Möttöset pääsevät muuttamaan uuteen omakotitaloonsa marraskuussa. Talon portailla Pia ja Milja.

 

Kestävyys, kodikkuus ja kotipaikkakunnan yritysten tukeminen olivat ne kolme k:ta, joilla voisi lyhyesti kuvailla oulaistelaisten Pia ja Markus Möttösen talonrakennusprojektia. 30-vuotias pariskunta rakennuttaa uutta omakotitaloa Pyhäjoelle. Markus on jo useamman vuoden kulkenut töissä Raahen SSAB:lla. Pitkä työmatka sai perheen hakeutumaan lähemmäksi Raahea.


Mutta ne kolme k:ta? Niihin on pariskunnan lisäksi sanansa sanonut myös Oulaisten Värisilmän suunnittelija Susanna Vuoti. Asuinhuoneiden lattiapinnaksi valittiin laminaatin ja muovimaton hyviä ominaisuuksia yhdistävä vinyyli. Vinyyli on kohtalaisen kallista, mutta kestävää. ”Laatu oli kriteeri. Ei otettu halvinta, vaan ajateltiin, että lattian pitää kestää elämistä”, Markus Möttönen kertoo.


”Orient-vinyyli on todettu kokemusten perusteella oikeasti kestäväksi ja valmistaja käyttää viimeisintä valmistusteknologiaa. Lisäksi vinyylissä on tosi pieni hukkaprosentti”, Vuoti kertoo.

 

Toisen lastenhuoneen tapetissa on tähtikuvio. Talon lattiat ovat kestävää vinyyliä. Kolmivuotias Milja esittelee lastenhuonetta.


Perheessä on kaksi lasta, kolmivuotias Milja ja vuoden ikäinen Rasmus. Lattiapintaa kuluttaa myös kaksi kissaa ja koira.
Pia on kiinnostunut itsekin sisustusasioista ja seuraa alaa mm. nettiblogeista. Hän pyysi Susannaa suunnittelijaksi vuoden 2016 Seinäjoen asuntomessujen jälkeen. Pia ihastui Susannan suunnitteleman Isoo Pihlaja -nimisen Sievitalon värimaailmaan. ”Tietysti sekin vaikutti, että Vuotin yritys on paikallinen, ja Susanna muutenkin tuttu”, Pia kertoo.

 

 

Lämpimiä sävyjä


Kodikkuutta haettiin Susannan suunnittelemilla väreillä ja pintamateriaaleilla. Susanna on suunnitellut talon värit sisä- ja ulkoseiniin, lattiaan, kalusteisiin ja laattoihin. Värien suhteen pariskunta teki keskinäisen kompromissin. Pia halusi ruskeaa, Markus taas tykästyi harmaaseen. Suunnittelijana Vuoti löysi sävyn, jonka molemmat hyväksyivät. Väriä kutsutaan greigeksi, ja se on harmaan ja beigen yhdistelmä.

 

Susanna Vuoti on suunnitellut taloon lattiamateriaalit, kalusteiden ja laattojen värit. Kuvassa työhuone, jonka tiilitapettisen seinän on valinnut talon isäntä Markus Möttönen.


Pia ja Markus valitsivat taloon myös jotakin ihan itsensä näköistä. Markus valitsi työhuoneeseen tiiliseinää muistuttavan tapetin, jota Pia on vähitellen totutellut katselemaan. Pia taas toi toiseen lastenhuoneeseen ketun. ”Kettu” on tapetti, jonka englanninkielinen nimi, Mr Fox tarkoittaa sanatarkasti herra kettua. Hauska tehosteseinä on jo nyt herättänyt ihastusta.


Kotipaikkakunnalta, eli Oulaisista, taloon valittiin mahdollisuuksien mukaan työtä ja materiaaleja, mm. maatyöt ja takka teetettiin oulaistelaisilla. Kalusteet valmisti Kaluste ja Maalaus, sekin Oulaisista. Rakentamisesta on vastannut Jetta-talo ja Pyhäjoen Rakennus.

 

Mr. fox, eli herra kettu oli Pian tapettivalinta toiseen lastenhuoneeseen.


139 neliön talo Pyhäjoen Etelänkylällä on vielä vähän kesken, mm. kaapistot ja listat ovat asentamatta. Perhe pääsee muuttamaan marraskuussa.
Talossa on maalämpö ja varalämmönlähteenä Tulisijamestarien muuraama suurikokoinen takka. Jotakin kuluneesta kesästä kuvaa se, että valetun lattian kuivuminen kesti vajaa viisi kuukautta.


Miksi Möttöset valitsivat juuri Jetta-talon? Tärkein valintaperuste oli muista valmistajista poikkeava seinärakenne, jossa eristyksessä ja höyrynsulkuna käytetään SPU-levyjä.


Talokauppaan liittyy myös hauska piirre. ”Edustaja sanoi, että pitäähän Möttösillä olla talo, joka on tehty Perhossa Möttösen kylällä”, Markus kertoo. Hänen sukunsa on todellakin lähtöisin samalta Möttösen kylältä.

 

Kodin sydän on Tulisijamestareiden muuraama takka.

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot