Jorma Romppanen yhdessä lempipaikoistaan, meren äärellä Raahen torinrannassa. Onnenpyörää pyöritetään myös tulevana sunnuntaina Romppasen 60-vuotisjuhlilla Parhalahdella. Verkkahousuista karjalaista ei äkkiä uskoisi yhdeksi Suomen menestyneimmistä it-alan yrittäjistä.

 

Miestä tuulitakissa ja verkkahousuissa ei äkkiä uskoisi yhdeksi maan menestyneimmistä it-firman omistajista. Tai kun ollaan tarkkoja, it-firman ex-omistajaksi. Muistatteko julkishallinnon paljon käyttämän Dynasty-tietohallintaohjelman? Sen keksijä ja kehittäjä oli nykyisin Pyhäjoen Parhalahdella asuva Jorma Romppanen.


”Valtionhallinto, HYKS, Kilpailuvirasto, Kansallisarkisto ja 150 muuta organisaatiota käyttää minun kehittämiäni tietojärjestelmiä. Vuonna 1999 myin oikeudet kuitenkin pois. Se vähän harmittaa.” Tämän jälkeen Romppanen toimi muun muassa urheilukauppiaana Haukiputaalla, loma-osakemyyjänä Kanarialla ja tori-isäntänä Raahessa. Hän osti myös aikoinaan Suvi ja Mika Myllylältä urheiluvaatevaraston ja oli vaatekauppias Haukiputaalla.

 

Rento meininki


Nykyisin hän kuvaa olevansa ”oloneuvos”, mikä ei kuitenkaan aivan täydessä merkityksessä pidä paikkaansa. Oloneuvos osallistui viime viikonvaihteessa Pekan Pimiöille Raahessa. Tällä kertaa hän ei ollut mukana järjestelyissä, vaan yhtenä torinrannan kymmenistä kauppiaista. Tulevana sunnuntaina Romppanen järjestää pihamaallaan Parhalahdella suuret 60-vuotisjuhlat pihamarkkinoiden, haitarimusiikin ja karaokelaulun siivittäminä. ”Sinne ovat kaikki tervetulleita”, lupsakka mies sanoo.


Viime vuosina Romppanen on työskennellyt media-alalla Webidol Finland -tuotemerkillä. Mies kaipaa osaavaa kaveria vetämään erilaisia tv-tuotantoja ja käynnistämäänsä karaokekilpailua, joka sai kisailijoilta hyvän vastaanoton. On myönnettävä, että Romppanen on yksi niistä hannuhanhista, joilla on kultainen kosketus. Toimittuaan yli puoli vuotta Raahessa tori-isäntänä, hän onnistui houkuttelemaan Puluvärkki Ice, eli potkukelkkailun MM-esikisoihin 300 kilpailijaa sekä noin 6000 katsojaa. ”Pistin koko ammattitaitoni likoon. Oli kiva kuulla, kun ihmiset sanoivat, että siinähän on oikein asialleen omistautunut mies.”


Vaikka Romppanen joutui it-huumavuosinaan pukeutumaan pukuun ja muuttamaan asuinpaikkaa Kajaanista Vantaalle, hän kertoo aina viihtyneensä paremmin ”rennossa ilmapiirissä, jossa ei ole tiukkapipoisuutta”. Häneen siis sopisi hyvin Leevi & The Leavingsien ”Minä lähden Pohjois-Karjalaan, vaihdan farkut verkkarihousuun”, onhan mies myös syntyisin Kontiolahdelta, Kolin kansallismaiseman vierestä.


Kun mieheltä itseltään kysytään, hän muuttaisi mieluiten Kanarialle. Sitä Romppasen on helppo perustella. ”Siellä on rento meininki, turvallista, lämmintä, kohtuullinen hintataso ja sopivasti tuttuja. Muistan, kun tulin ensimmäistä kertaa Las Palmasin kentälle. Se henkäys oli tosi lämmin, kuin lämmin tervehdys.”

 

Rakas Raahe


Toinen Romppaselle rakas paikka on Raahe ympäristöineen. Hän muistaa Raahen jo lapsuudestaan, 70-luvulta, sillä silloin Romppasten seitsenlapsisen, rutiköyhän perheen äiti muutti Raaheen. Äiti otti ja lähti, kun väsyi vieraissa juoksevaan isään. Romppanen oli lapsista vanhin, työskenteli osuuskaupassa ja kantoi äidilleen rahaa kotiin, vaikka äiti toppuutteli, ettei tarvitse.


Aikuisiällä osuuskauppaura vei Romppasta ympäri maata. Hän kertoo muuttaneensa yli parikymmentä kertaa, mutta se ei haitannut. Nuorille yrittäjille kuusikymppinen Romppanen neuvoo: lähtee vain ulos maailmaan. Jos yksi ovi ei aukea, pitää tehdä lujasti töitä ja yrittää aukoa uusia ovia. Hirveän pieni ei liike-elämässä ole kaunista.
”Yrittäjä ei saa pelätä itseään viisaampia alaisia. Yritys menee eteenpäin, jos on osaavia työntekijöitä ja spesialisteja. Itsekin tein yhteistyötä Kajaanin kauppaoppilaitoksen kanssa, josta sain harjoittelijoita, joista osasta tuli myös hyviä työntekijöitä. Yrityksen kannattaa ottaa töihin oikeita ammattilaisia ja antaa heille vastuuta”, Romppanen kehottaa.

 

Asta Uusivirta

 

 

 Erma 2x65

 

   


Tokola   

   Pajala

yhteystiedot

Liitteet