80 tonnia painava Ukko-Pekka höyryveturi nousi kevyesti Oulaisten asemalta keskiviikkoaamuna. Nostoa seurasi yli kymmenen asteen pakkasessa suuri joukko kiinnostuneita ja se herätti ihmetystä myös ohi kulkeneissa junamatkustajissa.

 

80 tonnia painava Ukko-Pekka höyryveturi nousi keskiviikkona aamupäivällä kevyesti Oulaisten asemalta. Nostosta huolehti Raahessa pääkonttoriaan pitävä E. Helaakoski Oy. Veturimuistomerkki siirrettiin lopulliselle sijoituspaikalleen entisen teknisen toimiston tontille radan läheisyyteen. Veturin ja sen 40 tonnia painavan halkovaunun nostoa seurasi yli kymmenen asteen pakkasesta välittämättä suuri joukko kiinnostuneita.


Veturin nosto herätti mielenkiintoa ja tallentui monen kännykkäkameraan myös asemalle pysähtyneissä matkustaja- ja tavarajunissa. Nosto-operaatio kesti koko päivän, sillä veturi ja halkovaunu nostettiin ja kuljetettiin paikoilleen erikseen. Eniten aikaa vei noston valmistelu. Tekninen johtaja Markku Ketonen kertoo, että nosturien sijoittaminen oli suunniteltava huolella myös ratapihan suurjännitejohtojen takia. Veturin siirrosta paikalleen vastasi raskaisiin erikoiskuljetuksiin erikoistunut Kuljetusliike Silvasti Jyväskylästä.


Helaakosken työpäällikkö Jari Soukka kertoo, että Ukko-Pekan nosto oli yhtiölle arkipäivää. Yhtiö on nostanut aikaisemminkin vetureita ja junanvaunuja, kun ne poistetaan raiteilta. Tosin Ukko-Pekan nostoa varten jouduttiin teettämään oma nostotela, joka kiinnitettiin veturin etupäähän. Oulaisissa Ukko-Pekkaa oli nostamassa kaksi Liebherr-nosturia, joista veturin etupäähän sijoitettu nosturi pystyy nostamaan 300 tonnia ja takapään nosturi 220. Soukka kertoo, että yhtiö on nostanut aikaisemminkin museojunia.


”Paikan päällä katsottuna nosto näyttää yksinkertaiselta, mutta sen eteen on tehty ennalta suunnittelua, ja tätäkin operaatiota ovat monet miettineet”, Soukka kertoo. Erikoisnostot suunnitellaan ja mallinnetaan tietokoneella ennen työn tekemistä. ”Me nostamme kaikkea helikoptereista panssarivaunuihin. Toimimme Suomessa ja muissa Pohjoismaissa”, Soukka sanoo.
Eniten julkisuutta saanut ja samalla erikoisin Helaakosken nostoista tehtiin neljä vuotta sitten. Syksyllä 2013 taiteilija Miina Äkkijyrkän Woima-sonni nostettiin kyytiin sijoituspaikastaan Haminan Tervasaaresta, josta sonni matkasi parin sadan kilometrin päähän Lohjalle, Aira Samulinin Hyrsylän Mutkaan.


Halkovaunun kanssa yhteensä 120 tonnia painavaan Ukko-Pekkaan verrattuna sonni oli kevyttä kauraa. Keskeneräiseksi jäänyt, 16-metrinen puutaideteos painoi vain 9000 kiloa.

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot