Lucian päivän ikkuna avautui vanhassa Raahessa Riitta Mattilan omistamassa talossa Kirkkokadulla.

 

Lucian, joulukuun 13. päivän ikkuna avautui Riitta Mattilan luona. Elävää adventtikalenteria on saatu ihailla jälleen lukuisissa Vanhan Raahen ikkunoissa. Mattila aikoi koristella ikkunansa Kirkkokadulla yöllä. Hän jäi miettimään, josko keksisi ikkunaan jotakin Lucian päivästä muistuttavaa.


”Tulin Raaheen paluumuuttajana vuonna 2010 Vantaalta”, Mattila kertoo. ”Olen syntynyt Raahessa, kasvanut ja käynyt kouluni täällä.”


Ammatiltaan hän on kielenkääntäjä. Meneillään oli käännöstyö saksalaisista teksteistä, mutta Mattila pystyy kääntämään myös englantia, ruotsia, norjaa, tanskaa ja turkkia. Hän on opiskellut kielenkääntäjäksi Helsingin yliopistossa. ”Olen aina tykännyt kielistä.”


Mattila työskentelee freelancerina ja kotonaan. Seuranaan hänellä on kaksi vanhaa, 16-vuotiasta jackrusselinterrieriä, Sam ja Frodo. Aivan oikein, nimet ovat Taru sormusten herrasta -kirjasta.


”Ilmoittauduin mukaan joulukalenteriin jo viime vuonna. Minusta on mukava koristella ikkuna ja olla osallisena tässä”, Riitta Mattila sanoo.


Globas opastaa


Ikkunanäyttelyiden ohella kulkija saa nauttia palan paikallishistoriaa kirjailija, murretaiteilija Kirsti Vähäkankaan tekstien muodossa. Tekstit julkaistaan päivä kerrallaan Visit Raahen verkkosivuilla. Ne kuuluvat myös digitaalisen opassovelluksen, Glopaksen välittämänä.


Joulukalenterikierroksen opastaa digitaalinen opassovellus Glopas, jonka saa Android ja IOS -laitteisiin ilmaiseksi järjestelmien sovelluskaupoista. Älypuhelin siis taskuun ja nappikuulokkeet korviin. Glopas käynnistyy automaattisesti, kun kohdetta lähestyy. Itse voi keskittyä maisemien ihailuun opastusta kuunnellen, kävelystä ja vanhan kaupungin rauhallisesta tunnelmasta nauttien. Kalenterin avautuvia luukkuja ja tarinoita taloista ja niiden historiasta voi seurata Glopaksen lisäksi Visit Raahen Facebookissa, Instagramissa sekä verkkosivuilla.

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot