Kusti Kittilä on hallitseva Suomen mestari 50 kilometrin hiihdossa, joka hiihdettiin vapaalla hiihtotavalla Ylitorniolla vuoden alussa. Kuvassa myös harvakseltaan, mutta yhä edelleen kilpaurheileva isä, Risto Kittilä.

 

Pyhäjoelta lähtöisin oleva maastohiihtäjä Kusti Kittilä tähtää talviolympialaisiin. Tähtäin on kova ja lähellä, helmikuussa 2018 Etelä-Korean Pyeongchangissa. Kittilä on 50 kilometrin hiihdon hallitseva Suomen mestari. Mestaruus tuli tänä vuonna vapaalla hiihtotavalla Ylitorniolla. Syyskuun alussa hän nappasi toisenkin SM-mestaruuden. Se tuli maastopyöräilyn marathon-matkalta Nivalan Pyssymäeltä.


36-vuotias Kittilä ei ole noviisi hiihdon maailmancupeissa. Hän on osallistunut niihin Lahden MM-kisoista 2002 lähtien. Paras maailmancup-sijoitus on Saksasta 21., mutta pisteille, eli 30 parhaan joukkoon, hän on yltänyt seitsemän, kahdeksan kertaa. ”Joka kolmas kerta, kun olen maailmancupiin osallistunut”, Kittilä laskee.


Hänen matkansa ovat 50 kilometriä ja 30 kilometrin yhdistelmähiihto. ”Omat ominaisuudet sopivat niihin parhaiten.” On hän toki menestynyt sprintissäkin. Paras maailmancup-sija tuli juuri vapaan hiihtotavan sprintistä. Toinen SM-kulta on perinteisen sprintistä kymmenen vuotta sitten.


SM-kilpailuista Kittilällä on neljä henkilökohtaista mitalia sekä kaksi joukkuemitalia edustamansa Oulun Hiihtoseuran joukkueessa.
Tulevalle kaudelle Kittilä on asettanut itselleen selkeän tavoitteen: päästä mukaan Korean talviolympialaisiin. ”Kuntotaso ja vauhti ovat parantuneet, mikä motivoi jatkamaan ja ajaa sopivasti eteenpäin. Varsinaista sijoitustavoitetta olympialaisiin ei ole. Olen tyytyväinen, jos siellä menee 15 parhaan joukkoon. Se on jo hyvin kova tavoite.”


Mutta ensin on lähdettävä taistelemaan paikasta olympiakoneeseen kotimaassa. Kittilän lähin tähtäin on Suomen cupin avausviikonloppu Vuokatissa lokakuun lopulla. Harjoitteluun on kuulunut ja kuuluu edelleen melkoiset määrät rullahiihtoa, ahkeraa voimaharjoittelua kuntosalilla sekä kevyttä juoksua. ”Harjoittelen noin 12 harjoitusta viikossa. Määrä on sama, olipa kevyt tai kova viikko.”

 

Kusti Kittilä maalissa maastopyöräilyn marathon matkan voittajana syyskuun alussa Nivalassa. (kuva: Tarja Kivirinta).

 

Harjoittelu virkavapaalla


Kittilällä ei ole valmentajaa. ”Olen saanut tehdä töitä todella pätevien valmentajien kanssa, jotka ovat opettaneet ja perustelleet asiat myös hyvin. Olen saanut hyvän opin heidän valmennusfilosofiastaan, jota olen sitten jalostanut itselleni sopivaksi.”


Kittilä asuu Vuokatissa, jossa kertoo harjoittelevansa kymmenen kuukautta vuodesta ja loput kaksi Ylläksellä. Hänen avovaimonsa on entinen ampumahiihtäjä ja nykyinen ampumahiihdon nuorten maajoukkuevalmentaja, Maija Holopainen. Pariskunnalla ei ole lapsia.


Kittilä on ammatiltaan vanhempi rajavartija ja työskentelee Kainuun rajavartiostossa Vartiuksessa. Kauden kovaan koitokseen valmistautuakseen hän on ollut jo reilu puoli vuotta virkavapaalla ja lisännyt tuntuvasti harjoittelumääriä.


Kittilällä on urheilutausta geeneissään. Äiti kuuluu haapavetiseen, vahvaan Perkkiön hiihtosukuun. Myös isän suvussa on laajapohjainen urheilutausta, ja isä on kilpaillut hiihdossa, ampumahiihdossa ja juoksussa. ”Nimenomaan hiihtoa en ole voinut välttää, mutta eipä ladulle ole tarvinnut koskaan pakottaakaan”, Kittilä kertoo.


Vuonna 2012 Kittilä ryhtyi kilpailemaan myös toisessa lajissaan, maastopyöräilyssä. Hänellä on lukuisia SM-mitaleita tästäkin lajista. Aiempi maastoajon SM-kulta on vuodelta 2015.


Maastopyöräilyn marathon määritellään voittajan aikana, jonka tulisi ajoittua 3,5 – 5 tuntiin. Nivalassa matkaksi tuli 75 kilometriä, joka oli vähän alamittainen. Maastopyöräilyssä Kittilä edustaa Oulu Triathlon & Cyclingiä.

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot