Veli Tirilä haastattelemassa Maikki Vuorelaa, joka toi suomenhevosen Virmaliinan torille. Taustalla yleisöä jonottamassa hernekeittoa.

 

Suomi 100 –kansanjuhlassa lauantaina tarjoiltu hernerokka lämmitti sateisessa ja koleassa syyssäässä yli 450 ruokailijaa. Hernekeiton keittämisestä ja tarjoilusta huolehti kolme oulaistelaista, Veijo Kosunen, Heikki Moilanen ja Tommi Oja. Kokit olivat tyytyväisiä ideoimaansa tapahtumaan. ”Ihmisillä oli ihan hyvä mieli ja rokka sai kiitosta”, Oja kommentoi.


Toritapahtumassa sai hernekeiton ohella nauttia monipuolisesta ohjelmatarjonnasta. Yleisön viihtyvyydestä huolehti ammattitaitoiseen tapaansa juontaja Veli Tirilä, joka haastatteli päivän aikana monta esiintyjää ja järjestäjää.


Yllätysohjelmanumerona kuultiin vanha tuttu Säkkijärven polkka, jonka esittivät hanurilla Päivi Kaski ja kontrabassolla Jenni Kuusirati. Soihtulan Sähikäiset pistivät polkkaan vauhtia Hanna Siltalan ja Anna-Riina Yli-Hukan ohjaamalla kansantanssiesityksellä.


Yllätys oli täydellinen eivätkä esiintyjät olleet siitä kertoneet, kuten yhteinen sopimus oli. Tämä tuli esille Anja Mikkolaa haastateltaessa. ”Sähikäisten ohjelma oli aivan ihana, kun en tiennyt siitä mitään, vaikka siinä tanssi pojantyttö Tiia Mikkola. Ja Säkkijärven polkka on aina hyvä”, Anja kertoi.


Hän istui koko nelituntisen ohjelman ajan torin laidalla yhdessä Elli Leipämaan kanssa. ”Ihan mukavaa oli ja sääkin suosi meitä iltapäivästä”, kiitteli Elli auringon tullessa esiin.

 

Harriet Kellokoski pyörähtelemässä Suomi 100 -teeman mukaisessa asusteessaan aviomiehensä Jounin kanssa.

 

Monta merkitystä


Oulaisten vastavalittu kaupunginsihteeri Suvi Koskenlaine toi esille juhlapuheessaan viime lauantain monta merkitystä. ”Tällä päivällä ja viikonlopulla on monta merkitystä ja yksi tutuimmista kaikille on varmasti se, että nyt on venetsialaisviikonloppu, jolloin juhlitaan ns. kesän päättäjäisiä. Venetsialaisten lisäksi tänä viikonloppuna juhlitaan ympäri Suomen Suomi100 yhdessä -viikonloppua. Tästä viikonlopusta käynnistyy myös Suomi100 -juhlavuoden sadan päivän jakso, joka huipentuu itsenäisyyspäivänä joulukuussa.”


Koko juhlavuoden ja erityisesti lauantain teemoiksi teemoiksi on nostettu yhdessä tekeminen ja toisista välittäminen kotiseudun hyväksi. ”Ne ovat asioita, joita ei välttämättä tule ajateltua päivittäin, mutta ei tarvitse kuin pysähtyä ja katsoa ympärille, niin ne konkretisoituvat monella tapaa joka puolella. Mm. naapureita ja tuttavia tervehtiessä ja kuulumisia kysellessä ja talkoohengessä yhteisen hyvän puolesta, josta tämäkin juhla ja moni muu Oulaisissa järjestetty tapahtuma ovat hienoja esimerkkejä”, Koskenlaine sanoi.


Hän nosti myös esille Suomen luonnon päivän juhlinnan erityisesti kaupungin läpi virtaavan Pyhäjoen ja kävelymatkan päässä tavoitettavissa olevan luonnon takia. ”Pyhäjoella on Oulaisille lisäksi iso historiallinen merkitys kaupungin rakentumisessa juuri tälle kohtaa. Muistetaanhan mekin pitää luonnosta huolta, jotta siitä riittäisi iloittavaa vielä myös seuraaville sukupolville.”

 

Nuori trubaduuri Mikko Keskinen esitti kuumimpia nykypop- ja rockhittejä.

 

Kouluille kiitosta


Nuoren puheenvuoron juhlassa käytti nuorisovaltuuston jäsen, lukion ensimmäisellä opiskeleva Riina Mehtätalo. Hän nosti puheessaan esille oulaistelaisen yrittäjyyden. ”Monet toistaan mahtavammat yritykset pysyvät pystyssä, vaikka kilpailu onkin kovaa naapurikaupungeissa.” Nuori kehotti myös pitämään mielessä saamansa neuvon: ”Suosi omankyläläistä oli yksi lukuisista äitini antamista neuvoista elämään, ja siitä neuvosta aion pitää kiinni.”


Mehtätalo kritisoi puheessaan sitä, että esimerkiksi sivistys- tai teknisen lautakunnan tai kaupunginvaltuuston kokouksiin ei ole pyydetty nuorten edustajaa. Toisaalta Riina kiitti vuolaasti Oulaisten koulutusmahdollisuuksia jokaisella kouluasteella. Pikkusisar vietiin koulukyydillä turvallisesti Petäjäskosken kouluun. ”Oulaisista kulkee myös hyvin julkinen liikenne esimerkiksi Haapavedelle, Ylivieskaan tai Ouluun, niin opiskelijoita voi tulla Oulaisiin kaukaakin”, Riina huomautti.

 

Video ja tuhat euroa


Suomi 100 –kansanjuhlan järjestivät yhteistyössä Oulaisten Yrittäjät, SeutuMajakka-lehti sekä Oulaisten kaupunki. Tapahtumaan oli saatu avustus Rieska Leaderistä. Juhlassa julkistettiin Oulaisten Reserviläisten tuottama juhlavuoden Suomen sodat –video sekä lahjoitettiin SeutuMajakka-lehden julkaiseman tapahtuman liikelehden tuotto, tuhat euroa Oulaisten Sotaveteraaneille. Lahjoituksen vastaanottanut veteraanien puheenjohtaja Erkki Männistö vakuutti, että lahjoitus käytetään veteraanien hyväksi. Liitelehdessä ilmoitti 64 oulaistelaista yritystä, joille kiitokset lahjoituksesta kuuluvat.


Juhlassa esiintyivät myös Oulaisten Lapsikuoro, Oulaisten Puhallinorkesterin soittajat sekä Jokilaaksojen musiikkiopiston opettajat Sanna Pirttisalo ja Hanna-Mari Ahola.

Teksti ja kuvat:
Asta Uusivirta

 

 

 Erma 2x65

 

   


Tokola   

   Pajala

yhteystiedot

Liitteet