Sani Koskimäki yhdessä avovaimonsa Anna Martinmäen kanssa Lybeckerin opiston puistossa. Anna on valmistunut sisustussuunnittelijaksi, Sani on ammatiltaan merkonomi ja opiskelee nyt myös media-assistentiksi.

 

Aina kannattaa uskoa itseensä. Tämän tiivistetyn neuvon ja kehotuksen antaa Vuoden sateenkaarinuoreksi valittu raahelainen Sani Koskimäki. 27-vuotias transnainen kertoo, että valinta tuli yllätyksenä. Hän sai kuulla siitä kaksi viikkoa ennen kuin Seksuaalinen tasavertaisuus, Seta ry julkaisi nimityksen Tornion Pride-päivillä.


”Kuulin, että muutama henkilö oli suositellut valintaani. Silti se oli yllätys, koska olen vetänyt vertaistukiryhmää vasta vuoden”, Koskimäki kertoo. Vertaistukiryhmä on Raahen Psyyken tiloissa kokoontuva seksuaalivähemmistöjen ryhmä. ”Sinne voi tulla myös muuten vain. Ei niin, että pitää välttämättä olla asiat huonosti.”


Itse hän kertoo vetävänsä ryhmää puolivahingossa, kun edellinen vetäjä estyi osallistumasta. ”Pidän siitä, koska se on vapaaehtoistoimintaa. Saan pidettyä yhteyttä ihmisiin. Tietysti on suurta plussaa, jos saan autettua jotakuta muuta.”


Koskimäen oma elämä on helpottunut aivan viime aikoina. Hän muutti yhteen avovaimonsa Anna Martinmäen kanssa. Hän sai myös aloittaa hormonihoidot miehestä naiseksi pari kuukautta sitten. Nimensä hän on jo vaihtanut, ja pian vaihtuu myös sosiaaliturvatunnus.


Prosessi on ollut pitkä. ”Olen mieltänyt itseni kunnolla naiseksi viimeiset viisi vuotta. Aiemmin elämässäni en ole tuntenut kauheasti mitään tai olen tuntenut itseni vääränlaiseksi. Asiat helpottuivat tosi paljon, kun olen uskaltanut elää naisena.”


Pitkä prosessi


Hormonihoidon aloittamista piti odottaa monta vuotta. Myös Koskimäki vietti vuoden ns. koetusaikaa, jona aikana testataan, onko henkilö todella tosissaan. ”Transpolilla voi joutua käymään usean vuoden aikana. Jotkut eivät saa vakuutettua hoitajia siitä, että ovat oikeasti diagnoosin tarpeessa.” Koskimäki kävi transpolilla ensimmäisen kerran kolme vuotta sitten.


Hän tiedostaa, että matala miehen ääni saattaa hämmentää. Puheterapiaa tai äänihuulileikkaus olisi tarjolla, mutta kumpaakaan hän ei halua. ”Harrastan teatteria, ja teatterilla on kysyntää miesrooleille.” Pienen jaakobinpainin Koskimäki joutui käymään miesrooleistaan. ”Aluksi tuntui ahdistavalta koittaa esittää miestä, kun oli lopulta löytänyt itsensä. Sitten erään tuttavan sanat pelastivat minut: teatteri on iloista itsensä häpäisyä.”


Tänä syksynä Koskimäki siis sonnustautuu teatterilla mieheksi, kun Raahesalissa esitetään sisällissodasta kertova näytelmä nimeltään Varjo. Koskimäen roolihenkilö on raahelainen kauppias Väinö Pursiainen. Porvari- ja Kauppakoulusta vuonna 1914 valmistunut Pursiainen oli yksi Raahen pääpunikeista. Hänet valittiin Raahen Työväen Osuuskaupan myymälän johtajaksi.


Koskimäen henkiseksi pelastukseksi on koitunut paitsi hänen kärsivällisyytensä, niin myös hänen huumorintajunsa. Teatterilla ilman huumoria ei selviä, mutta saman hiukan sarkastisen itseironisen tyylinsä hän on siirtänyt muuallekin. Sähköpostiinsa hän on valinnut ilmaisun ”joku harakka”. Itseironia on vaikea huumorinlaji eikä sovi niille, joilla on jäykkiä käsityksiä asiasta kuin asiasta. Kuitenkin juuri huumori voisi osaltaan tuoda ymmärrystä erilaisten ihmisten väliseen kanssakäymiseen.


Matala profiili


Koskimäellä on vaikeuksia keksiä sukupuolisuuteen liittyvistä nykykeskusteluista aihetta, johon tarttua. Somekeskusteluihin hän ottaa kantaa harvoin, koska ne eivät juuri inspiroi. Päinvastoin. ”Keskustelupalstat ovat raskasta luettavaa. Siellä on kamalia kommentteja moniin aiheisiin, esimerkiksi vähemmistöjen oikeuksiin, maahanmuuttoon, kasvisruokailuun tai kulttuuriin. Ennakkoluuloja on paljon. Usein syytetään, että nuoret on kamalia, mutta somessa ne ovat aikuiset, jotka kirjoittavat kamalia.”


Koskimäki sanoo, ettei ole itse erityisen kantaaottava tai radikaali. Myös Psyyken ryhmä on tietoisesti pitänyt matalaa profiilia. ”Se on yksityinen ja turvallinen ryhmä, jonka asioista ei puhuta ulkopuolelle.”

 

Asta Uusivirta

 

 

   


Tokola   

   Pajala

yhteystiedot

Liitteet