Puulattiat ja muovimatot eivät kestä nastakenkien alla. Uusissa, julkisissa rakennuksissa lattioiden pintamateriaaleissa otetaan kestävyys huomioon. Nämä nastakenkien pohjat kuvattiin vanhalla muovipintaisella lattialla, johon nastoista jää jäljet.

 

Liisan liukkaat ja Kaisan kaljamat ovat jälleen marraskuun tyypillisintä keliä. Huomaavainen nastakenkien käyttäjä katsoo, mihin tilaan nastoilla astelee. Ja katseleepa hän hiukan jo kotonakin, pistääkö jalkaansa ne nastakengät, joissa nastat ovat kiinni kengän pohjassa vai vetäiseekö kenkiensä päälle erilliset, irrotettavat liukkauden estäjät.


Nopea gallup-kysely muutamaan paikkaan paljastaa, että kaupunginvirastoihin ja suurempiin marketeihin saa nastakengät jalassa kävellä. Esimerkiksi terveyskeskuksen vastaanottotiloihin voi kävellä huoletta nastoilla kuin nastoilla. ”Lattiamateriaali on sellaista laattaa, joka kestää. Polin puolelle saa mennä ja pitääkin myös nastoilla päästä”, vakuuttaa Oulaisten kaupungin kiinteistöpäällikkö Timo Junttila.


Hän huomauttaa, että varsinkin uudemmissa nastakengissä nastan rakenne on lattiaystävällisempi. ”Joskus on annettu suositukseksi, että irrotettavat liukkaanestot olisi hyvä ottaa julkisissa tiloissa pois. Niissä nastat ovat kovat ja terävämmät. Tietysti on hyvä katsoa, millainen materiaali lattiassa on. Puulattia ja vanhat muovimatot eivät kyllä nastoja kestä”, Junttila muistuttaa.


K-kauppias Miku Siljander toivottaa kaikki asiakkaat, niin nastalliset kuin nastattomat tervetulleiksi. ”Ei se meidän lattia siitä miksikään muutu. Kivilattialla ei nastoista huomaa mitään jälkiä. Joskus nastat saattavat olla kivellä liukkaat, että sitä kannattaa vähän varoa”, Siljander vielä lisää.


Samoin toivottaa Halpa-Hallin myymäläpäällikkö Janne Halmetoja. ”Juuri äsken tuossa yksi asiakas nastakengillä käveli. Meillä ei ole mitään kieltoa. Kivilaatta kestää, tervetuloa vaan nastakengillä kävelemään.”


Torin laidasta Cafe Hilppaan on helppo hilpaista nastoillaan suoraan sisään. Kahvilayrittäjä Sari Lind ei ole asiasta pahoillaan, vaikka nastakenkien jäljet näkyvätkin porrasaskelmissa, joiden materiaali on puuta. ”Lattia on kovaa muovia, että siinä jäljet eivät näy. Mutta portaat kärsii.” Lind kuitenkin vakuuttaa, että ei aio nastakenkiä keneltäkään kieltää muutaman puisen porrasaskelman takia. ”Kyllä meille saa nastoilla tulla.”

 

Nastakengistä kyseli Asta

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot