0-3 -luokkien oppilaat esittivät laulun Suomen leijonalipusta, jolla on yhdeksän hopeaista ruusuketta. Lapsilta kuultiin myös Jukka Ukkolan hauska runo, Suomi on.

 

1100 asukkaan Merijärven kuntalaisista liki puolet kokoontui maanantai-iltana keskuskoulun Kilpukka-saliin juhlistamaan Suomi 100 -itsenäisyyspäivää. Koululaisten esittämässä ohjelmassa oli sadalta itsenäisyysvuodelta kooste niin musiikin, näytelmän, videon, kavalkadin, tanssin kuin sketsinkin keinoin.


Rehtori ja sivistystoimenjohtaja Jari Ylikulju kertoo, että ryhmä opettajia rakensi ohjelman rungon. ”Oppilaita oli mukana osittain suunnittelussa ja erityisesti toteutuksessa.” Opettajaryhmään kuulunut Mirva Kangas kertoo, että opettajat tekivät esikarsinnan eri vuosikymmeniltä, joista sitten lähdettiin rakentamaan oppilaiden kanssa erilaisia esityksiä.


Ohjelma alkoi Suomen itsenäisyysjulistuksesta, joka lausuttiin juuri päivälleen, 4.12., sata vuotta sitten. Siitä siirryttiin oppivelvollisuuslakiin, Yleisradion perustamiseen sekä talvisotaan. Radion alkuajoilta kuunneltiin lyhyt, autenttinen katkelma Markus-sedän pakinoista. Talvisotaa kuvasi Tapani Hakalan ja kuudesluokkalaisen Oskari Saukon esittämä laulu Testamentti pojalleni. Sen sanoitti Merijärven kirkkoherranakin toiminut Väinö Havas, joka kaatui jatkosodassa.

 

Opettajat ja ohjaajat juhlallisesti kansallispuvuissaan. Taustalla suurikokoinen piirros Mauri Kunnaksen Koirien Kalevalasta.


Helsingin olympialaisia edusti Noposen selostus ja ”urheilijakavalkadi”. Kirsi Kunnaksen kaksi runoa esittivät Irene Saukko ja Henna Suonvieri. Katri Helenan Letkajenkkaa tanssittiin pitkänä oppilasletkana. Yläkoulun ryhmä oli valmistanut Jorma Eton Suomalainen-runoon sopivan, sarkastissävyisen videoesityksen.


Ohjelmassa vilahtelivat myös Risto Rasan runot, Pikku Kakkonen, Kekkosen neljännesvuosisadan mittaisen presidenttikauden hupaisa ääntenlasku, Veteraanin iltahuuto koulun kuoron esittämänä sekä yhteislaulu Sankareita Suomen ensimmäistä, vuoden 1995 jääkiekon MM-mestaruutta muistellen.


Jouluinen näytelmä Tirektiivi tarkasteli hupaisasti Suomen liittymistä EU:hun 1995. Koko esitys päättyi 6. luokan poikien Mobira-Nokia-Lumia-matkapuhelin sketsiin. Lopuksi yleisö nousi laulamaan yhteisesti Maamme-laulun.


Pukukoodi oli tumma asu ja ansiomerkit. Kahvit juhlakakkuineen juotiin ennen ohjelman alkamista. Ohjelma oli sopivan juhlava, mutta onneksi myös sopivan kepeä niin kuin lasten itsenäisyysjuhlan kuuluukin olla.

 

Juhlan juonsivat Elias Saukko (vas.), Joonas Rautio ja Eemil Saukko.

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot

Liitteet