Oulaisten Nuorisokuoro esiintyy lauantaina 45-vuotisjuhlakonsertissaan. Konsertin johtaa kuoroa alusta lähtien, vuodesta 1972 asti johtanut musiikkineuvos Tapani Tirilä. Kuva on nuorisokuoron toukokuisen juhlakonsertin harjoituksista. Tirilä täytti toukokuussa 70 vuotta.

 

Lauantaina kuultavan Oulaisten Nuorisokuoron 45-vuotisjuhlakonsertin eteen on tehty valtava työ. Lähes koko konsertti rakentuu kantaesitysten varaan. Niitä kuullaan konsertissa peräti kolme kappaletta.


Kantaesitysten sarjan aloittaa nousevan nuoren säveltäjän, Soila Sariolan Kolme pientä, suurta laulua. Sariolan musiikilliset juuret ovat lähellä. Hän on haapavetislähtöisen kanteletaiteilija Martti Pokelan ja hänen tyttärensä, Eeva-Leena Sariolan tytär. Tässä kantaesityksessä kuullaan ripaus kalevalaisuutta, ja myös huoli nykypäivän sotien ”rautaisesta miekasta”. Soila Sariola säveltää nyt ensimmäistä kertaa nuorisokuorolle.


Samoin tekee Jan Hellberg, jolta kuullaan kantaesitys Tyttöjen elämää. Hellbergin valitsemissa nuorten naisrunoilijoiden teksteissä kuuluvat aidon oikeasti ja raikkaasti tyttöjen elämä ja ajatukset. Idea nimenomaan juuri tähän aihepiiriin on Leila ja Tapani Tirilän. Hellbergin sävelteosta säestävät Anniina Kontkanen, huilu; Yrjö Seppänen, klarinetti ja Tatu Ahola, sello.


Yksi nimekkäimmistä nykysäveltäjistä, Olli Kortekangas on säveltänyt kuorolle aiemminkin. Hänen sävellyteoksensa on nimeltään Maamerkit. Sen innoittajina ovat olleet oulaistelaislähtöisen, palkitun runoilija Anna Elina Isoaron kotiseutu-ja lapsuusaiheiset runot. Kortekangas on paikalla konsertissa. Hän itse kuvaa neliosaista Maamerkit-teosta suhteellisen laajaksi ja myös vaativaksi teokseksi.

 

Yli 20 kantaesitystä


Nuorisokuoro on vuosien varrella esittänyt yli 20 sille sävellettyä teosta. Kuoron johtaja Tapani Tirilä kertoo, että nyt kuultavien kantaesitysten harjoittelu aloitettiin vuoden alussa ja intensiivisesti kesäleirillä. Kuoro laulaa teokset ulkoa. Sem solisteina ovat Sanna Korpi ja duettona Korven kanssa Alexandra Hellberg.


Konsertin toinen osa alkaa Sibeliuksen Autrefoisilla (Entisaikaan) sekä Erkki Salmenhaaran Kaukametsällä, joita säestää Haapaveden Kamariorkesteri. Konsertti päättyy Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Finlandiaan.


Nuorisokuoron lisäksi konsertissa esiintyy entisistä kuorolaisista koostuva naiskuoro Välke. Välkkeeltä kuullaan myös Sariolan hauska teos One Finnished, Swedish Moment, jossa on suomalaista melankoliaa ryyditettynä ruotsalaisella kepeydellä.


Juhlakonserttia täydentää laaja esitevihkonen, jonka ulkoasun ja taiton on toteuttanut entinen kuorolainen, Suvi Aitto-oja. Esitevihkoseen kannattaa tutustua, sillä se avaa todella monta näkökulmaa nuorisokuoron 45-vuotiseen taipaleeseen, kuultavaan juhlakonserttiin sekä sen säveltäjiin. Esitevihkosta löytyvät luettelona myös kaikki kautta aikojen nuorisokuorossa laulaneet. Heitä on yhteensä 289.


Kuoron perustamisesta, vuodesta 1972 asti kuoroa johtanut musiikkineuvos Tapani Tirilä toteaa esitteessä, että lasten ja nuorten kuorotyön johtamisessa tarvitaan tasapainoa opettajuuden, kasvattajuuden ja muusikkouden välillä. ”Vankkumaton usko lasten ja nuorten mahdollisuuksiin, kiittämisen ja vaatimisen tasapaino ovat välttämättömiä tässä toiminnassa”, Tirilä painottaa.

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot