Jos penkki on kosken rannalla tai koskessa, siitä ei ole iloa kenellekään.

 

Pyhäjoen rannalla, Valonrannan puistossa sijaitseva penkki on kärsinyt ilkivallasta jo monta vuotta. Penkistä on tullut kestoslogani kaupungin teknisen toimen työmiesten keskuudessa, koska penkki löytyy välillä joenpenkalta tai Oulaistenkoskesta. ”Kummallinen tuo joki, kun vie penkinkin mennessään”, miehet tuumaavat mennessään jälleen kerran onkimaan penkkiä koskesta tai kosken rannalta.


Kaupungin kuntatekniikan päällikkö Hannu Yppärilä kertoo, että penkkiin kohdistuva ilkivalta on jatkunut jo monta vuotta. ”Onko jollakin yksittäisellä henkilöllä haitta tai viha penkkiä kohtaan”, Yppärilä ihmettelee.


Asia on harmillinen sikäli, että Valonrannan läheisyydessä sijaitsee monta vanhusten ja kehitysvammaisten hoitopaikkaa. Heille ja heitä ulkoiluttaville hoitajille ja omaisille penkki on tärkeä levähdyspaikka.


Myös somessa Valonrannan penkistä käytiin elokuun lopulla vilkasta keskustelua. Tässä muutamia kommentteja: ”Mua sitten suututtaa. Miksi Valonrannan penkit ovat hyvin usein paikassa, minne vanhus ei pääse istumaan?”


”Päiväkeskuksen väki nosteli noita penkkejä yhden viikon ajan melkeinpä joesta asti, kun yritimme päästä lenkin varrella istahtamaan.”
”Ei muuta ku upottaa betoniin. Ne nuoret ei tajua, että ovat itse penkin tarvitsijoita jonku vuoden päästä.”


”Riistakamera asentaa tuohon lähelle, niin sais tekijän/tekijät kiinni. Ja sen jälkeen laittaa nakkelijat jollekkin halkohommiin puuliiteriä täyttämään... saa nakella niin paljo ku huvittaa.”

 

Valonrannan penkkien heittelijät eivät ole ajatelleet, että puistonpenkki on monelle vanhukselle tärkeä levähdyspaikka.

 

Ikkunoita rikki


Yksi keskustelijoista oli pannut merkille myös, että Museonmetsään (Metsolan päiväkodin vieressä) oli raahattu yksi penkki keskelle metsää, pitkän polun päähän. Yppärilä sanoo, että Valonrannan penkki on kärsinyt jo niin paljon vahingontekoa, että jokin ratkaisu asiaan pitää löytää. ”Olisiko se sitten paikalleen valettu istumataso?”
”Muuten meille ei ole tullut ilmoituksia suuremmasta sotkemisesta. Mutta jotakin se penkki nyt kaihertaa”, Yppärilä kummastelee.


Kesällä toimitukseen ilmoitettiin ilkivallasta myös Onnelan talossa. Onnelan valkoinen talo sijaitsee aivan uuden apteekkirakennuksen vierellä, Sampsankadun varrella. Yksityisomistuksessa olevasta, asumattomasta talosta oli kivitetty useita ikkunoita rikki. ”Vaikka talo ei kaunistus olekaan, niin ei siitä silti tarvitsisi ikkunoita rikkoa”, ilmoittaja kommentoi.


Soitto vt. rakennustarkastaja Iiris Nivalalle varmisti sen, että Onnelan talosta ei ole katselmuksissa annettu koskaan yhtään huomautusta. ”Siitä on vain puhuttu, että kun on uusi rakennus vieressä, niin ei näytä hyvältä. Mutta kun rakennus ei ole romahtanut eikä aiheuta vaaraa, niin siitä ole huomautettu”, Nivala sanoo.

Myös Onnelan talo Sampsankadun varrella oli joutunut ilkivallan kohteeksi. Talosta oli rikottu ikkunoita.

 

 

 Erma 2x65

 

   


Tokola   

   Pajala

yhteystiedot

Liitteet