Vastaava mestari Tapani Sorvoja (oik.) piti urakkaa ainutkertaisena. Poikkeuksellista oli, että rakennusvaiheiden dokumentointi oli hyvin tarkkaa. Kuvassa myös alueviestintäpäällikkö Heli Haikola.

 

Oulaistelaisen rakennusliike Sorvojan toinen suuri urakka, pääporttirakennus Fennovoiman ydinvoimalatyömaalle Pyhäjoen Hanhikivenniemelle on valmis. Rakennuksen käyttöönottokatselmus toimitettiin maanantaina ja urakan vastaanottotarkastus tiistaina. Vuosi aikaisemmin noin 300 metriä ennen pääporttia valmistui myös toinen Sorvojan urakkakohde, Fennovoiman koulutuskeskus. Rakennukset ovat molemmat kooltaan noin 1200 neliötä ja kumpikin maksoi noin kaksi miljoonaa euroa.


Rakennusliike Sorvojan vastaava mestari Tapani Sorvoja kertoo, että urakka oli mielenkiintoinen ja ainutlaatuinen, vaikka itse rakentaminen ei poikennut normaalirakentamisesta. Pääporttirakennus on teräsrunkoinen. ”Laadunvarmistus ja rakentamisen vaiheiden dokumentointi olivat tällä työmaalla tarkkaa työtä. Kaikki työvaiheet, mitä ja miten on tehty, ovat kirjoissa”, Sorvoja kertoo.


Pääportti on ulospäin tavanomainen tehdasrakennus peltiseinineen ja sisääntuloaulan lasi-ikkunoineen. Jatkossa se on kuitenkin tärkeä, sillä kaikki asiakkaat ja liikenne ohjataan juuri tästä portista. Fennovoiman alueviestintäpäällikkö Heli Haikola kertoo, että rakennuksen englanninkielinen nimi Security Gate Building kertoo paremmin sen käyttötarkoituksen. ”Rakennuksessa tulee työskentelemään vartiointiin ja turvallisuuteen liittyvää henkilöstöä.”


Tapani Sorvojan mukaan alihankintaketjuissa on toiminut yhteensä 35 yritystä lähimmän sadan kilometrin säteellä. ”Tulokoulutuksen kautta työmaalle perehdytettyjä henkilöitä näissä rakennuskohteissa on työskennellyt 130 henkilöä”, Sorvoja kertoo.


Haikola muistuttaa edelleen ydinvoimalatyömaan tarkoista turvallisuussäännöistä. Työmaalla toimivilta yrityksiltä tarkistetaan tilaajavastuulain edellyttämät paperit. Työmaalla työskentelevien on käytävä puoli päivää kestävä koulutus, läpäistävä loppukoe, käytävä huumeseulassa, hankittava työturvallisuuskortti sekä suostuttava Supon turvallisuusselvitykseen.


Seuraavaksi Fennovoima rakennuttaa lähelle tulevaa ydinvoimalaitosta hallintorakennuksen ja laitostoimiston, joiden yhteinen pinta-ala on hiukan vajaa 20 000 neliötä. Fennovoiman rakentamisjohtaja Jouni Sipiläinen kertoo, että urakkatarjoukset tästä kokonaisuudesta aukeavat loppukeväällä 2018.


”Hallintorakennuksen ja laitostoimiston on tarkoitus valmistua vuoden 2020 alussa”, Sipiläinen sanoo. Parkkipaikkojen pohjia aukaistaan parhaillaan. Pääporttirakennukselta on matkaa hallintorakennukselle noin 600 metriä, ja hallintorakennukseen sijoittuu myös ydinvoimala-alueen yhteinen väestönsuoja.


Laitoksen ruoppaustyöt merellä on tavoitteena saada valmiiksi lokakuun puolivälissä. Sipiläisen mukaan jäähdytysvesitunnelien ja laitoskaivannon rakentaminen alkavat syksyllä ja valmistuvat kesän 2018 lopulla. Venäläisen Rosatomin rakennuttama ydinvoimala on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2024.


Rakennusliike Sorvojaa Sipiläinen kiittää hyvästä yhteistyöstä. ”Koulutuskeskuksen valmistumisen jälkeen olimme todella tyytyväisiä, että saimme jatkaa yhteistyötä Sorvojan kanssa.”

 

 

 Erma 2x65

 

   


Tokola   

   Pajala

yhteystiedot

Liitteet