Jonkin verran jännitystä ilmassa. Nelli Tuulas ja Onni Punkeri lähtevät juhlimaan lasten itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin Helsingin Säätytalolle itsenäisyyspäivän aattona.

 

Valtakunnallinen Suomen lasten itsenäisyysjuhla järjestetään Suomen satavuotisjuhlavuoden kunniaksi itsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta Säätytalossa Helsingissä. Yli 600 lasta, kaksi jokaisesta Suomen kunnasta, on kutsuttu juhlimaan ja onnittelemaan satavuotiasta. Oulaisista juhlaan osallistuvat Juho Oksan koulun oppilaat, 4 A:lta Nelli Tuulas ja 4 C:ltä Onni Punkeri. Sivistyslautakunta valitsi edustajat koulujen ehdokkaista arpomalla. Koulut taas tiedustelivat ensin halukkaita nelosluokkalaisia. Oulaisten kaupunki maksaa lapsen ja huoltajan matkan Helsinkiin.


Kaikki osallistuvat lapset ovat 2007 syntyneitä, siis kymmenvuotiaita ja nelosluokkalaisia. Pääministeri kättelee tilaisuudessa kaikki lapset. Lasten juhlan järjestävät Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Lapsiasiavaltuutettu ja valtioneuvoston kanslian Suomi 100 -organisaatio.


Puheliaat Nelli ja Onni kertovat, että matka jännittää jonkin verran. Kumpikin on vieraillut Helsingissä aiemmin, mutta ei tietystikään yhtä hienossa juhlassa. Lapsia naurattaa, kun he kertovat, että valinnasta piti mennä kuuntelemaan rehtorin kansliaan tietämättä, mitä asiaa rehtorilla on. Ensimmäinen ajatus oli, että joutuisi rehtorin puhutteluun.

 

Lasten mukana Helsinkiin lähtee kortti, jossa on oppilaiden ja henkilökunnan jäsenten nimikirjoitukset. Korttiin tulee melkein neljä sataa nimeä. Juho Oksan koululla on 335 oppilasta ja 62 henkilökuntaan kuuluvaa.


Kumpikin on ostanut perheineen tilaisuutta varten uuden, hienon asusteen. Nellin mekko ostettiin netistä, ja se on syvänsininen ja kukkapitsikoristeinen. Onnin perhe kävi ostoksilla Oulussa, poika on tyytyväinen erityisesti Suomen lipun väreihin sointuvaan paitaansa. Lasten juhlan virallinen pukukoodi on hyvin vapaa: itsestä parhaalta tuntuva asu.


Kumpikaan ei ainakaan äkkiä keksi, tulisiko jostakin toisesta koulusta juhlaan tuttuja lapsia. Se jää nähtäväksi. Lapsen saattaja ei pääse Säätytalon juhlaan, mutta hän saa Suomi-kahvit sekä luvan osallistua kulkueeseen.


Sekä Nelli että Onni kertovat, että vanhemmat olivat lasten arpaonneen oikein tyytyväisiä. ”Iskä oli silloin Helsingissä. Kun soitin, niin se sanoi, että onpa makia homma”, Onni kertoo. Nellin vanhemmat kannustivat sanoilla ”hieno saavutus”.

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot

Liitteet