Oulaisten Reserviläisten tuottaman videon julkisti reserviläisten puheenjohtaja Esa Hellman (seisomassa keskellä). Kutsuvieraina oli sotiemme veteraaneja.

 

Neljä oulaistelaista sotaveteraanimiestä ja kaksi lottanaista jaksoi seurata keskiviikkona julkistettua uutta sota-ajasta kertovaa videofilmiä. Videon nimi on Suomen sodat – veteraanisukupolvien perintönä itsenäinen Suomi. Videon ovat tuottaneet Oulaisten Reserviläiset ry. Suomen sodat -videon ensiesitys järjestettiin Taukokankaalla, jossa sen näki veteraanien lisäksi myös suuri joukko kuntoutettavia.


Video seuraa aikajärjestyksessä ja sota-ajasta kertovien valokuvien avulla neljän Suomen sodan vaiheita. Pääpaino on talvi- ja jatkosodassa sekä sodanjälkeisessä ajassa. Video kertoo myös sodan jälkeisen ajan kipukohdista sekä valtakunnan että sota-ajan kokeneiden yksityishenkilöiden näkökulmasta. Videon lopuksi esitellään sotaveraaniasian hyväksi toimivat järjestöt.


Veteraanit ja lotat, Juulia Epäilys, Ida Saari, Eero Hanka, Taneli Makkonen, Aarne Rautio ja Heino Suvanto, ottivat videon hyvin vastaan. Heidän yhteinen näkemyksenä oli, että video kuvasi osuvasti mennyttä sota-aikaa ja oli hyvin toteutettu. Sitäkin veteraanit kiittelivät, että lyhyeen, noin kymmenen minuuttia, kestävään videoon oli saatu tiivistettyä paljon olennaista historiallisista ajoista. Oulaistelaiset löysivät videolta myös tuttuja henkilöitä, muun muassa sotaveteraanien entiset aktiivit Eino Raution ja Matti Pirkolan laskemassa seppelettä veteraanihaudalle.


Videon ensimmäinen, kokonaan julkinen esitystilaisuus on tulevana lauantaina Oulaisten torilla järjestettävässä Suomi 100 –kansanjuhlassa. Videon pääsee katsomaan lauantain jälkeen SeutuMajakka-lehden Facebook- ja internet-sivujen kautta.


Videon teksteistä on vastannut Suvi Aitto-oja ja teknisestä toteutuksesta Henri Turunen. Videon kertojaäänenä on JP Leppäluoto. Videon valokuvat ovat seuraavista lähteistä: Oulaisten Kotiseutuarkisto, SA-kuva-arkisto, Vapriikin kuva-arkisto ja Oulaisten Sotaveteraanit.

 

 

 Erma 2x65

 

   


Tokola   

   Pajala

yhteystiedot

Liitteet