Tšekkiläinen päävalmentaja Vladimir Kolek vietti alkuviikon päivät Oulaisten Cobrien valmentajien tukena. Kuvassa hän on aloittamassa harjoitusvuoroa C1-joukkueen valmentajan, Jukka Tuovisen kanssa.

 

53-vuotias tšekkiläinen jääkiekkovalmentaja ja entinen puolustaja Vladimir ”Vlado” Kolek tuo pitkän kokemuksensa ja osaamisensa jokilaaksojen jääkiekon hyväksi. Kolek aloitti kuukausi sitten pestinsä kolmen seuran yhteisenä päävalmentajana. Kolek toimii niin Oulaisten Cobrien, Ylivieskan Jääkarhujen kuin Nivala Cowboysien valmennuspäällikkönä seuraavat kaksi vuotta.


Hän kertoo aloittaneensa haastavan pestinsä innostuneesti. Kolek asuu viikot Ylivieskassa, josta on sama matka niin Oulaisiin kuin Nivalaankin. Hän työskentelee ainakin aluksi niin, että viettää kolme iltapäivää ja iltaa vuorotellen kullakin paikkakunnalla. Illat kuluvat paikallisten valmentajien ja pelaajien otteisiin tutustuen ja heidän työtään tukien. Aamut ja päivät Kolek suunnittelee. Hän myös vierailee päiväkodeissa ja kouluilla kolmanteen luokkaan asti innostamassa lapsia jääkiekkoharrastuksen pariin. Ensimmäisen kouluvierailunsa hän teki eilen Ylivieskassa.


Kolekin perhe, erityisopettajana työskentelevä vaimo sekä 15- ja 19-vuotiaat pojat, asuvat Kajaanissa. Perheessä on myös 20-vuotias tytär, joka opiskelee Helsingissä. Kolek kertoo, että on tottunut matkustaja, sillä vuodet 2006-2009 kuluivat kouvolalaisen KooKoon peräsimessä.


Kolek on aiemmin valmentanut mm. Suomen ja Tšekin toiseksi korkeimmilla sarjatasoilla. Pelaajaurallaan hän pelasi Tšekkoslovakian pääsarjaa HC Dukla Jihlavassa. Kolekin pääsarjaura jatkui vuodet 1984–1991, jona aikana Jihlava voitti kaksi Tšekin mestaruutta. Vasemmalta laukova puolustaja pelasi myös alempia sarjoja kotimaansa lisäksi Suomessa, Ruotsissa ja Saksassa. Hän oli ensimmäistä kertaa 18-vuotiaana mukana maansa juniorimaajoukkueessa, joka voitti Ruotsin EM-kisoissa hopeaa.


Kolek siirtyi keväällä 1991 Suomeen ja II-divisioonajoukkue Kajaanin Hokin riveihin. Vuodet 1993–1996 Kolek pelasi Ruotsin I-divisioonaa ja sen jälkeen neljä vuotta Saksassa toiseksi ja kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. 2000-luvun alussa Kolek palasi Hokkiin ja oli seuran kolmanneksi paras pistemies. Kolek voitti sarjan mestaruuden ja oli nostamassa Hokkia Mestikseen keväällä 2002. Samalla hän lopetti pelaajauransa ja siirtyi joukkueen valmennukseen.


Hänen paras kautensa seuran päävalmentajana oli 2005–2006, jolloin Hokki sijoittui neljänneksi. Tuolloin Kolek palkittiin myös Mestiksen Fair Play -valmentajana. Tämän jälkeen Kolek siirtyi Kouvolaan, kuten edellä kerrottiin.


Lisäoppia tarvitaan


Kolek on käynyt urallaan pitkän pelaajapolun, mutta myös pitkän ja kattavan valmentajapolun. Hän ei väsy korostamaan koulutuksen merkitystä. Itse hän on opiskellut Vierumäellä huippuvalmennustutkinnon, joka antaa lisenssin valmentaa kaikkia sarjoja. Kolekilla on myös erikoisvalmentajatutkinto Lapin urheiluopistolta sekä edelleen lasten liikuntatutkinto Vierumäeltä vuosilta 2012-13. ”Se oli erittäin hyvä”, Kolek kehuu.


Tämän jälkeen Kolek nimettiin yhdeksi suomalaisen jääkiekon 25 taitovalmentajasta Kainuuseen. Taitovalmentajat olivat Kalervo Kummolan lupaus sijoittaa vuoden 2012 MM-kotikisojen miljoonatuotot lajin kehittämiseen ruohonjuuritasolla, eli lasten ja nuorten parissa. Päävalmentajana Kolek toimi valmentajien tutorina Kainuussa 10-14-vuotiaiden kiekkoilijoiden parissa niin Sotkamon Kiekon, Kuhmon Kivan, Suomussalmen Palloseuran kuin Kajaani Hokin riveissä.


Jokilaaksojen seuroissa hänen missioitaan ovat ainakin harrastajamäärien lisääminen, harjoittelumäärien hivuttaminen pikkuhiljaa ylöspäin sekä valmentajien lisäkouluttaminen. Kolek pitää jokilaaksojen vahvuutena seurojen välistä tiivistä yhteistyötä, valmentajia, joukkueen huoltajia ja vanhempia, jotka ovat todella uhranneet vapaa-aikaansa lajin eteen sekä jäähalliaikaa, jota on esimerkiksi Kajaaniin verrattuna paljon käytettävissä.

 

 

 Erma 2x65

 

   


Tokola   

   Pajala

yhteystiedot

Liitteet