Syksyn aikana on kantautunut huolestuttavia uutisia asemanseudulta lasten ja nuorten vaarallisista leikeistä. Tuorein tapaus on viime viikolta, jolloin nuori poika roikkui asemalta lähteneen tavarajunan perässä. Junaradalla temppuilulla voi olla kohtalokkaat seuraukset. Junien lisäksi myös sähköistys on valokaari-ilmiön takia vaarallinen.

 

Lasten leikki ja pelleily rautatieasemalla herättää huolta Oulaisissa. Viikko sitten huolestunut vanhempi otti yhteyttä Juho Oksan koululle nähtyään asemalla kuvatun lyhyen videokatkelman. Snapchatissa levinneessä videossa näkyy kaksi alakouluikäistä poikaa, joista toinen roikkuu asemalta lähtevän tavarajunan perässä toisen seisoessa asemalaiturilla kuvaamassa kaveriaan.


Asiasta ilmoitti koululle huolestunut äiti, Anne Kaurala, jolle videon näytti puhelimesta oma poika. Poika ei ollut osallisena tilanteessa, vaan snäppiä oli levitetty kavereille. Sairaanhoitaja ja kätilö Kaurala kertoo säikähtäneensä videota, koska se toi vanhan muiston elävästi mieleen.


”Aikoinaan Kuopion yliopistollisessa sairaalassa näin, mitä jälkeä suurjännite voi tehdä. Siellä oli hoidossa poika, joka
oli palanut pahoin junan katolle kiipeillessä. Se tapaus tuli mieleen, kun näin videon. Ajattelin, että se voisi sattua täälläkin, jos ei nyt puututa. Vuosittain näitä näyttää yksi tai kaksi sattuvan. Pojan myöhemmästä kohtalosta minulla ei ole tietoa”, Kaurala kertoo.


Juho Oksan koulun vs. rehtori Jarmo Mäkinen kertoo saaneensa tiedon videosta opettajan kautta. ”Hän oli nähnyt asiasta käydyn keskustelun facebookissa. Asia oli meillä tiedossa seuraavana aamuna.”


Mäkinen sanoo, että koululla reagoitiin vaaralliseen leikkiin välittömästi. ”Pojat puhuteltiin ja koteihin viestitettiin asiasta. Soitin myös VR:lle ja poliisille. Poliisin käynnistä koululla oli sovittu jo aiemmin, joten käynti ajoittuu nyt sopivasti. Jokaisen oppilaan kotiin lähetettiin asiasta myös Wilma-viesti”, Mäkinen kertoo.


Hän konsultoi poliisin kanssa myös siitä, millä tavoin asiasta varoitetaan kaikkia oppilaita. ”Mietin, kuulutanko koulun keskusradiossa vai laitanko viestin Wilmaan. Päädyimme poliisin kanssa keskusteltuamme siihen, että asiasta tiedotetaan Wilma-viestillä. Kuulutuksissa saattaa olla se ongelma, että ne herättävät joissakin uhmaa ja yllyttävät.”

 

Todella vaarallista


Mäkinen toivoo, että rautatieaseman vaarallisuudesta keskustellaan kodeissa. Koululle on kantautunut viestejä siitä, että lapset ja nuoret ovat ottaneet miehittämättömän asemarakennuksen illanviettopaikakseen. Vaarallisten tilanteiden ratasnapchateista on kantautunut koululle huhuja myös muualta. Asiaton oleskelu asemilla, radoilla ja ratapihoilla on paitsi erittäin vaarallista myös laitonta.


VR:n nettisivuilta löytyy asiasta tietoa. VR on julkaissut aiheesta myös pysäyttävän videon. Videolla henkilö kulkee kuulokkeet korvilla puhelimen kanssa eikä kuule junan lähestymistä.


”Tässä meidän tilanteessa oli onnea onnettomuudessa, ettei sattunut mitään. Onneksi asiaan puuttui myös valveutunut vanhempi, joka tiedotti siitä eteenpäin”, Mäkinen kiittää.


Yläkoulun vs. rehtori Anne Törmälällä ei ole tietoa vastaavista tilanteista, mutta siitä on yläkoulullekin kantautunut tieto, että nuoret hengailevat asemalla. ”Olen tosi huolestunut junaradan läheisyydessä oleskelusta. Toivon, että perheissä puhutaan asiasta”, Törmälä korostaa.


Vs. rehtorin korviin on kantautunut myös vahvistamaton huhu siitä, että asemalla olisi kuvattu selfieitä, joissa seisotaan radalla, kun juna tulee takaapäin. ”En tiedä huhun paikkansa pitävyyttä enkä sitäkään, ovatko kuvaajat olleet meidän oppilaita vai muita nuoria. Jos tällainen villitys on, se on todella vaarallista.”


Seuraukset kohtalokkaita


VR:n turvallisuuspäällikkö Pekka Ahola sanoo, että Oulaisten kaltaiset tapaukset ovat kausittaisia. ”Toisinaan tulee ohimeneviä buumeja, jolloin junien väliin hyppimistä tapahtuu. Esimerkiksi noin vuosi sitten oli junan puskurilla matkustamista. Näihin pyritään vaikuttamaan muun muassa kampanjoimalla”, Ahola kertoo.


Ahola vastaa myös miehittämättömien asemien variointiin. ”Niitä vartioidaan kyllä, asemanseutuja vähemmän. Valitettavasti vartiointi ei ole sellaista, että sekunnissa voitaisiin olla paikalla, jos jotain havaitaan. Rautatiealueen turvallisuudesta vastaa Liikennevirasto.”


Myös Ahola varoittaa vakavasti junaratojen vaaroista. ”Tärkein viesti on, että kaikenlaisilla temppuiluilla ja pelailuilla voi olla kohtalokkaat seuraukset. Junat liikkuvat nykyään hiljaa ja kovaa, eikä niiden kanssa kannata pelleillä. Virheet ovat valitettavasti usein peruuttamattomia.”

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot

Liitteet