Koulujen alettua käynnistyi jälleen jokasyksyinen keskustelu koulujen loma-ajoista. Keskustelun käynnisti elinkeinoministeri Lintilä, joka ilmoitti, että asiasta tehdään selvitys. Nähtäväksi jää, tuleeko muutosta ja ehtiikö se koskettaa myös Oulaisten yläkoulun oppilaita.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä kertoi viime perjantaina, että työ- ja elinkeinoministeriö TEM aloittaa selvityksen koulujen loma-aikojen siirtämisestä alkamaan viikkoa tai kahta myöhemmin. Selvitys palvelisi erityisesti matkailualaa. Matkailuala otti tiedon selvityksestä välittömästi positiivisesti vastaan.

 

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa kommentoi, että matkailuelinkeino tarjoaa tuhansille nuorille kesätyöpaikan. Koulujen lomat sulkevat monen kesämatkailuyrityksen, kun kesätyöntekijät palaavat koulutielle. Myös moni ulkomaalainen matkailija ihmettelee, kun matkailuyritykset ovat kiinni elokuussa.


Suomen koulujen kesälomat poikkeavat eurooppalaisista. Paras lomakuukausi monessa matkailuelinkeinon kannalta tärkeässä maassa on elokuu. Suomen matkailuelinkeino ei tarjoa eurooppalaisille lomailijoille laajoja palveluja elokuussa, kun koululaiset ja opiskelijat ovat palanneet oppilaitoksiin ja matkailuyritykset ovat joutuneet sulkemaan ovensa.


”Lomien alkaminen juhannukselta ja päättyminen elokuun lopussa lisäisi merkittävästi kannattavia aukiolopäiviä ja loisi lisää kesätyöpaikkoja nuorille. Tällä hetkellä joudumme antamaan liian paljon tasoitusta muiden maiden kilpaileville lomakohteille”, toteaa kannanotossaan MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi, joka oli Lintilän esityksen kuullessaan vierailulla Kalajoella. ”Kesälomien siirtämisellä olisi hyvin positiivinen vaikutus Kalajoen kaltaisille upeille kesämatkakohteillemme”, Lappi jatkaa.


MaRa otti kantaa myös huoleen siitä, että kevätlukukaudesta tulee kouluissa liian pitkä, jos se loppuu juhannukseen. Ehdotuksen mukaan pitkä kevätlukukausi katkaistaisiin hiihtoloman lisäksi toisella pitkällä lomalla. ”Yksi pohdinnan arvoinen vaihtoehto olisi lisätä pääsiäistä edeltävä tai sen jälkeinen viikko koulujen lomaviikoksi. Tällä olisi merkittävä piristävä vaikutus talvimatkailukeskuksille”, MaRasta todetaan.


Kansanedustajat kokeilisivat
Tuoreeltaan Lintilän esitykseen kiirehti kommentoimaan Keskustan kainuulainen kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Marisanna Jarva. ”Suomessa koulujen alkaessa ja kotimaan matkailun hiljentyessä useat matkailukohteet supistuvat toimintaansa tai laittavat lapun luukulle. Keski-Euroopassa lomasesonki on kuitenkin parhaimmillaan ja Suomeen saapuneet lomailijat joutuvat pettymään kun paikat ovat jo kiinni”, Jarva kommentoi. Hän perustelee siirtoa myös säillä sekä sillä, että se helpottaisi perheiden lomasuunnitelmia, koska monissa perheissä vanhempien lomat ovat heinä-elokuun vaihteessa. Jarvan mielestä loma-aikojen siirtoa ja sen vaikutuksia voitaisiin tutkia kokeilulla. ”Kokeilemalla saataisiin parhaiten selville muutoksen vaikutukset työllisyyteen ja talouteen.” Jarva esittää kokeilumaakunnaksi kotimaakuntaansa Kainuuta.


Myös Saaristoasiain neuvottelukunta otti heti kantaa selvityksen puolesta ja totesi, että koulujen alku katkaisee saaristoalueiden matkailusesongin lyhyeen. Esitetty muutos vahvistaisi kovassa myötätuulessa olevaa saaristo-, vesistö- ja rannikkomatkailua, neuvottelukunnasta todetaan. Neuvottelukunnan mukaan Suomella on edellytykset ottaa paikkansa aikaa myöten Euroopan saaristo- ja vesistömatkailun suurena maana.

Gallup:Mitä mieltä Lintilän esityksestä? 

Koulujen loma-ajoista keskustellaan taas. Mitä mieltä olet loma-aikojen muutosesityksestä?

Lassi Aitto-oja, Nivala
”Esitys kuulostaa sekavammalta kuin nykyinen. Mutta voihan se olla ihan hyväkin.” ”´Heinäkuu tuntuu paremmalta lomakuukaudelta. Mutta jos pitäisi vaihtaa, niin sitten mieluummin elokuu kuin kesäkuu. Kuitenkin entisessä pitäytyisin.”

Atte Heikkilä & Jere Röyttä
Atte Heikkilä & Jere Röyttä, Oulainen
Haapaveden ammattiopistossa toista vuotta opiskelevilla nuorilla miehillä on asiaan selkeä kanta. ”Vois olla sillain parempi, että lomat olis elokuussa. Lähivuosina on nämä kesät olleet aika paskoja ilmoja.”
Kyllikki Antikka
Kyllikki Antikka, Oulainen

”Vaikea ajatella, jos muutettaisiin. Kun vanhemmilla on pieniä lapsia, niin miten saadaan sitten lomaa töistä. Se voi olla hankalaa myös esikoululaisten ja ekaluokkalaisten kanssa. Ainakin kun itsellä on kuusi lastenlasta, joista neljä asuu lähellä, niin näkee sen, kuinka vanhemmat yrittää sumplia lomia, ettei lapsille tarvittaisi hoitopaikkoja.”
Vetoaminen keskieurooppalaisten lomakuukauteen, elokuuhun, ei Antikkaa vakuuta. ”Ollaan täällä pohjoisemmassa. Osa vuodenajoista käyttäytyy niin, ettei tiedä, miten. Alkukesästä ei oikein kesää edes ole.”

Marja Mäyrä
Marja Mäyrä, Oulainen
”Itsellä on kaksi koululaista, 11- ja 14-vuotiaat. En tiedä, olisiko lomien siirtäminen elokuuhun paha asia. Onhan siinä tietysti sitten se kysymys, jaksaako koululaiset kesäkuussa, jos on helteistä. Kuitenkin aina kovasti loman alkamista odottavat. ”

”Miksei voisi pikkusen siirtääkin noita loma-aikoja. Itse pystyn työlomaani siirtämään eikä se muutenkaan meidän perheessä haittaisi, koska mies on eläkkeellä eikä meillä tarvita hoitopaikkoja. Vaihteluna voisi olla ihan hyväkin.”

Paavo Suvanto
Paavo Suvanto, Oulainen
Oulaistelainen Paavo Suvanto oli tuomassa pulloautomaatille poikansa keräämät pullot, joita oli vuosien mittaan kertynyt peräkärryllinen. ”En tuohon loma-aikaan osaa tässä sanoa. Itselle on sama, milloin lomat pitää. Mutta onhan sillä laajempikin vaikutus kuin vain kouluille, koska muu Suomi on heinäkuussa kiinni.”

Suvannolla on 13-vuotias poika ja Paavo arvelee, ettei loma-aikojen siirtämistä kotona ehkä hyvällä katsottaisi. ”Voishan siitä tulla vähän nuorisolta räminää, kun oottavat kovasti aina lomaa.”

 

 

 

 Erma 2x65

 

   


Tokola   

   Pajala

yhteystiedot

Liitteet