

 

Sylivauvoilta joudutaan influenssa-aallon oireillessa ottamaan RS-virusnäyte. Virus voi ikävimmillään johtaa vauvojen tehohoitoon. ”Tämä imeväisikäisten infektio alkaa tyypillisimmillään joulun aikaan. Sairastuneilla on sairaalaseuranta usein tarpeen”, Tuomikoski kertoo.


Joulun aikaan päivystykseen hakeutuvat usein myös ikääntyneet, mahdollisesti jotakin perussairautta sairastavat henkilöt, jotka ovat saaneet erilaisia uupumuksesta ja väsymyksestä aiheutuneita yliväsymysoireita. ”Yritämme muistuttaa heille, että vaikka joulun aikaan omaiset odottavat joulun laittamista, pitää huolehtia myös omasta jaksamisesta ja levähtää.”
Yksi potilasryhmä joulua ympäröivillä viikoilla ovat erilaisista liukastumisvammoista kärsivät. ”Kahden viikon sisään meille on tullut tosi paljon rannemurtumapotilaita. Kehotammekin varovaisuuteen ulkona liikuttaessa”, Tuomikoski muistuttaa.


Valitettavasti yhteispäivystyksessä näkyvät myös joulun ajan alkoholinkäytöstä aiheutuvat ongelmat joko liikaa käyttäneillä tai heidän käyttäytymisensä seurauksista kärsineillä.

 

Terveelle peruslääkitys

 

Tuomikoski muistuttaa, että perusterve aikuinen ihminen ei tarvitse Tamiflu-viruslääkitystä influenssaan. Lääkitys pitäisi aloittaa hyvin nopeasti oireiden ilmaantuessa, eikä se yleensä ole tarpeen muille kuin niille, joiden tauti on vaikea ja vaatii vuodeosastohoitoa.


Käsienpesu ja yskimis- ja aivastushygienia ovat keskeisimmät keinot virustartuntojen ehkäisemiseksi. Yskiminen tulee suunnata poispäin, kohti omaa hihaa.
Vaikka usein toisin luullaan, niin vilustuminen tai kovakaan pakkanen eivät ole yhteydessä influenssaan. Vilustunut henkilö ajattelee, että virustartunta johtuu kylmettymisestä, mutta tosiasiassa virus on tarttunut pisaratartuntana jo aikaisemmin, vaikka vilustuminen voikin aikaistaa taudin puhkeamista.


Kovan pakkasen aikana influenssatartuntoja diagnosoidaan vähemmän, mikä ei niinkään johdu pakkasesta, vaan siitä, että ihmiset liikkuvat pakkasella vähemmän eivätkä hakeudu yhtä helposti massatapahtumiin.


Tuomikoski toivoo joulun ajan asiakkailta kärsivällisyyttä ja ymmärrystä. ”Jos influenssaepidemia tulee jouluksi, se aiheuttaa päivystyksessä ruuhkautumista. Potilaat luokitellaan kiireellisyyden mukaan. Ymmärrämme, että on kurja odottaa kuumeisena hoitoon pääsyä, mutta emme voi mitään, jos sairaalassa odottaa 30 muutakin.”

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot