Tämä öljyvärityö vuodelta 1978 on arvokkain Kai Pajalan omistamista Juhani Palmun töistä. Se esittää Palmun talon ja gallerian paikkaa Alahärmän Knuuttilan raitilla. Etualalla näkyvä talo on aikaa sitten purettu. Juuri ko. talon ikkunasta ammuttiin Rannanjärven surmannut laukaus.

Kai Pajala siirtyi virallisesti eläkkeelle viime viikolla Oulaisten osuuspankin pankinjohtajan tehtävistä. Eläkkeelle jäänti ei merkinnyt hänelle oleilua, vaan siirtymää oman yritystoiminnan aloittamiseen. Pajala kertoo käynnistävänsä taidegalleriatoiminnan nyt entistä aktiivisemmin. Hän ryhtyy myymään ja vuokraamaan tauluja niin suoraan galleriastaan kuin myös netin välityksellä. Lisäksi uutena yritystoimintana Pajala ryhtyy tarjoamaan lakiasiainpalveluja. Tämä on jatkumoa ja laajennusta sille työlle, jota hän on jo aiemmin tehnyt julkisena kaupanvahvistajana.

”Lakitoimistoa ei ole Oulaisissa ollenkaan, ja tarvittaessa vaativammat lakiasiat hoitaa yhteistyösopimuksella asianajotoimisto Isoluoma Oulusta”, Pajala huomauttaa.
Omakotitalonsa pihassa, entiseen hevostalliin rakennetussa taidegalleriassa on 150 taiteilija Juhani Palmun työtä. Jos mukaan lasketaan myös grafiikka ja signeeratut vedokset, nousee töiden määrä pariin sataan. Pajala kertoo, että gallerian viralliset avajaiset oli tarkoitus järjestää jo tänä syksynä, mutta Palmun loukkaannuttua vakavasti tulipalossa avajaiset siirtyvät kevääseen.


Pajala on ostanut taulut pääosin suoraan taiteilijalta itseltään. Ensimmäisen Palmunsa hän osti kuitenkin taulukauppiaalta 90-luvun alussa. ”Muuten hyvä, mutta ei ole minun”, tuumasi taiteilija itse taulun nähtyään.


Väärennös paljastui, kun taulusta löytyi sellaista punaisen sävyä, jota Palmu ei ole koskaan töissään käyttänyt. Signeeraus oli kirjoitettu oikealla kädellä, mitä vasenkätinen taiteilija ei tekisi.
Vuosien mittaan Pajala on ystävystynyt taiteilija Palmun kanssa, ja he pitävät säännöllisesti yhteyttä vierailemalla toistensa luona tai olemalla puhelinyhteydessä. Palmun Kai Pajala valitsi ”hovitaiteilijakseen”, koska hän viehättyi vanhempien öljyväritöiden latomaisemiin. Tutustuminen taiteilijaan henkilökohtaisesti lisäsi kiinnostusta, mutta on taustalla myös taloudellinen syy. ”Minulla ei ole tarpeeksi tietoa muista taiteilijoista, jotta osaisin ostaa ja myydä heidän töitään, mutta Palmun taulujen arvon tiedän tarkkaan.”


Pajalan kokoelma on laajimpia, ellei jopa laajin yksityisen hallussa olevista Juhani Palmu -kokoelmista. Vanhimmat, 1970-luvun öljyvärityöt maalaismaisemineen ovat kokoelman arvokkaimpia. Palmu on pitänyt näyttelynsä viimeksi Oulaisten Väinölässä neljä vuotta sitten. Tänä syksynä hänen töitään oli esillä Ylivieskan Akustiikassa. Sieltäkin Pajala osti muutamia Palmun töitä.
Jatkossa Pajala aikoo myydä taidetta, mutta myös vuokrata sitä. Taiteen vuokraukseen hän on hakenut mallia Etelä-Suomesta, jossa tätä toimintaa jo jonkin verran harjoitetaan. Taulun voi vuokrata määräajaksi, ja jos siihen mieltyy, sen voi myös lunastaa itselleen.


Noin 50 neliön galleria on Palmua aivan täynnä. Tilanahtautta helpottamaan galleriaan on tulossa seisovat taulutelineet. Kai Pajala korostaa, että Tiukupolulla sijaitseva taidegalleria on avoinna sopimuksen mukaan ja hän ottaa sinne mielellään vieraita vastaan. Etukäteen soittamalla ja sopimalla hän on valmis esittelemään tauluja niin yksittäisille kävijöille kuin pienille ryhmillekin.

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot