Tämän talon yläkerrassa keskustellaan ensi keskiviikkona varmasti vilkkaasti uuden kaupunginjohtajan valinnasta. Käykääpä oulaistelaiset kuuntelemassa.

 

Oulaisten valtuusto päättää ensi keskiviikkona, kenestä tulee uusi kaupunginjohtaja. Valtuusto ja johtavat virkamiehet ovat haastatelleet kuutta hakijaa, joiden joukosta kaupunginjohtaja valitaan. Haastateltavat ovat Marianne Ahmaoja Haapajärveltä, Hannu Kaartinen Oulaisista, Timo Kiema Ylivieskasta, Timo Kärkkäinen Raahesta, Antti Mulari Savukoskelta ja Taneli Tuomaala Oulusta.


Sekä valtuuston että hallituksen puheenjohtaja Kai Pajala ja Pekka Heiska uskovat, että ryhmäpäätöksiä valinnassa ei tehdä. ”En ole ryhmäpäätösten kannalla silloin, kun johtavaa viranhaltijaa valitaan”, Pajala korostaa.


Valinnasta varmasti keskustellaan ja erittäin suurella todennäköisyydellä myös äänestetään. Äänestykseen on päädytty kahta edellistäkin kuntajohtajaa, Esa Sippolaa ja Terho Ojanperää valittaessa. Äänestetty on, vaikka äänestystulos on lopulta ollut hyvin selkeä. Esimerkiksi eläkkeelle jäävä Esa Sippola valittiin johtajaksi selvällä ääntenenemmistöllä.


Pajala vertaa tilannetta seuraamiinsa muiden kuntien johtajien vaaleihin. ”Esimerkiksi Oulussa, Raahessa ja Turussa kaupunginjohtajasta äänestettiin, mutta äänestystulokset oli melkein tasan, vain yhden äänen enemmistöllä.”


Heiska uskoo, että kaupunginjohtajan valinnassa näkyy valtuustossa kaksi erilaista valintaperustetta: sote-uudistuksen toteuttaja vai johtaja, joka vie Oulaista eteenpäin useampia vuosia.


”Nyt keskustellaan siitä, etsitäänkö maakunta- ja sote-uudistuksen ylivievää johtajaa vuoteen 2020 vai johtajaa pidemmäksi aikaa. Muutamien kohdalla ikäkin vaikuttaa, kun on yli 60-vuotiaita”, Heiska miettii.


Pajala ja Heiska eivät kerro omia suosikkejaan haastateltavien joukosta. Kumpikaan ei halua ohjailla valtuuston päätöstä etukäteen millään lailla. Kumpikin kuitenkin sanoo, että edellyttää valittavalta kunta-alan kokemusta.


Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Heiska kertoo, että hallitus ei tietoisesti halunnut suositella valtuustolle ketään hakijoista, vaikka monessa muussa kunnassa näin onkin tehty.


”Katsoimme, että kun valtuusto on haastatellut ehdokkaat, niin hallitus ei halunnut mennä tässä asiassa valtuuston ohi.”
Pajala sanoo yllättyneensä siitä, että ensimmäisellä kierroksella hakijoita oli vähän, vain kuusi. Hän kertoo odottaneensa hakijoiksi enemmän myös kuntajohtajia. Vain yksi haastatelluista, Antti Mulari on kuntajohtaja Savukoskelta. Pajala kaipaa myös lisää keskustelua hakijoista ja valinnasta. ”Yllättävän vaisua on ollut puhe asiasta valtuutettujen kesken, vaikka valintaan on enää viikko aikaa.”

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot