Hannele Ahola (kuntopyörällä ja Eeva Itäpalo saivat fysioterapeutti Teemu Sorvojalta henkilökohtaista ohjausta.

 

Personal trainer, fysioterapeutti ja ammattivalmentaja Riku Aalto puhui kuntosaliharjoittelun puolesta vieraillessaan Taukokankaan uudistetun kuntosalin avajaisissa. Aallon mukaan saliharjoittelu ennaltaehkäisee monia sairauksia, muun muassa sydän- ja verisuonisairauksia, diabetesta ja osteoporoosia sekä parantaa jopa hapenottokykyä. ”Liikkumattomuus kangistaa, ei lihaskuntoharjoittelu”, korostaa kotimaisen personal trainingin uranuurtajaksi tituleerattu mies.


Aalto esitti yleisöluennollaan yksitoista pelisääntöä kuntosaliharjoittelusta. Ensimmäiseksi kuntoilijan pitää selvittää itselleen, mitkä ovat hänen tavoitteensa ja miksi hän aikoo treenata. Joillakin tavoitteet ovat henkisiä ja sosiaalisia, toisilla taas terveyttä elinvoimaa lisääviä. Joku liikkuu pudottaakseen painoaan, joku taas jaksaakseen työssä paremmin tai lisätäkseen omaa aktiivisuuttaan. ”Lisää ensin liikunnan mielekkyyttä ja tavoitteellisuutta, vasta sitten tehokkuutta”, Aalto tiivistää hyvän perustavoitteen.


Treenaajan on hyvä merkitä treeninsä kalenteriin, jolloin siitä tulee helpommin säännöllinen tapa eikä treeni jää väliin turhan tekosyyn takia. Aalto muistutti myös, että nälkäisenä ei mennä salille, vaan noin tunti kevyen aterian jälkeen. Samoin Aalto kehotti tankkaamaan nestettä ja terveellisen välipalan heti treenin jälkeen.


Salille tultaessa lämmitellään ja myös pieniä lihaksia tulisi lämmitellä keppijumpalla, vastuskumeilla tai kevyillä käsipainoilla. ”Laitteeseen ei laiteta heti kymmeniä kiloja, vaan keho herätellään ensin pienemmillä painoilla”, Aalto korosti.

 

Personal trainingin uranuurtaja Riku Aalto vieraili Taukokankaan uusitussa kuntosalissa.


Liikkeisiin saa paljon lisää tehoa, kun jokaisen liikkeen jokainen työvaihe tehdään rauhallisen kontrolloidusti. ”Keskivartalon liikkeet harjoitellaan yleensä lopuksi. Mutta jos tavoitteesi onkin harjoituttaa nimenomaan keskivartaloa, niin tee nämä liikkeet alkuun.”


Aalto kertoo ihmetelleensä saleilla usein, että ihmisillä on hyvin erilaisia tavoitteita työskentelylleen, mutta silti useimmat toimivat samalla tavoin. ”Älä jämähdä. Vaihtele harjoitusohjelmaa kahden, neljän kuukauden välein. Toisaalta treeniä voi muunnella myös ohjelman sisällä tekemällä samoja liikkeitä hiukan eri tavoin.”


Loppuverryttely on Aallon mukaan yhtä tärkeä kuin kehon herättely treenin alkaessa. Loppuverryttely poistaa kuona-aineita kehosta ja käynnistää palautumisen. Sen pitäisi olla ”rennon reipasta”.


Aalto on vuonna 2004 perustetun Trainer 4You –ketjun perustaja. Oulusta alkanut liikunta- ja hyvinvointialan yritysrypäs on laajentunut Jyväskylään ja Etelä-Suomeen.
Viime keväänä kuntosalinharjoittelun aloittanut Markku Koivusaari kuunteli Aallon luentoa tarkalla korvalla. Koivusaati kertoi käyvänsä salilla terveyssyistä, ja onkin voinut jättää särkylääkkeet pois. ”Sekin jäi mieleen, että pitää saada vaihtelua, tehdä vaikka eri tempolla, ettei joka ilta toista samaa.”


Taukokankaan liikunnanohjaaja Matti Ikola ja fysioterapeutti Teemu Sorvoja kertovat, että kuntosaliin tehtiin kesällä täysi remontti. ”Pinta-alaa ei suurennettu, mutta seinä- ja lattiapinnat sekä laitteet uusittiin. Kun samat laitteet olivat jo 17 vuotta, niin oli hyvä päivittää ne ajantasalle. Niihin on tullut mm. uusia hienosäätömahdollisuuksia.” Erityisesti ohjaajat olivat tyytyväisiä ilmastoinnin uusimiseen, mikä oli matalassa tilassa todella tärkeää.


Avajaispäivänä kävijät pääsivät kokeilemaan monenlaista ryhmäliikuntaa ja saivat myös pienimuotoista ravinto-opastusta.

 

 

   


Tokola   

   Pajala

yhteystiedot

Liitteet