Heikki Moilanen ja Tommi Oja, idean isät.

 

Joskus pienestä ideasta kasvaa jotakin suurta. Näin kävi, kun kaksi oulaistelaista yrittäjää, ravintola Tuopin yrittäjä Heikki Moilanen ja Tojapak Oy:n Tommi Oja löivät viisaat päät yhteen. Kun soppaan vielä sotkeutui allekirjoittanut median edustajana, olikin keitos jo pitkälle jalostunut.


”Meidän piti keksiä jokin tapahtuma. Alun perin ajateltiin, että olisi hienoa, kun olisi tapahtuma erilaisille oulaistelaisille toimijoille ja yhdistyksille. Saataisiin aktiviteettia kaupunkiin ja ihmisiä liikkeelle”, Moilanen ja Oja kertovat lähtökohdista. Selvää oli sekin, että tapahtuma pitää olla keskellä kaupunkia, kaiken kansan keskellä, siis torilla.


Tapahtuma piti järjestää jo viime vuoden itsenäisyyspäivän alla, mutta se polkaistiin alkuun liika kiireellä. Itsenäisyyspäivä tupsahti eteen äkkinäisesti tai ideoijat myöhäisesti, kuinka vain. Joka tapauksessa yrittäjäkumppanukset pitivät alkuideasta kiinni ja tarjoilivat viime aatonaattona riisipuuroa torilla yli 300 henkilölle. Tapahtuman medianäkyvyydestä huolehti tuolloin Pyhäjokiseutu-lehti.


Esitin pojille jo silloin ajatuksen, että Suomen 100-vuotisjuhlavuosi on hieno mahdollisuus järjestää vastaavanlainen tapahtuma tänä vuonna. Tässä sitä ollaan. Hain tapahtumalle valtioneuvoston kansliasta virallisen Suomi 100 –aseman. Hain sille myös maakunnan liitosta rahoitustukea, jota emme valitettavasti liki sadan hakijan joukosta saaneet.


Oulaisten Yrittäjäyhdistyksen hallitus hyväksyi tapahtumaidean yksimielisesti ja päätti, että asiaa varten perustettu toimikunta voi hakea hankkeelle Rieska Leader –avustusta, joka sille toukokuussa myönnettiinkin. Alusta lähtien yksi järjestäjätahoista on ollut Oulaisten kaupunki ja erityisesti uusi kulttuurituottaja Tuula Aitto-oja.


Toimikunnan alkuperäiset ideat ovat toteutuneet tapahtumajärjestelyissä lähes sataprosenttisesti. Päiväksi määriteltiin juuri 26. elokuuta, josta on sata päivää itsenäisyyspäivään. Plussaa sattui olemaan, että päivä on venetsialaislauantai. Se on myös yksi neljästä Suomen luonnonpäivästä, mikä näkyy ohjelman sisällössä, mm. luonnonsuojeluyhdistyksen tehdessä tutuksi paikallisia kasveja ja eläimistöä.


Ohjelmaan haluttiin jotakin vanhaa ja jotakin hyvin modernia. Alusta lähtien oli myös selvää, että sotaveteraaneja muistetaan erityisesti. Tämä toteutuu reserviläisten työstämässä sota-aikavideossa. Myös SeutuMajakka lahjoittaa tämän liitteen ilmoitustuoton veteraaneille.


Tapahtuman luottokokkina on alan ammattilainen, Veijo Kosunen, joten hernekeitto varmasti maistuu. Kahviakin torilla on tarjolla pientä korvausta vastaan, vaikka tapahtuma muutoin on ohjelmineen ja hernekeittoineen maksuton. Sateen varalta järjestäjät ovat varautuneet pystyttämään torille telttoja.


”Varma vetonaula olisivat tietysti siniset ja valkoiset ämpärit, mutta katsotaan nyt, laitetaanko niitä. Joskus lähtee nämä ajatukset lapasesta”, tuumaavat idearikkaat yrittäjät.
Joka tapauksessa jokainen, herra tai narri, on tapahtumaan tervetullut. Katto on torilla korkealla ja kynnys matalalla. Asukin on torilla tietysti vapaa, mutta pakollinen. Upeaa, tapahtumarikasta lauantaita voi jatkaa Taiteiden yön eri tapahtumissa torilla ja muissa toimintapisteissä eri puolilla kaupunkia.


Nyt on jo selvää, että tapahtuma saa jatkoa myös tulevana kesänä. Teema on tietysti toinen, koska sata vuotta täyttyy ainutkertaisesti. Onneksi maailma on kuitenkin täynnä muita, hyviä ideoita.

 

Asta Uusivirta

 

 

 Erma 2x65

 

   


Tokola   

   Pajala

yhteystiedot

Liitteet