Kymmenen vuotta haitarinsoittoa harrastanut Saara Rankinen sai hyviä vinkkejä harmonikkamestari Veikko Ahvenaiselta. Taustalla Ahvenaisen vaimo Carina Nordlund, joka esiintyi myös konsertissa Veikon rinnalla.

 

Monet muistelivat lämmöllä Veikko Ahvenaisen aiempia esiintymisiä 88-vuotiaan teräsvaarin esiintyessä perjantai-iltana Oulaisissa. Yläkoulun musiikkiluokka oli lähes täynnä mestarihanuristin musiikin ystäviä. Konsertti oli kaikinpuolin erinomaisen onnistunut. Savolaisen lupsakat juuret omaava Ahvenainen hauskutti välispiikeillä, soitto soljui edelleen taiturimaisesti, esiintyjät soittivat koko rahan edestä yli kaksituntisessa konsertissa ja myös nuoret esiintyjät olivat todella taitavia.


Konsertissa kuultiin Suomi 100 -teeman mukaisesti isänmaallista musiikkia, mutta myös sota-aikaista iskelmämusiikkia. Ahvenainen kertoo julkaisseensa ensin Suomi 100 -juhlalevyn, joka oli konsertissa myös myynnissä, sekä lähteneensä vaimonsa Carina Nordlundin kanssa sitten kiertueelle. Heidän lisäkseen konserteissa kuullaan lähialueen taitureita.


Pikkutytöstä lähtien haitarinsoittoa harrastanut Päivi Kaski muisteli lämmöllä Ahvenaista jo vuosikymmenien takaa. ”Hän on aina pitänyt pikkupaikkakuntien puolta ja esiintynyt Oulaisissakin usein. Itse muista erään konsertin, jossa oli esiintymässä kansalaisopiston soittajia. Olin silloin 13-vuotias ja minua opetti Erkki Ihalainen. Soitin konsertissa jonkin Bachin sävellyksen. Ahvenainen juonsi konsertin ja kun hän huomasi, että minua jännittää, hän sanoi: ’Seuraavaksi Päivi Kaski soittaa Johan Sepusti Pahvia.’ No, sanoi hän sitten toki Bachin nimen oikeinkin, mutta tuo jäi mieleen.”


Vihantilainen Saara Rankinen muistaa kuunnelleensa Ahvenaista jo pikkutyttönä, ja hienolta tämä kuulosti nytkin. Ahvenainen kuuluu kuitenkin niin iäkkääseen kaartiin, ettei ollut Saaran innoittajana haitarinsoittoon, vaan tytön setä, Timo Rankinen. Timo taas muistaa, kuinka Ahvenainen oli esiintymässä vuonna 1952 Alpuan nuorisoseuralla. Tämä sai Ahvenaisen muistelemaan myös 1970-luvun esiintymisiään Tšaikovski-salissa Moskovassa.


Konsertin kappalevalinnat olivat sota-ajan tai sitä vanhempia iskelmiä sekä sotilasmusiikkia. Konsertissa kuultiin mm. Porilaisten marssi ja Sotilaspoika marssi, Veteraanin iltahuuto, Eldankajärven jää ja Elämää juoksuhaudoissa. Lopuksi soi upeasti myös Finlandia ja Maamme-laulu, johon yleisö yhtyi laulamaan. Konsertti päättyi yleisöystävällisestä tahtia taputtaen Säkkijärven polkkaan.


Ahvenaista säesti pianohaitarilla hänen ruotsalaissyntyinen vaimonsa. Monet nuoret taiturit osallistuvat Ahvenaisen nimeä kantavaan harmonikkakilpailuun Ylläs soikoon -musiikkitapahtuman yhteydessä. Oulaisten konsertin nuoret taiturit olivat oululainen Timo Pesiö ja vasta 13-vuotias pyhäjokinen Saana Kastelli.
Pitkän iän salaisuudekseen Ahvenainen mainitsee hyvän kunnon ja iloisen mielen. Mies on juossut yhteensä 31 täyspitkää maratonia, joista viimeisimmät vielä yli 80-vuotiaana. Musiikki taas pitää mielen virkeänä ja optimistisena.

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot

Liitteet