Epäonnistumisen päivän yrittäjätarinoita oli kuuntelemassa noin 50 yrittäjää, joista osa seurasi tilaisuutta livenä netistä. Yrittäjä Antero Kujala (oik.) saapui paikan päälle ja oli tyytyväinen Lauri Salovaaran (kesk.) ja Niklas Nukarin (vas.) antiin.

 

Sitkeyttä, tahdonvoimaa ja päättäväisyyttä. Suunta eteenpäin konkurssiuhan keskellä. Tällaista ajatusmallia tarjoilivat yrittäjät Lauri Salovaara ja Niklas Nukari. He kertoivat omista onnistumisistaan, mutta eritoten epäonnistumisistaan epäonnistumisen päivänä, viime perjantaina 13. päivä Ylivieskassa. Päivä oli samalla myös tapaturmien päivä. Niitä ei yritysvierailulla tiettävästi sattunut.


Sarjayrittäjä Salovaara tunnetaan parhaiten meneillään olevasta tempauksestaan ”miljonääriksi 500 päivässä”. Tätä kirjoittaessa nettitempauksessa oli menossa 263. päivä ja Salovaaralla koossa puoli miljoonaa. Aikaa saavuttaa toinen puolikas on siihen asti, että mies täyttää 40 vuotta, 4.7.2018. Yksi tempauksen taustatukijoista on oulaistelaislähtöinen teollisuusneuvos Jorma Terentjeff.


Radio- ja tv-juontajana tunnettu Salovaara kerää miljoonaa seuraavalla tavalla: Hän lähtee mukaan olemassa oleviin aloitteleviin firmoihin tarjoamalla bisnesenkelityylisesti pääomaa osakkuutta vastaan. Salovaaran tarjoama pääoma ei kuitenkaan ole rahaa, vaan osaamista. Miljoonan ei siis tarvitse olla euroina Salovaaran tilillä. Kerätyn pääoman arvo selvitetään yrityksistä tehtyjen ostotarjousten perusteella.


Ensimmäisen epäonnistumisensa Salovaara voitti jo kouluaikana. Opinto-ohjaaja ilmoitti, ettei ujosta nuoresta miehestä koskaan tule radiotoimittajaa. Salovaara kertoo sisuuntuneensa tästä ja päättäneensä, ettei kukaan toinen määrittele hänen uravalintojaan. Esikuvanaan Laurilla oli tietysti isoveli Pertti Salovaara, joka oli tunnettu radiojuontaja ja kansanedustaja. Vuodesta 1996 lähtien Lauri toimi oululaisen radio Megan työharjoittelijana ja jatkoi alan opinnoilla, joista urkeni myös vakituinen radiojuontajan työ. Nykyisin hän on mediayrittäjä ja omistaja Illan Isäntä Oy:ssa, joka on tuottanut lukuisia erilaisia teematapahtumia.


Salovaara on ollut yli kymmenen vuotta yrittäjänä ja perustanut viisi firmaa, joista ensimmäisen hän omien sanojensa mukaan sössi luulemalla, että yritys myy itse itsensä. Oppirahoja on Salovaaran mukaan maksettu myös luottamuksesta yhtiökumppaneihin ja rekrytoinneista.


”Sitkeys puuttuu monelta. Mutta silti jossakin vaiheessa napsahtaa, kun kymmenen kertaa epäonnistuu”, Salovaara korostaa. Nykyisessä miljoonaprojektissaan mies ei edes ajattele epäonnistuvansa. ”Epäonnistuminen ei kerta kaikkiaan ole vaihtoehto.”

 

Hyvä epäonnistuminen


Ylivieskalaislähtöinen, Salovaaran tapaan Oulussa asuva 24-vuotias Niklas Nukari valittiin tämän vuoden nuoreksi yrittäjäksi. Hän kuvaa yrittäjän taivaltaan sarjaksi hyviä epäonnistumisten kierteitä. Nuoren miehen itseironia on kerrassaan niin hersyvän hauskaa myös kaikista surkeimpia epäonnistumisia kuvatessaan, että kuulija ajattelee välittömästi, ettei tämä nuori yrittäjä voi epäonnistua.


Mutta laskutaidoton yrittäjä, kuten Nukari itse itseään nimittää, on epäonnistunut lukuisia kertoja ja kertoo siitä hyvin värikkäästi. Alkutaipaleella hän tuhlasi kymppitonnin kasvorasvoihin, joista laski tekevänsä loistavan voiton, kunnes ensimmäinen ko. rasvoja ostanut firma ilmoitti, että ne ovat vanhentuneita ja joutavat roskiin.


Nykyiseen menestysfirmaansa Autollecomiin hän lainasi pankista 30 000 euroa väittämällä, että tarvitsee lainan keittiöremonttiin. Firmasta kehittyi konkurssin partaalla Takuullecom, joka työllisti viime vuonna yrittäjän itsensä lisäksi 44 henkilöä ja sen liikevaihto oli 24,5 miljoonaa euroa.
Rpäonnistumisen päivän järjestivät Ylivieskan seutukunta, Rajaton- ja Yritykset kehittämispolulle -hanke.

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot

Liitteet