Lapsille voi tarjota mitä vain musiikkia, kunhan tekee sen hyvin, korostavat kohta puoli miljoonaa lasta Sibelius-konserteillaan tavoittaneet Nazig Azezian ja Jussi Makkonen.

 

”Lapsille ei voi tarjota klassista musiikkia, koska he eivät sitä jaksa kuunnella.” Tämä oli yleisin ennakkoluulo sellisti Jussi Makkosen aloittaessa kouluilla Sibelius-esityksensä lasten parissa kymmenen vuotta sitten. Kuvaavaa on, että sanojat eivät suinkaan olleet lapsia, vaan aikuisia omine ennakkokäsityksineen. Lapsilla ennakkoluuloja ei ole, ja lapset ja opettajat ottivatkin Makkosen koululaiskonsertit Sibeliuksen musiikkeineen innostuneesti vastaan.


”Lapset ovat todella uteliaita eivätkä osaa kategorisoida. Jos lapsille tarjoaa musiikkia oikein, niin voi tarjota mitä vain, kunhan tekee sen hyvin”, korostaa vuodesta 2013 lähtien Makkosen kanssa konsertoinut pianisti Nazig Azezian.


Sibelius-koulukonsertit ovat rikkoneet reilusti yli tuhannen konsertin rajan ja vuoden loppuun mennessä niihin on osallistunut jo puoli miljoonaa lasta. Yksistään Sibeliuksen syntymän juhlavuonna 2015 muusikot tekivät valtaisan määrän, yli 500 konserttia. Se tarkoitti parhaimmillaan, kuten Oulaisten musiikkiviikoillakin, kolme koululaiskonserttia päivällä ja yksi pidempi esiintyminen aikuisyleisölle illalla.

 

Jean Sibeliukseen pääsi tutustumaan myös suurikokoisen kuvataulun myötä, jossa Janne-pappa istuu lempipaikassaan, Ainolan suuressa, vihreässä nojatuolissa. Nooa ja Tatu innostuivat konsertin hienosta musiikista, tarinoista ja videoista.


Upea elämys


Sibelius Inspiration -konsertissa on kyse merkittävästä musiikkikasvatuksesta: vaikuttava konsertti niin tarinoillaan kuin musiikillaan luo innostusta klassisen musiikin harrastamiseen. Vaikka tätä kipinää ei syntyisikään, on konsertilla myös muuta kasvattavaa merkitystä. ”Suurin osa lapsista osallistuu konserttiin elämänsä ensimmäistä kertaa. Me koemme, että meillä on vastuu tehdä Sibeliusta tunnetuksi ja tarjota lapsiyleisölle klassista musiikkia”, Azezian sanoo.


Konsertin tarinat ja videot ovat lapsiystävällisiä. Jäyhää Sibeliusta kuvataan Janne-papaksi niin kuin häen lapsenlapsensakin häntä kutsuivat. Videolla seikkailee Kolin kansallismaisemissa, iltahämäräisessä sammalmetsässä myös kiltin näköinen koira.


Sibelius Inspiration -multimediakonsertti on kokonaisvaltainen elämys. Yleisö pääsee tutustumaan Suomen kansallissäveltäjää inspiroineeseen maailmaan Sibeliuksen musiikin, videoiden, äänten ja valojen avulla. Jopa Sibeliuksen kodin, Ainolan kukkien tuoksu on konsertissa mahdollista Ainolan kukista uutetun parfyymin myötä.


Konsertin on sovittanut Jussin veli, Matti Makkonen ja videot on kuvannut ja ohjannut Aira Vehaskari. Videoilla liikutaan myös Sibeliukselle rakkaissa maisemissa: Nocturne soi Pohjois-Karjalan Pielisellä ja Finlandia Kolin kansallismaisemissa ukkosmyrskyn keskellä. Sibelius itse kuvasi Kolin vierailuaan vuonna 1909 ”yhdeksi elämänsä suurimmista kokemuksista”. Sibeliuksen Myrsky-sarja soi Lieksan Ruunaankosken kuohuessa.


Makkonen ja Azezian saapuivat Oulaisten musiikkiviikoille suoraan konserttikiertueelta Amerikasta ja Meksikosta. Varsinkin Meksikossa videoihin tallentunut Suomen talvi herätti valtavasti ihmetystä. Nazig Azezian kertoo, että meksikolaiset olivat hämmästyneitä, kun hän juonnossa kertoi, että videolla kävellään Pielisen järven jäällä.


Sibelius Inspiration on lapsiystävällinen myös hinnaltaan. Sen esittämistä tukee Konserttikeskus ry, joka on maamme merkittävin koulu- ja päiväkotikonserttien järjestäjä.

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot

Liitteet