Jutun henkilöt esiintyvät keksityillä nimillä. Juttu julkaistaan AA-kerholaisten toiveesta nostaa päihdekierteestä muitakin saman ongelman parissa kamppailevia sekä madaltaa kynnystä hakea apua ongelmaansa.

 

Vaikeasta alkoholismista toipuminen on pitkä ja mutkainen tie. Se on seilaamista ja sahaamista kentän ja juomattomien jaksojen välillä. Kenttä tarkoittaa juomista, juomisputkea, sahaaminen retkahtamista.


Olen Aki ja minä olen alkoholisti. Siitä se paraneminen AA:n mukaan lähtee: häpeällisen asian tunnustamisesta itselleen ja muille. Ei sitä tarvitse heti kaikelle kansalle kailottaa eikä ensimmäisillä AA:n kerroilla välttämättä sanoa mitään. Aika pian, saman pirullisen viinakierteen muiden kaltaistensa ja vertaistensa suusta kuultuaan, tulee kuitenkin tarve sanoa. Sylkeä se moska ulos suustaan puhumalla.


Alkoholisti löytää aina hyvän syyn kallistua pullon puoleen. Syy on muissa ihmisissä ja olosuhteissa. ”Selitin itselleni, kun minulle on jaettu niin huonot kortit käteen, että pitää juoda”, Aki tunnustaa. Monen muun holistin tapaan hän teki ns. maantieteellisen paon ja matkusti ulkomaille. Siellä eräänä yllättävän kirkkaana hetkenä hänelle paljastui kova totuus: syyn täytyy olla itsessäni. Ei olosuhteissa eikä toisissa ihmisissä.


Aki hakeutui Minnesota-hoitoon, sieltä AA:n kokoukseen ja vuodesta 2003 jatkuneeseen täysraittiuteen. ”Tuli pohja katsottua. Pelkäsin, että kuolen, jos lopetan ja tiesin, että kuolen varmasti, jos jatkan.”

 

Myönnä ongelmasi ääneen luotettavalle


Tarinat yhtenevät. Vaimo tai mies hylkää pitkänkin ajan päästä, jopa 20 vuotta katsottuaan. Juomatavat poikkeavat rajuudessaan muista jo nuorena. Kun muut kukkuvat ja keskustelevat, holisti sammuu, oksentaa, juo toisten viinat ja jatkaa samaa rataa aamulla.


AA:n teho perustuu vertaisiin. Kun on nöyrryttävä oman ongelman edessä, tekee mieli kannustaa häntä, joka uskaltautuu yrittämään raitistumista. AA:n kokoontumiseen voi tulla vaikka olisi retkahtanut. Kukaan ei katso kieroon eikä osoita sormella. Kaverit tsemppaavat sanomalla, hyvä kun tulit, hoidetaan mies kuntoon. Jokainen sanoo tarinansa lopuksi aina samat sanat: olen kiitollinen ryhmän tuesta.


Matti ajoi itsensä pian loppuun. 18 vuotta täytettyään hän sai alkoholistin leiman otsaansa, mutta oli käyttänyt silloin jo paljon muutakin, pillereitä ja huumeita. ”Pelotti mennä nukkumaan, kun ei tiennyt, herääkö aamulla.” Käänne tapahtui yhdessä tilanteessa lausutusta yhdestä lauseesta. ”Sanoin töissä, että pitäisi lähteä hoitoon. Se oli eka kerta, kun myönsin ongelmani.”
”Hoidon jälkeen ei ollut mielitekoja, ei pakottavaa tarvetta. Vankilassakin on vapaampaa kuin juomakierteessä. AA:n ohjelmatyöskentely on auttanut: jos ei toivu, niin taantuu”, Matti sanoo. Alkoholistilla ei ole vaihtoehtoja, sen he kaikki tietävät.

 

Riipu ryhmästä, älä viinasta


Voitto on jo yli 80-vuotias. Hänen pisin raitis jaksonsa on kestänyt pari vuotta koko aikuiselämän aikana. Vaimon omaishoitajuus oli yksi käänteistä. ”Uskon, että voin olla pidempäänkin raittiina. Saisi tämän loppuvanhuuden elää ilman viinaa. Kun hoitokodissa näkee toisia vanhuksia, se antaa muuta ajattelemista.”


Santeri myöntää, että on riippuvainen AA-ryhmistä, joissa hän käy kaksi, kolme kertaa viikossa eri paikkakunnilla. ”AA on tekemisen ohjelma. Pitää elää näitä ohjelman asioita, saada etäisyyttä pulloon, käsitellä omia mielialoja ja ottaa yhteyttä toisiin vertaisiin. Se helpottaa.”


Mauri on kokenut AA:sta saamansa tuen vieläkin vahvempana. ”En yksinkertaisesti pysty tähän (viinattomuuteen) ilman ulkopuolista apua.” Ensi vuonna hän on elänyt raittiina kymmenen vuotta. Jossakin synkän mustassa vaiheessa korkki vain meni kiinni, sitä ennen katosivat ajokortti ja työpaikka montakin kertaa. Korkin sulkeminen tarjosi tilalle jotakin arvokasta. ”Sain elämänhaluni takaisin. En enää ajattele oman käden kautta lähtemistä.”


Janne kävi kuoleman porteilla neljästi, kun oma fysiikka ei enää kestänyt. Hän on kokenut saaneensa vuosien myötä AA:sta aina saman, vahvan tuen. ”Uskallan luottaa näihin ihmisiin. Tiedän, miten pääsen viinasta, jos vain itse haluan. Jostakin syystä viinanhimo on kadonnut. Se pullo istuu tuossa minun olkapäällä, mutta annan sen olla. En minä sitä tarvitse.”
Päihdeongelman kanssa kamppailevilla on muille vertaisilleen sama toive: ykkösnyrkki on rehellisyys, ei kiertely, ei väistely. On vain tunnustettava itselleen voimattomuutensa. Kun sanoo ääneen, minä en pärjää yksin, toinen saman epätoivon kokenut voi vastata kuuntelevansa. Anonyymien alkoholistien kerhot löytyvät osoitteesta http://www.aa.fi

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot